Min Mormors Gáhkku

Varm, nybakad Gáhkku med smör som smälter och rinner ner mellan fingrarna. Finns det något godare? Tror int det. Det är så mycket kärlek i det Samiska brödet för mig.

Mitt mest Älskade recept!

Ett recept jag ofta får frågor om är Gáhkku, samisk mjukkaka. Få recept är lika svårt att svara på. Inte för att jag inte vet hur man gör, men det sitter som ett kroppsminne i min varelse efter att ha vart med mormor i köket från att jag var pytteliten. Jag tyckte alltid att brödet blev så oerhört gott, men det blir olika varje gång. Det är charmen med Gáhkku. Det ska vara så. Om du frågar mig.

Olikheternas lov

Endel familjer har enbart vetemjöl, endel blandar i andra mjöl, kli, fröer och kryddor. Det finns alltså inget exakt recept, alla gör olika. Jag kör ofta ganska neutralt, låter brödet och pålägget (smör) mötas så, men det är helt en smaksak. Har jag surdeg tar jag i det också. Ibland kalljäser jag degen över natten, gör en fördeg och blandar i smöret rumsvarmt enligt konstens alla regler för att göra deg. Men det här är som vi alltid har gjort hemma hos oss.

Hur ska en bra Gáhkku vara?

Seg, lagom söt och välgräddad. Absolut inte vit, som den ofta ser ut på marknader. Det är något annat bröd, iallafall om du frågar mig. Ogräddat, om du frågar någon i min familj. Familj är ett nyckelord i det samiska brödets historia. Det är recept som ärvs muntligen. Och du behöver träna, men om du gör det så kommer du såsmåningom kanske, kanske att kunna bil en….

Gáhkku Áhkku

Áhkku är mormor eller farmor på samiska. Det är inte förrän i den åldern en har hunnit träna sig till att baka det perfekta brödet. Då kan du bli en bröd mormor/farmor. Och baka mommobröd/fammobröd.

Gräddningen är a och o

Egentligen är det här ett bra bröd att baka ute på häll eller i bagarstuga. Men ugnen hemma får funka, endel har en elektrisk häll istället. Det gäller att komma upp i hög temperatur och att vara snabb i vändningarna för här går det undan.

Naggning

Picka hål i kakan med en naggkavel, naggarverktyg eller gaffel.

Naggningen hjälper brödet att inte puffa upp som ett tefat och bli jämna och fina kakor. Det är även viktigt att sopa bort överflödigt mjöl som annars har lätt att brännas i ugnen. Fenomenet heter mjölfis och smakar precis lika gott som det låter.

Smör eller margarin?

Mormors recept är med margarin. Jag bakar ofta på smör, men margarin blir mer som mormors. Blir det lite segare kanske?

Snart dags att grädda! Jag har en liten brödsop och ett litet bakfjäla, bakspade eller vad det heter, i trä.

Mormor Maggies Gahkku, 6 st

50 g jäst

75 g margarin

5 dl vatten

0,5 dl ljus sirap

1 tsk salt

ca 1,5 l vetemjöl

Såhär gör jag:

Smält margarin, häll i kallt vatten. Smula ner jästen i en bunke, rör ut med vatten, salt och sirap. Tillsätt 3/4 av mjölet, arbeta smidig i maskin eller elvisp med degkrokar. Tillsätt mjöl efter behov. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Det tar cirka 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela i 6 lika stora bitar. Forma bollar och låt dem vila 5-10 minuter. Sätt ugnen på grill 275 grader. Värm en plåt under tiden du kavlar och naggar första kakan. Sopa bort överflödigt mjöl. Grädda kakan högt upp i ugnen, vänd efter någon minut. Här behöver man hålla koll hela tiden för det kan gå väldigt fort. Upprepa med resten av degbollarna, låt svalna under duk.

Mycket viktigt! Provsmaka så fort den går med smör som får smälta ner över det varma brödet.

Går det bra att frysa brödet?

Vi fryser in brödet så fort det har svalnat. Efter provsmakningen, såklart 😀

Tina det just innan det ska ätas. Brödet är sådär halvsegt och perfekt att packa i ryggan.

Men jag är lite nyfiken, har ni smakat mjukkaka? Har du någon egen variant? Hur äter du den helst?

Berätta gärna för mig, det är så intressant att höra från er!

Uppdaterad text 19/10

Jag har inget recept på glutenfri Gáhkku. Kanske någon annan som har?

Dela inlägget på:

29 reaktioner på ”Min Mormors Gáhkku”

 1. Ditt bröd påminner om ett bröd som vi brukar baka i en stenugn eller vad nu det kallas.Vi bakar det tillsammans med min syster med familj till jul och det är kul att vara tillsammans med syskonbarnen också..
  Ha en bra dag..

 2. Vart har du köpt Brödborsten. Jag brukar baka Mjukkakor i ugnen hemma men har inget att borsta av bröden med. Men inget går upp mot Tunnbröd och Mjukkakor bakade i Bagarstuga 🙂

 3. Nej , jag har aldrig smakat detta fina bröd som verkar så gott. Tyvärr. Ser lite ut som en Hönökaka. Men ändå inte. Vet inte om jag vågar mig på att baka det. Kanske.
  Min mormor (Smålänning, född på slutet av 1800-talet 🙂 bakade något hon kallade för kusar. Det var lite åt samma håll men lite mer som en fralla. De åt man med glädje nygräddade och med bara smör på. Så gott!
  Vilken vacker kökshandduk med broderade initialer! Passande precis till mitt namn :D…
  Mvh Annika F

  1. Aha!
   Vad spännande att höra Annika, tack för att du berättar. Jag är jätteintresserad av matkultur i hela världen och int minst här i vårat land.
   Så kul att min familjehandduk passar dig också 🙂
   Det är från en av mina familjemedlemmar från Rättvik, Anna.

