Päronmarmelad med valnötter

Den här marmeladen är ett av mina mest älskade och efterfrågade recept. Den passar bra till frukost, kvällsfika, ostbrickan… ja ni hör ju det är en allroundmarmelad. Sist kokade jag den på svenska päron som heter Elsa. Jag gillar fasta päron här, så att det blir kvar lite bitar i marmeladen.

Tack Barbro för att du frågade efter den, det var jätteroligt att koka den igen 😀

Susannes päronmarmelad

1 kg päron

2 ekologiska citroner

1 vaniljstång

1 kanelstång

1 kg syltsocker

100 g valnötter, grovt krossade

1. Skala päronen, lägg i citronvatten så de inte mörknar.

2. Skär dem i 2-3 cm bitar, lägg i en kastrull tillsammans med 1 skivad citron och pressa den andra över. Lägg i vanilj och kanel.

3. Koka 20 minuter, tillsätt socker och koka 30 minuter till.

4. Gör marmeladprov: Frys in en assiett, lägg en sked marmelad på och dra en sked genom. Om marmeladen flyter ihop direkt så behöver den kokas längre.

5. Tillsätt valnötter, koka upp och häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar. 

Förvara marmeladen i kylen. 

Allergisk mot valnötter?

Byt ut mot andra nötter/mandel eller gör som jag när jag inte har det hemma, hoppa över dem. Det blir en god marmelad ändå, bara annorlunda. Vill du ha i ett annat ”crunch” för att bryta av konsistensen kan du tex strimla ner färsk ingefära.

Ingefära är ju ändå alltid ingefära!

Dela inlägget på:

10 reaktioner på ”Päronmarmelad med valnötter”

  1. Hej Barbro!
   Alla recept tar olika tid att utveckla, det ligger jättemycket jobb bakom varje recept eftersom jag provlagar/bakar många gånger för att bli helt nöjd, men jag postar det så fort det är klart. Ha en fin dag!

 1. Hej hopp 🌻 Jag har en känsla av att det är någon som fyller år idag (18 okt) 🤔 Hipp hipp hurra på födelsedagen 🎈 finaste Susanne 🥂🎂🍾
  Tack 🙏 för receptet på päronmarmeladen.

 2. Hej,hopp ett stort grattis till dej idag!🥳
  Hoppas att du får en jättefin dag!🍁🍂
  Många kramar🤗🥰

 3. Hej 👋!
  Varmt och hjärtligt grattis i efterskott finaste Susanne 💐♥️!

  Denhär päronmarmeladen blev jag verkligen väldigt intresserad av att göra! Nu är det ju inte alls vanligt med päronträd här så man köper vanligtvis importerade från matbutiken. Jag har inte kollat om de har päron nu och vad de kostar men när det blir större utbud av dem och kanske till specialpris kommer jag att göra din marmelad. Det jag vill fråga är om det finns någon utländsk sort som du tror skulle motsvara era svenska päron?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top