Chokladkola med havssalt

Hej kompisar!

Hur har ni det? Har ni börjat julstöka? Här kokas det kola och jag vill kika in och dela ett recept som är så enkelt, en klassisk chokladkola med havssalt. Inspirationen kom från att jag hade handlat så fint vaniljsocker innan advent och ville testa det. Vet inte om ni har testat att göra eget vaniljsocker? Det är jätteenkelt. Spara vaniljstängerna när du bakar osv, mixa dem med socker i matberedare.

Så släng inte vaniljstängerna. torka dem och gör vaniljsocker. Men nog om det!

Nu blir det kola!

Chokladkola med havssalt, ca 40 bitar

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap, ljus eller mörk (jag hade ljus)
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk äkta vaniljsocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 140 g smör

Såhär gör jag:

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull, 2 liter är lagom stor. Koka ihop under omrörning med en visp.
  2. Låt sjuda till smeten uppnår 125 grader, inte mindre och inte högre än 127 grader. Då ska den klara kulprov: droppa en klick smet i kallt vatten och se att den stelnar. Då är kolan färdig.
  3. Häll upp på bakpapper i en liten långpanna ca 20×20 cm.
  4. Låt svalna helt, ställ i kylen och skär i biter när den stelnat. Slå in bitarna i kolapapper och förvara dem i frysen eller kylen om det är en kortare tid.

Tips: Om du använder vanillinsocker, så skulle jag ta i det mot slutet, eftersom det kan bli bismak av det under kokning.

Årets Julklappar

Visst är det fint att slå in karameller i färgglada godispapper? Några jag känner kommer att få det här i julklapp 🙂

Har köpt pappret på en liten pappershandel i Umeå, SÅ fina och lätta att vika.

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Chokladkola med havssalt”

  1. Mmm… vad gott det ser ut! Och vilket vackert papper :)!
    Jag önskar dig Susanne och alla som tittar in här i bästa Skafferiet en riktigt
    God Jul! <3 Annika

  2. Testade att baka detta idag, så himla gott! Tack för att du delar med dig av dina goda recept och för det välbehövliga lugnet du förmedlar❤️

  3. Stort tack för tips. Jag har grädde som behöver användas och övriga ingredienser finns hemma, så detta får det bli imorgon efter arbetet.

    Det vackra pappret påminner även något om barndomens fruktpåsar, då jag är tidig 70-talist.

    Tack för inspirationen och allt gott!

  4. Sådan kola i sådant fantastiskt kolapapper skulle man bli överlycklig att få 💝. Visste inte att det fanns att köpa ens.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top