Varma Kanelbullar

Idag är det kanelbullens dag och som min kollega sa igår, det borde väl nästan räknas som en…högtid?

Nå int vet jag, men jag älskar att baka bullar och här kommer ett recept!

Susannes Kanelbullar, 30-40 st

50 g jäst

5 dl mjölk

1 msk kardemummakärnor

1 tsk salt

1 dl strösocker

2 ägg (1 till pensling)

850 g vetemjöl+ till utbakning

150 g smör, mjukt

Fyllning

200 g smör

2 msk kanel

1 dl strösocker

Till garnering: Pärlsocker

Såhär gör jag:

 1. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt mjölk, kardemumma, salt, socker och ett ägg. Rör tills jästen har lösts upp.
 2. Tillsätt mjöl och klicka i smör, arbeta degen 5 minuter i maskin.
 3. Låt jäsa 45 minuter.
 4. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2 eller 4 delar. Låt degen vila 5-10 minuter innan du kavlar ut den helt, då släpper lite av degspänningen.
 5. Kavla ut till en platta cirka 40×30 cm. Fördela hälften av fyllningen ovanpå. Rulla ihop, skär i 10-15 bitar och lägg i formar på en plåt. Låt jäsa 30 minuter.
 6. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg, strö på pärlsocker och baka dem vackert gyllene mitt i ugnen. Det tar cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips! Om man inte har formar hemma så går det jättebra att grädda bullarna i muffinsplåt. De blir höga och fina 😀

De här godingarna ska jag grädda av och packa ner och ta med på jobbet i em. Jag gillar att testa olika fyllningar när jag bakar, gärna lite surdeg i också. Men idag kände jag för helt vanliga, traditionella kanelbullar.

Hur är det för er? Blir det några bullar idag?

Oavsett så önskar jag er alla en underbart vacker höstdag. Här skiner solen så jag passar på att vara ute och jobba med ett matreportage till Utemagasinet.

Kram!

Dela inlägget på:

24 reaktioner på ”Varma Kanelbullar”

 1. Ja det blir bullar kunde inte motstå att baka. Jag hade kanelbullar i frysen så jag bakar ett recept av en kär faster. Vi kalkar dom Dagnys bullar eftersom hon hette Dagny. Man gör en bulldeg som är kladdig så man klickar ner den i formarna sedan gör man en fyllning på socker, smör och vaniljsocker. Idag har jag tagit rörsocker och vaniljpulver. Får se hur det blir 🤔 Nu ska jag pensla dem och ha på mandelspån och schuuus in i ugnen. Jag tycker så mycket om att baka recept från mina släktingar plötsligt blir dom närvarande trots att dom är borta sedan många år. Leve bullar. Kram på Er 🥰

  1. Hej Kristin!
   SÅ kul att höra från dig! Tänker på er alla bloggläsare och ni som har varit med ända från början. Så många roliga saker vi har fått dela och lite annat också, mest glad är jag över att ni är både mina och varandras vänner numera. Dagnys bullar låter jättegoda, kan tänka mig att de blir saftiga! Ja, leve bullarna! Kram på Er 😀

   1. Ja det är kul att man kan bli vänner trots att man aldrig ha setts utan bara skriver till varandra eller slår en signal ibland. Min mamma hade en brevvän i Halland som hon aldrig fick möjlighet att träffa men jag hade vägarna förbi så jag hälsade på brevvännen. Deras vänskap började genom att det var ett projekt i skolan där norrlands barnen skickade lingon till barnen i en skola i Halland och fick tillbaka äpplen. Gulligt va ?

   2. Det håller jag med om vi är ju många som har varit med länge och det är ju kul.Peppat varandra i alla lägen och det känns ju bra när man är lite hängig.
    Kram o önskar alla en jättefin dag.🥰🥰

    1. Hej Barbro!
     Tack detsamma till dig. Verkligen roligt med vänskapen här, så tacksam och glad för er. Undrar om nån vet hur det är med Margot? Hon har nog fullt upp. Hälsa om någon av er pratar med henne. Pepp & solstrålar till oss alla!
     Kram

     1. Jo,jag pratar med 2-3gånger i veckan och har det jobbigt emellanåt och då peppar jag henne.
      Kram o ha en bra dag alla vänner här🌞🥰

     2. Tänker också ofta på Margot när jag är här i skafferiet. Ser nu att du Barbro har kontakt med henne. Så fint. Hälsa så kärt till henne 🤗💛.

  2. Visst Kristin blir man varm i hjärtat av kära släktingars gamla recept. Idag letade jag efter min fasters recept på ”torpets skorpsnitt”… men fann inget. Kanske bara hon som kallade kakorna det eller om jag minns fel. Enkla o goda var dom iaf. Hittade i stället en småkaka som hette torplyckor med grovt rågmjöl i som jag precis nu bakat. Inte smakat dom än. Ska snart ha in schackrutor i ugnen. När barnbarnen älskar att spela schack är det en given kaka på kalas.

