Trippel chokladscones med salt karamell

Den som väntar på nåt gott…

De här sconesen alltså… Maxade med chokladsmak, nötter och salt karamell. Precis lagom mäktiga. Idag förgyllde dom fikat efter en långpromenad i nysnön. Ljuvligt med nybakat till kaffet, när en tinar upp uppkrupen i soffan under filten.

De är SÅ enkla att sno ihop och du kan med fördel förbereda dem på morgonen och förvara i kyl för att grädda av till ditt trefika eller kanske afternoon tea? Du kan servera dem med tex naturell färskost men jag föredrar dem som de är, kanske med lite frukt tex päron till.

Hålla formen

Genom att separera bitarna och låta sconsen stå i kylen en stund så håller de formen och flyter inte ihop.

Hur du undviker att få torra scones

Specialknepet här är en glasyr som bevarar saftigheten inuti. Jag penslar/brer den på de varma nygräddade sconesen och det gör stor skillnad, om du frågar mig.

Sötma

För min smak räcker det med choklad, karamell och glasyr men jag föredrar att inte ha för söta bakverk. Om du önskar sötare scones så tillsätt 0,5 dl farinsocker eller muscovadosocker i smeten.

Här kommer receptet!

Chokladscones med salt karamell, 6 stora bitar

5,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

2,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

75 g smör

1,5 dl yoghurt, 3%

1 dl nötter

100 g choklad, hackad

3 msk dulce de leche

Glasyr

1 dl florsocker

1-2 msk starkt kaffe

50 g mörk choklad, smält

1 dl rostade nötter

valfritt: flingsalt

Såhär gör jag

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Tärna smöret och finfördela det i mjölblandningen. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta snabbt hop till en deg. Forma degen till en boll, ta i mer mjöl om degen är för kladdig. Lägg degbollen på bakpappersklädd plåt/ugnsform och tryck ut till en rund platta ca 20 cm. Skär den i 6 trekanter och separera bitarna. Ställ i kyl.

Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Grädda mitt i ugnen tills de är genombakade. Det tar cirka 20 minuter.

Blanda florsocker och kaffe, pensla glasyren över de varma sconesen. Låt svalna. Ringla choklad över, strö på nötter och flingsalt.

Allergisk mot nötter?

Uteslut eller byt ut mot tex mandel eller solroskärnor. Jag har inte provat bakat det glutenfritt, men om jag skulle börja utveckla ett sånt skulle jag börja testa med rent havremjöl.

Det här receptet är en höjdare och jag hoppas att ni tycker om det. Hur är det för er? Har ni hunnit få vinter och snö?

Dela inlägget på:

10 reaktioner på ”Trippel chokladscones med salt karamell”

  1. Måste testas inom det snaraste.
    Än har vi ingen snö men kyligt är det.
    Ha en bra kväll alla mina vänner.

  2. Ser verkligen smarrigt ut Susanne! Så annorlunda med.
    Vi såg några snöflingor i förrgår men det blev bara blött när det kom till marken. Idag är det heldagsregn så perfekt bakväder. Blev en stor sats vanliga hålkakor på bl.a. havregrynsgrötsrester, rivet äpplen och päron som var lite skadade och behövde göras något med. Sen blev det mostillverkning igen (blandat päron och äpple). Gott att ta upp ur frysen när man blir sugen. Är så glad att vi fått generöst med frukt i höst. Verkligen lyxigt när man inte har egna fruktträd.
    Ha det gott alla vänner här
    🎃🍁🕸️🍂👻🧡

  3. Dessa ser ju jättesmarriga ut men bakar inte så mycket då jag är ensam.
    Men har äntligen kokat nikkaloukkasoppa då sonen önskade soppa med köttfärs i bjöd både som och dotter . Sonen hade bakat fröscones till som var fantastiskt goda han bakar allt sitt matbröd sedan han plötsligt blev ensam. Kommer gärna hit med smakprov.
    Nu har vi fått blötsnö som försvann med en gång så vintern närmar sig.
    Ha det gott alla som här gästar

  4. Nu snöar *** det lite även i Stockholm. Känns tidigt med snö redan.
    Vad bra du var Susanne, som vanligt, i Go´ kväll i dag 🙂 ! Kålpudding ska jag absolut laga snart. Blev så sugen och det är så gott… Mums! <3 Annika

  5. Verkar jättegott 👍😊! Dethär receptet skall jag baka nångång nu under vintern, blir säkert gott till eftermiddagskaffet!
    Igår fick vi ordentligt med snö 23 cm, riktigt busväder, det stormade också. Det var minsann jobbigt innan man hade skottat allt ☃️!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top