DIY Julklappar-kakrullar

Egengjorda julklappar brukar vara väldigt uppskattat bland mina nära och kära. Ibland blir det en marmelad, skorpor, chokladtryffel, badsalt, te eller dessa Bekvämimpa-kakrullar.

Hur det fungerar

Jag har gjort deg, rullat och slagit in, mottagaren skär i skivor och gräddar på bakpappret. Av någon anledning så är det en lyxig känsla att någon annan har gjort degen och det blir att en ”bara” behöver avsluta jobbet. Nu gillar ju jag att baka, och det här är en present även för oss. För ingens kakor är exakt detsamma.

Foto: Clara Lidström

Jag började med det här hemma efter att jag gjorde det på jobbet i restaurangköket för att ”bunkra upp” när vi hade lugnare och kunna växla upp snabbt när det behövs.

I år har jag gjort bland annat Bondkakor. Tycker att de är så goda. Ibland gör jag tunnare rullar, så att kakorna blir mindre. De blir urgulliga och perfekta efter lunch-kakor. Här kommer receptet.

Bondkakor, 50 st

200 g smör, i bitar

2 dl strösocker

1 msk ljus sirap

1 tsk bikarbonat

5,5 dl vetemjöl

0,5 dl mandel, grovhackad

1 msk kallt vatten

  1. Mixa ihop smör, socker och sirap i matberedaren.

2. Tillsätt mjöl och bikarbonat blandat med vatten, mixa ihop till en deg. Tillsätt mandel mot slutet.

3. Forma degen till fyra rullar, ca 2 cm i diameter.

4. Lägg rullarna i kylen minst en timme.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Skär degrullarna i 0,5-1 cm tjocka skivor. Lägg på bakpappersklädd plåt.

6. Grädda mitt i ugnen tills de är genomgräddade. Det tar mellan 7-10 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvara i kakburk eller frys in.

Har du några julklappar som du brukar göra själv? Eller som du gillar att få? Tipsa gärna nedan.

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”DIY Julklappar-kakrullar”

  1. Att få något som är antingen är hembakt eller hemkokt tycker jag om att både ge bort och att få.
    Det visar värme av den som har gjort det..
    Ha en jättefin jul alla mina vänner här🤶

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top