Dolly Parton’s mammas Banana pudding

Har ni smakat banana pudding någongång? Det är en söt efterrätt som är vanlig i södra USA, finns i hela landet men väldigt klassisk i södern. Det är även Dolly Parton’s favoritdessert. Hennes mammas recept ska det helst vara. Jag hittade det och fick för mig att testa laga den. Såhär gick det.

Vad är banana pudding?

Skivade bananer, gärna mogna. Alltså ett perfekt sätt att använda upp bananer som blivit olika nyanser av brunt. Vaniljkräm, vaniljkakor och hela kalaset avslutas med maräng på toppen. Gräddningen är för att ge färg åt marängen, vaniljkrämen hjälper till så att bananerna inte blir bruna.

Jag gillade särskilt att det är hemkokade vaniljkräm, det var det som övertygade mig att testa. Inget kan väl bli dåligt med hemkokt vaniljkräm?

Anyways, nu är det dags att kavla upp ärmarna.

Spännande process

Det här experimentet var synnerligen spännande och underhållande. Jag rekommenderar att börja med att dra igång en spellista eller skiva med Dolly Parton innan du startar. Använder ni skivor längre förresten? Det gör jag, jag älskar känslan att sänka ner nålen på plattan 😀 Om någon minns det från förr?

Läs som vanligt alltid igenom hela receptet innan du startar. Håll i hatten så åker vi!


Dolly Parton´s mammas Bananpudding
, 10 port

350 g Vanilla wafers (vaniljkakor) 

5-6 bananer, skivade

3 ägg

200 g strösocker

60 g vetemjöl

5 dl mjölk

1 nypa salt

4 msk smör

2 tsk vaniljextrakt

Såhär gör du:

1. Gör vaniljkräm: Vispa ihop 150 g strösocker och mjöl i en kastrull. Välj gärna en som har tjockare botten, de hjälper till att undvika att det bränns.

2. Vispa ner salt, mjölk och äggulor (vispa upp gulorna lite först).

3. Rör om krämen hela tiden med en visp under försiktig värmning. Fortsätt tills krämen tjocknar.

4. Dra kastrullen från plattan, rör ner smör och 1 tsk vanilj. Låt svalna något.

5. Lägg hälften av kakorna i en ugnsform, lägg på hälften av bananskivorna och täck med hälften av vaniljkrämen. Upprepa en gång till.

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Vispa äggvitor, 1 tsk vanilj och socker till en maräng med elvisp. Bred ut den ovanpå hela kalaset.

8. Grädda tills marängen fått vacker färg. Låt svalna.

Servera bananpuddingen kall eller ljummen, men låt den stå minst 1 timme.

Mina tillägg och kommentarer för att det ska funka smidigare att laga i Sverige

1. Receptet är gjort på Vanilla wafers. Det är kakor som finns i USA, inte samma som wafers i Sverige. Mer som mördegskakor. Du kan såklart baka egna. Men det gjorde inte jag. Jag hade finskorpor med kardemumma, som jag hade köpt på mataffären. Du behöver en burk till det här receptet.

2. Vaniljextrakt finns ofta på vanliga mataffären, det är som en pasta. Jag hade vaniljpulver hemma så jag använde det. Det funkade bara bra.

3. Jag hade jättesmå ägg hemma, så jag använde 5 st. Gå alltid efter mängderna i receptet, inte efter bilderna. 

Hur smakade det då?

Jo tack, det var sött… Riktigt sött. Och då menar jag Sött. Skämt å sido. Det är bra mycket godare än det låter i mina öron. Kakorna blev kolamjuka, vaniljkrämen är perfekt len och det är ju alltid gott med bränd maräng. Och sött, som sagt. Jag hade något omogna bananer och för min del passar det nog bättre eftersom jag föredrar mat som är mindre söt än den här. Men jag måste säga att den växer för varje tugga, på ett positivt sätt. Skulle kalla den begärlig.

Kommer jag göra den igen?

Ja, det hoppas jag! Jag kommer antagligen att modifiera och komplettera med bär för att göra den mindre söt. Med det sagt så tror jag att den här efterrätten kommer att falla många i smaken helt perfekt. Speciellt alla med en välutvecklad sweet tooth.

Men nu är jag allt lite nyfiken, skulle du våga testa?

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Dolly Parton’s mammas Banana pudding”

  1. Jag skulle våga testa, men det låter som pärlor åt svin för mig för jag gillar inte sött särskilt mycket. Däremot älskar jag att spela musik från just skivor och det var egentligen det jag ville kommentera: jag minns det! Jag har dock inte Dolly Parton just, men det blev jag sugen på :’)

  2. Tänker som du att nåt bäraktigt, lite åt det syrliga hållet, skulle nog göra denna pudding mer intressant. Alla ingredienser är ju supergoda så tror säkert den är mycket god i grundreceptet också. Vaniljsås/kräm som är hemkokt är ljuvligt. Kom nyss hem från stan o det råkade hoppa ner några påsar godis i kön på Blomsterlandet så sötbehovet är mer än tillfredsställt just nu 🥴. Får läsa Dollys bananpuddingrecept en annan dag 😉.

  3. Hej!
    Jag ser inga inlägg från dig förrän jag klickar på kommentarerna. Konstigt. Något som är fel eller bara hos mig?
    Mvh Annika

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top