Vitkålssallad med dill

Den här veckosalladen är en favorit som jag gör året runt men framförallt nu på hösten och vintern.

Vitkålens lov

Vitkål är en såndär råvara som är både god och nyttig. Full med vitaminer och fibrer. Nu är den Svenska vitkålen dessutom i säsong och därmed ännu godare och bättre pris.

Prisvärd

Förra vintern var vitkålen inte så billig som vi vant oss vid. Men vilken mat var det? Vitkålen hade dock en massiv ökning procentuellt, men just nu är den mycket prisvärd. Jag köpte 2 huvud i helgen, 15kr/kilo på Coop.

Perfekt att förbereda

Den här salladen är perfekt att förbereda eftersom den blir ännu godare när den stått och gottat till sig.

Allergisk?

Du kan använda annan kål, grönsaker och rotfrukter. Exempelvis morötter, blomkål, broccoli och rödbetor.

Här kommer receptet, det är från min förra bok så endel av er kanske känner igen det.

Saftig vitkålssallad med dill

500 g vitkål (ett halvt mellanstort huvud)

0,5 gurka

3 msk dill

3 msk äppelcidervinäger 

3 msk matolja 

1 tsk salt

0,5 tsk vitpeppar 

Ansa, skölj och låt kålen rinna av. Mixa kålen med kniv i matberedare.

Tillsätt gurkan mot slutet.

Blanda samtliga ingredienser. 

Klart! Bara att hälla upp i burkar och ställa i kylen.

Har du testat den? Eller har du någon annan favoritsallad med vitkål? Berätta gärnai så vi får höra ditt tips. Glad söndag på er kompisar!

Dela inlägget på:

17 reaktioner på ”Vitkålssallad med dill”

  1. Bra och gott tips, tack :)! Tyvärr har jag ingen matberedare… Kan jag skära och hacka smått med vanlig kniv eller blir det för grovt då tror du?
    Jag tycker om när det är tex. äpple eller lingonsylt i vitkålen men det här receptet känns lite mer ovanligt och det ska bli kul att testa något nytt.
    Ha en härlig söndag! Mvh Annika

    1. Hej Annika!
      Tack! Så roligt att du vill testa!
      Jag gillar den verkligen. En riktig favvo här.
      Det går bra att riva på rivjärn också, eller strimla med kniven.
      Heja du!
      Önskar dig en jättefin söndag, här faller snöflingorna så fint 🙂

  2. Vitkål och gurka i kombination är nytt för mig, men låter intressant så detta måste testas.
    Allt gott! Hälsningar från ett frostigt Värmland.

      1. Idag fick jag tag på ett jättefint vitkålshuvud i en ”ägg- och diversebod” strax utanför stan. I kylen ligger årets sista gurka från växthuset. Å i frysen finns dill som jag tidigare köpt på torget. Imorgon testar vi ditt recept!

  3. Vad bra att du påminde mej om denna sallad är ju jättelängesen jag gjorde den- tror jag rostade lite solroskärnor som jag tog i.
    Ha en bra måndag alla mina vänner..🤗

  4. Nu är den gjord och avsmakad fick dela med mig till dottern som gärna ville ha. Den var så god med brytningen av dill .kommer säkert att återkomma igen. Ha det gott alla här på bloggen

  5. Hej 😊👋!
    Detta är världens bästa sallad 😊👍! Snabb att göra, hållbar och passar till allt och går, om man vill, att komplettera på olika sätt med annat som man tycker om.
    Kramar 🤗💕!

    1. Hej Marianne!
      SÅ roligt att höra att du också gillar den.
      Instämmer helt, den är verkligen praktisk och funkar till allt.
      Ha en fin dag, har ni snö därborta nu?
      Kramar! 😀

      1. På vissa platser där det är lite mera skugga kan det finnas ett tunt, tunt täcke av snö. Men man kan nog säga att det är snöfritt på de flesta ställen. Vi har högtryck över just nu, så vi har kallt för årstiden, på nätterna har temperaturen gått ner till -8 och lite under.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top