Dolly Parton’s 5-Layer Casserole

I mitt researcharbete med countryprogrammet så ramlade jag över några recept signerade Dolly Parton. Det lät spännande, så jag bestämde mig för att testa. Det här är vad som hände.

Allt-i-ett

Det första som tilltalade mig var att det är så få råvaror, prisvärt och relativt enkelt. Blev också nyfiken hur de här verkligen skulle smaka.

Eftersom allt lagas i samma form och ugnen sköter tillagningen så var det oerhört smidigt. Och väldigt lite disk. Här kommer receptet.

Dolly Parton’s 5-Layer Casserole

1 kg rund potatis (eller bakpotatis, får gärna vara mjölig)
450 g färs (nöt, älg, veg, lamm)
2 gula lökar
1-2 grön paprika
1 burk krossade tomater, 400 g
salt, peppar, smör till stekning

Såhär gör Dolly:

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
2. Stek färsen i smör, salta och peppra. Jag kokade ur pannan med vatten och hällde i det också, men det är inte enligt ursprungsreceptet.
3. Skala och skiva potatisar och lök, lägg potatis i botten på en ugnsfast form, salta och peppra.
4. Lägg färsen ovanpå, strö på lök.
5. Fördela tomaterna över, strö på paprikan. Salta och peppra.
6. Lägg lock på formen eller bakpapper+ugnsfolie. Grädda tills potatisen är mjuk. Det tar cirka 1,5 timme.
Låt stå en stund innan servering.

Varva samtliga ingredienser, jag satte lök före färsen. Det skulle vara efteråt men så kan det bli! 😀

Smidigt med 5 ingredienser. Jag hade inte krossade tomater, så jag tog passerade tomater och det gick bara bra.

Gillar verkligen att det är prisvärda råvaror.

Vegifiera?

Om du föredrar vegetariskt kan du absolut göra den här på vegetarisk färs.

Tog ut den från ugnen, lät den vila medans jag gick en promenad och efter en timme hade den blivit med fast i konsistensen.

Hur smakade det?

Helt perfekt, faktiskt! Bra recept på rejäl, värmande vardagsmat. Hon kan tydligen laga mat, a Dolly!

Nyckeln till framgång här skulle jag säga är att smaksätta varje lager, eftersom ingredienser kan behöva en skjuts i smak. Jag gjorde ett personligt tillägg eftersom det fanns guacamole i kylen och serverade det till. Smakade gott till, blev en god krämighet när den mötte grytan.

Vad säger ni? Och skulle du våga testa?

Dela inlägget på:

10 reaktioner på ”Dolly Parton’s 5-Layer Casserole”

  1. Helt klart i min smak. Enkelt och låter gott. Storhandlade i dag och ser att jag har alla ingredienser hemma. Den gröna paprikan får bli röd. Kanske får bli helgmat någon av dagarna.

    I morgon ska vi besöka min gamla faster 80 år i hennes nya boende ett antal mil här ifrån. Hon vill bjuda oss på både mat och fika. Det blir en fin dag.

    Hoppas ni där ute också får fina dagar framöver 🌷☀️

  2. Den här rätten blev dagens middag. Din ser såsigare ut än vår så kanske drar aningen på potatisen nästa gång. Blev röd paprika eftersom den fanns hemma. Kanske mer dekorativt med grön paprika mot tomatfärgen. Krossad tomat även här. Minskade till en lök. Betyget blev en klar 5:a från gubben. Enormt gott och toppen med så få ingredienser tyckte han. Betyget från mig blev 4:a. Enkelt och gott. Så tack igen Susanne 👍🍀!

    1. Hej Ami!
      Så kul att den gick hem 😀
      Jag hade bara passerade tomater hemma och det kan vara därför det ser såsigare ut. Man kan skölja ur stekpannan när man har brynt färsen med lite vatten och hälla i det också.
      Det blir lite si och så med färgen, men det smakar gott.
      Hoppas att du har en fin vecka Ami.

  3. Monica Andersson Falk

    Hej Susanne!
    Vill först av allt TACKA Dig för all inspiration & GLÄDJE Du sprider under hela året!
    Nu till min undran…! Tittade på Gokväll där Du serverade variant på Keylime efterrätt.
    Kan man som färskost även använda ricotta eller mascarpone? Eller är jag ”ute och cyklar” i gastronomins värld??!!
    TACK för allt Du bjuder & tipsar om! Såååå KUL!
    Vinterhälsningar i krispigt vackra januari/ Monica

    1. Hej Monica!
      Tack för dina fina, generösa ord. Så roligt att höra för mig 🙂
      Jag har enbart testat receptet med Philadelphiaost, så jag vet inte exakt hur det skulle bli.
      Ville du hellre använda någon av de ostarna, eller undrade du mer bara om det går?
      Förmodligen funkar det iallafall med mascarpone, men testa innan isåfall så att du vet innan du bjuder på det.
      Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
      Susanne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top