   Gör du hål i de jästa Dagnybullarna o klickar i fyllningen eller bara lägger fyllningen ovanpå? Lät gott i alla fall.

   1. Ja man använder två teskedar och trycker ner fyllningen i bullarna. Det är lite kladdigt men går ganska fort istället för att stå och kavla ut bullar.

  3. Ildikó Németh

   Faster Dagnys bullar verkar vara riktigt goda!
   Har du lust att dela med dig av hennes recept?
   Gör man grop i bullarna där man lägger fyllningen? 🙂

 2. Inga bullar så långt ögat når här hos oss idag. Bara vilodag efter att ha hjälpt gamla släktingar med flytt hela gårdagen. Men det blir kanelbullebak en annan dag – en annan vecka. Pizzabullebak blir det däremot i morgon inför en födelsedagsfest i Stockholm i helgen. En småkaka ligger på min lott med. Vilken har jag inte bestämt än.

  På tal om brevvänner, det hade man ju när man var barn och ungdom på 60-70-talet. Många av dom träffade jag aldrig men lika roligt ändå att byta tankar och varandras liv. Nathalie i England, tant Siri utanför Lund m.fl. När jag var och hälsade på min äldre kusin i Lund tyckte hon jag skulle leta reda på min gamla brevväns adress. Jag var blyg på den tiden och tvekade. Men tog mod till mig till slut och knackade på hos tant Siri som jag brevväxlat med i ca 4 år då. Blev ett kärt möte då jag även fick träffa hennes man. Vi brevväxlade en period efter mötet men sen uteblev hennes brev. Fick ett brev från hennes dotter en tid senare som berättade att deras mor hade dött. Sorgligt, åldersskillnaden var stor mellan Siri och mig men ändå var det något visst att ha fått möjligheten att bygga vänskap med en så mycket äldre brevvän i så många år. De flesta av mina klasskamrater hade ju brevvänner i någorlunda samma ålder som de själva. Om jag minns rätt var det vanligt att man fick nya brevvänner via Kamratpostens (KP) brevvänsspalt.
  Fint att höra om Dagnybullar och mödrars brevvänner m.m. 🤗

  Allt gott till er alla 🌻🌻🌻

  (Plockade en enormt bukett med solrosor härom dagen. Pengarna gick till hjärnfonden. Så fint initiativ).

  1. Hej Ami!
   Så tacksam för er och den fina, varma ton vi har här på bloggen.
   Vad fint att ni kunde hjälpa till, mycket jobb att flytta.
   Så fint med vänner och din speciella brevvän Siri. Tack för att du berättar för oss. Solrosor är verkligen något man blir glad av, och vilket bra initiativ!
   Solstrålar & Kramar

 3. Hej på er alla ser att ni undrar var jag håller hus min tillvaro är lite förändrad har blivit lite sämre sedan min man flyttade till demens boende tappade då lite livslust. Själv har jag blivit sämre och tappat lite livslust men har kontakt med Barbro och Kristin . Känns skönt att ni tänker på mig kram till er alla

  1. Vad glad jag blir av att ändå se dig här Margot. Du har varit med om mycket kämpigt de senaste åren förstår jag. Demens är en tuff sjukdom både för den drabbade och de anhöriga.
   Styrka och kärlek till dig 🙏❤.
   Kram,
   Ami

   1. Instämmer Ami, blir glad att se dig Margot!
    Demens är verkligen en sjukdom som tar på både den som drabbas och anhöriga och jag förstår att det har varit jättetufft.
    Tack alla för att ni peppar och eran fina ton här i kommentarerna.
    Blir alltid varm i hjärtat när jag ser era namn här.
    Kram på er alla och önskar er en superfin helg

  2. Hej! Skulle just kopiera Susannes inlägg och skicka till dig. Ser att du redan har läst det så kul. Du är efterlängtad ❤️ Vi hörs. Kram 🤗

  3. Hej Margot!
   Tack, jag förstår att det har varit något och jag blev lite orolig. Vi tänker på dig och skickar
   peppande, upplyftande kramar. Du är viktig för oss Margot, det är inte samma utan dig.
   Hoppas, hoppas på ljusare tider.

 4. Vilket trevligt gäng ni verkar vara ni som har varit med ett tag här :D!
  Jag åt köpebullar från snäll chef på Kanelbullens dag. Goda men dyra. Priserna har verkligen gått upp rejält då säkert tex. ingredienserna blivit dyrare och fikabröd överlag är dyrt. Kaffet ska vi inte tala om… Man kan säkert spara en slant på att baka själv men tyvärr är jag inte så road av det och inte så bra på det heller.
  Önskar alla en trevlig helg! 🙂 Annika

  1. Hej Annika!
   Ja, här är det underbara vänner. Du passar in perfekt! 😀
   Glad att du blev bjuden på bulle, priserna är verkligen uppåt väggarna och många av oss känner det påtagligt.
   Jag hoppas att du och alla som läser det här har en jättefin hösthelg! Susanne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top