 4. Älskar den där sorten av bröd. Påminner om det bröd som mamma o farmor bakade när ugnen var uppvärmd efter tunnbrödsbakningen. Trevlig helg 🤗

 5. Jodå, mjukkaka bakades hemma. Det enda mjukbröd som åts. Alla plana ytor i huset var täckta med bakdukar och utbakade bröd färdiga för gräddning. 16 – 18 kakor brukade det bli och jag fick pensla med smör när dom kom ur ugnen. Mamma hade vetemjöl och rågsikt i degen.

 6. Marie här igen. Jag har blivit bjuden på något som de kallade Klådda (tror jag) Det var med potatis i. Åh himmel så gott. Är det något som du har bakat? Jag tror hon tvärbakade dom i ugnen denna gång. Annars så bakade hon och Dottern jättegott Tunnbröd (givetvis utan kryddor) och Mjukakor i bagarstuga.

  1. Har nästan likadana ärvda kökshanddukar fast med andra initialer. Så passande till bröddukar! De här samiska mjukbröden måste vi testa en kväll sa gubben och jag i kör. Vi får hjälpas åt att vakta ugnen för förstår man måste vara snabb. Får berätta sen om det blev pannkaka av alltihopa eller inte 😉.
   När grabbarna var små eller yngre gjorde vi ibland pannbröd i gjutjärnspannan som vi stekte några minuter på var sida. Sen på med smör som smälte. Var så väldigt gott.
   Paus…
   Tillbaka 😊. Var tvungen att leta i mina äldsta halvtrasiga receptböcker och hittade ett av recepten på pannbröd med rågsikt, filmjölk, sirap, bikarbonat och salt i. Sen ett enkelt hårt tunnbröd på bara mjölk, mjöl o salt som också gillades minns jag. En god kopp te hade vi nog oftast bara till + smör och ost men sen behövdes inte så mycket mer.
   Fin helg go’vänner 🫶🍁☔

   1. Heja Ami!
    Japp, inte lämna ugnen med dom här i.
    Ja, stekpannebrödet är ju SÅ gott! Har gjort några gånger 🙂
    Nä, behövs int nå mer än det.
    Fin helg bästa Ami & alla vänner här!

 7. Det här är likadant som det bröd jag är uppväxt med. Mormor, mostrar och mamma bakade likadant bröd. Vi har aldrig haft något namn på brödet, annat än ”mjukkaka”. Mamma är från nordligaste Tornedalen (Muonionalusta) och där bakas detta goda bröd. Varm choklad med nygräddad mjukkaka (med mycket smör på, inget annat) är såå gott. 😍

 8. Jag älskar gáhkku, när jag bodde i Jokkmokk var jag bortskämd med att andra bakade och sålde för ungefär ingenting! Nu köpte jag ett stort gäng på Nolia och frös in, och så såg jag att Maxi har rieska som man ju kan ”använda” på samma sätt. Mmmm. Måste nästan ta fram en kaka ur frysen nu… smältet längs fingrarna är lika ljuvt var gång…

 9. Åh, det värmer mitt hjärta att läsa om din mormors bröd som har sådan speciell betydelse för dig och som hör ihop med samerna! Jag är så fascinerad av allt som har med samer att göra och älskar när jag får höra om samekulturen och hur det var förr och ja… allt! Dethär brödet ser så gott ut och när du beskriver hur det skall göras och hur man skall äta det varmt så smöret smälter … ja, då blir jag sååå sugen! Jag har ju också sett när du gjort brödet i tv. Men, men jag är nog tyvärr för dålig brödbakerska och speciellt dethär brödet skulle jag inte våga mig på… så jag får fantisera mig till hur gott det smakar 🥰!

  Så intressant att läsa alla andras kommentarer här också 😊👍!

  Ha det riktigt bra Susanne och alla ni andra här på bloggen 🤗💕

  1. Tack Marianne!
   Önskar dig detsamma.
   Blir alltid glad att höra från er här på bloggen!
   Älskar också att lära mig mer om mathistoria. Vårat kulturarv.
   Nå ni har ju fantastiskt rågbröd i Finland, och grisar 😀

 10. Mhmm, ser supergott ut. Min svärmor från Robertsfors gjorde glutenfri ”hälla” till mig på skrädmjöl. Det blev mycket gott! Tyvärr finns hon inte i livet längre, men jag ska leta efter något nerskrivet recept nästa gång jag är där!

 11. Jag brukar baka gahkku när jag tältar med barnen. Då steker vi dem på murikka. Hemma steker vi dem i stekpanna istället, det blir också bra. Alla ser olika ut och smakar olika också, eftersom det är barnen som bakar ut dem. Jag har hört att förr brukade gahkkun stekas på stenarna kring elden. Så hardcore har vi ännu inte varit men jag vill gärna testa det!

 12. Hej Susanne och alla andra!
  Brukar baka ghakku med mina elever på samernas nationaldag. Så uppskattat! När eleverna får önska sig att göra något så brukar ghakku, chokladbollar och kladdkaka komma som önskemål. Inte dåligt att vara i topp 3.
  Till Marianne i Finland som inte vågar sig på att baka ghakku. Klarar mina åk 6 elever det så gör du det också. Pass på bara, det går undan speciellt om man bakar av bröden i ugnen på en förvärmd plåt. Då är det mat teve på högsta nivå. Inte lämna ugnsluckan för en sekund. Ha det gott alla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top