Saffranssolarna-Nu vände det!

Bakgrund

För några veckor sedan fick jag ett brev från en tittare som till vintersolståndet varje år har bakat och delat ut saffransbröd i solform, med budskapet att nu väntar ljusare tiden. Jag tyckte att det var så fint budskap och gest och eftersom han inte längre bakar dem, så tänkte jag att jag provar hans recept och instruktioner. Hade inte riktigt tänkt klart hur det exakt skulle kännas att dela ut solar, men det var verkligen en speciell känsla. Jag ville dokumentera för att Tomas, som skrev brevet skulle få se hur de blev och har delat det här, en miniserie i 6 delar om någon av er vill kolla.

Basen är en saffransdeg, som sedan bakas ut i solform.

Efter bästa förmåga…

Sedan gräddas dem.

Vad säger ni? Visst blev de lite söta ändå? Det var inte så lätt att baka en sol…

Vad hände sedan?

När solarna var klara skulle de delas ut enligt Tomas instruktioner med budskapet att nu vänder det. Jag befann mig i Piteå och tänkte att jag går till några personer som min mamma eller/och jag känner, så att de vet vem det är. Vad jag inte visste var att de jag hade tänkt besöka hade tagit ledigt inför jul och därför blev det att deras kollegor fick solarna istället. Och vet ni, det var SÅ roligt!!

Alla blev jätteglada och jag var lite blyg, för jag var orolig att de skulle undra om jag var hollo (inte riktigt klok på norrbottniska), men det gick bara bra. Vad de tänkte vet jag förstås inte, men glädjen var äkta 😀

Vad tycker ni om det här som Tomas har bakat 45 år, visst var det fint? Så kul att du skickade ditt recept till Go’kvällredaktionen och berättade om det här Tomas, tack!

Nu önskar jag ljusare tider för oss alla 2024. Solstrålar från Susanne

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Saffranssolarna-Nu vände det!”

 1. Trevlig idé och bullarna ser mycket goda ut. Man blir glad av dom :D!
  Gott slut och jag önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!
  / Annika

 2. Vilken annorlunda och fin idé Tomas och att du Susanne för den vidare så här. Uppmuntran och överraskningar tycker väl alla om.

  Gott nytt år alla här 💖

 3. En jättefin idé och väldigt vackra blev dina solar 😍! Så fint att gå och dela ut dem, det värmer verkligen hjärtat att få läsa detta ♥️! Det är sådana här fina gester som det skulle behövas mera av i vår värld just nu!

  Kram 🤗♥️

  1. Tack Marianne!
   Det blev fina möten, blev så glad att jag sprang på exakt rätt personer även om jag inte hade planerat det själv. En sol hamnade hos en tonåring från Ukraina som nyss lärt sig svenska, hon jobbade extra efter skolan och hon blev SÅ glad, det behövs verkligen allt ljus som vi kan uppbåda. Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top