Varma scones med smörgömma & Chai

Här i norr har vi en köldknäpp just nu, kanske där du är också?

Vi pratar minus 25-45 grader. Brr… Försöker ändå vara ute varje dag en sväng i dagsljus.

Vilken inte är så länge, det är cirka 4 timmar och 42 minuter just idag. Varje dag blir runt 3 minuter längre, så nu är det snart vår.

Chai

När det är kallt ute gillar jag att mysa inomhus, gärna med en kopp chai, Indiskt kryddte. Brygger det på chai (svart te med kryddor som kanel, kardemumma mm) från mataffären, först starkt med vatten och sedan i med mjölk och honung. Här är ett recept som jag gjorde på teve när jag kom hem från Indien. Så värmande och gott.

Varma scones med smör som smälter mellan fingrarna

Till fikat bakade jag scones. Helt vanliga idag. Ingen smak ens. Eller det stämmer ju inte, men ingen kryddning.

Ville framhäva smörsmak och det fina mjölet som jag köpt hos Sara på Öre gårdsbageri. Det heter Algot och är ett kulturspannmål/ursprungsvete. Mycket smakrikt. Serverade med smör, färskost och marmelad.

Smörgömma

Jag testade att blanda i smöret halvslarvigt, så att det blev bitar kvar i smeten. Det blev supergott, som en smörgömma. Gräddade i muffinsplåt så att det höll sig på plats.

Här kommer receptet om du blir peppad att testa!

Scones med smörgömma, 4 st

4 dl vetemjöl

1 krm salt

2 tsk bakpulver

50 g smör

1,5 dl mjölk eller filmjölk

Såhär gör jag:

1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig värme, 225 grader varmluft.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna.

3. Tärna smöret och finfördela det i mjölblandningen, lämna kvar några lite större bitar.

4. Rör ner filmjölk och blanda till en smidig, kladdig deg.

5. Klicka degen i 4 formar/muffinsplåt.

6. Grädda mitt i ugnen tills de är genomgräddade. Det tar cirka 10 minuter.

Låt svalna något och servera med dina önskade tillbehör.

Hoppas att ni alla mår så bra som möjligt, ta hand om er i kylan. Och ta med lite extra varma kläder och skor om ni åker ut med bilen, här i vinterlandet är det skoteroverall och storvinterkängor samt ficklampa, spade och skogsryggan som gäller vinterhalvåret. En vet aldrig hur lång tid det kan ta att få hjälp på vägen.

Dela inlägget på:

11 reaktioner på ”Varma scones med smörgömma & Chai”

  1. Hualigen när temperaturen går ner mot -30-40° eller ännu ännu lägre. Tycker vi har köldknäpp här i Östergötland när vi vaknade till -23° i morse men ingenting mot hur ni har det norröver. Hunden behöver både tossor och täcke. Ändå blir det bara korta promenader.

    Läste Underbaraclaras inlägg idag om förundransseffekten och kom att tänka på att dina vackra bilder här skafferiet + din vänlighet gör mig förundrad många gånger. Inget undantag idag. En skön känsla det där med förundran. Kan väckas inom så många områden. Tänker på dofter smaker och mat, naturen och allt som hör därtill, sång och musik, bokläsning, djur och människor stora som små, vänlighet och hjälpsamhet m.m. Ett ”Åhh” eller ett ”Wow” är värdefullt.

    P.S. Dina scones ser supersmarriga ut 😘. Kanske kan bli kvällens aktivitet och njutning om någon av oss orkar. Barnbarnen åkte hem igår så idag tar vi det extremt lugnt. Nöjda och glada men känner oss rätt manglade.

    1. Rättelse:
      Bilder, vänlighet… sen skrev jag dina ”smarriga recept” men efter en del ändringar så föll de orden bort. Ska givetvis vara med 😋.

    2. Hej Ami!
      Åh Tack, så fint att få höra och det är samma med dig och bloggkompisarna här.
      Ni är fantastiska. Clara också. Ska gå in och läsa!
      Vad kul att du gillade sconesen och jag förstår att det har varit roligt med besök och samtidigt att en kan behöva vila efteråt.

  2. Hu vad kallt vi ca -14 grader just nu.
    Fina vinterbilder du visar..
    Man kanske skulle försöka baka din scones imorgon till frukost o överraska sambon med det.
    Ha en fortsatt fin lördag alla vänner här.🤗

      1. Han blev jätteöverraskad o gillade dom..så dom gör vi nog till vår helgfrukost när jag har ledig helg.
        Ha en bra söndag..

        1. Men så roligt att höra Barbro!
          Det är alltid bra att få höra för mig och jag vet att det är många som läser kommentarerna som blir inspirerade.
          Tack, önskar dig en jättefin söndag 🙂

  3. Det lät gott med smörgömma. Själv bakar jag nästan alltid scones med kallpressad rapsolja och extra mycket fil så degen blir kladdig. Har också provat tillsätta fiberhusk, då blev det extra saftigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top