Kardemummadoftande blodapelsinkaka med Silviaglasyr 

Ojoj, ikväll doftade kvarteret av vanilj, kola, kardemumma och blodapelsin. Just sockerkakor av olika typer är så roligt att baka, det går snabbt, doftar ljuvligt och blir gott! Dessutom går de bra att variera i oändlighet. Idag fyllde jag den dessutom med en ljummen smörfyllning, smaksatt med blodapelsin. Lite som en Silviakaka/Sverigekaka, men ändå inte.

Visst är de vackra, dessa små solskensbollar med röda inslag?

Först lite om blodapelsinen som råvara, om du vill ha receptet direkt så skrålla ner nu.

Men den här med färgen-varför är inte alla blodapelsiner röda?

Färgen på blodapelsiner varierar. De flesta odlas på Sicilien och får sin mörka färg av temperaturskillnaderna mellan dag och natt. Ju mer skillnad, desto rödare apelsiner. Naturen bestämmer. Ämnet som utvecklas heter antocyanin och är till för att skydda apelsinerna mot nattkylan. Vissa sorter som finns bla i Spanien är dock alltid röda eftersom de innehåller lykopen. De flesta röda apelsinerna kommer dock från sluttningarna på vulkanen Etnas södra sida. Bara en sån sak.

Den nyttigaste apelsinen

Blodapelsiner innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin som vanliga apelsiner. Antocyanin (färgen ovan) tillhör gruppen antioxidanter som kan ha en antiinflammatorisk effekt på våra kroppar. De röda apelsinerna har dubbelt så hög halt av antocyaniner och andra vattenlösliga antioxidanter.

En blodapelsin är inte alltid en blodapelsin

Eller ja, det är det ju. Men de smakar högst olika. Senaste veckan har jag provat 4 olika sorter. Alla hittade jag i de lokala livsmedelsbutikerna i Umeå. Tarocco, Moro och en variant som heter late late. Samt ekologiska Moro. Syran varierar stort. Moro var syrligast, sedan Tarocco och late late var riktigt söta. Alla är otroligt saftiga just nu. Smaktonerna i blodapelsin är såklart apelsin, men även hallon och andra röda bär. Den lilla bitterheten i undertonerna ger bakverken en extra dimension.

Blodapelsinernas tid

De flesta frukterna och grönsakerna har sin bästa tid på året. För de här vackra skapelserna är det vintern runt december-mars som de finns att få tag på. Så vi är just nu i slutet av säsongen för de europeiska blodapelsinerna. Det syntes på affären idag, fantastiskt bra pris på dem! Så för alla som gillar blodapelsiner är det fyndläge. De kommer tillbaka till nästa vinter, men det är ett tag tills dess. Även om tiden verkar flyga fram!

Själva kakan

En ganska traditionell bas av saftig sockerkaka, smaksatt med nymortlad kardemumma, vanilj och blodapelsin. Det är en smakkombo som inte går av för hackor. Om du frågar mig.

Den ljuvligaste, rosa glasyren

Den röda saften blir ljuvt rosa när den blandas med florsocker. Man blir rent glad av den! Jag toppade med frystorkade hallon för att möta hallontonerna i blodapelsinerna, kardemummans citrusnyanser och pistaschkärnor för smak och färg fick knyta ihop påsen. Ett par torkade rosenblad från sommaren singlade också ner. Älskar att strö dem på olika bakverk, behövs bara en nypa för de har så mycket doft kvar.

Glasyren rann av lite… Jätteviktigt att kakan är kall och glasyren tjockflytande för att den ska fastna bra.

Men nog om detta! Nu är det dags för receptet. Här kommer det.

Kardemummadoftande blodapelsinkaka med Silviaglasyr 

150 g smör, mjukt

250 g strösocker

3 ägg

250 g vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk bakpulver

2 tsk kardemumma, nymortlad

1 dl yoghurt eller gräddfil

3 blodapelsiner, det gula av skalet rivet

smör och ströbröd till formen (jag hade majsmjöl hemma, ströbrödet var slut, därför är det gult på bilden)

Fyllning

125 g smör

1 dl strösocker

0,75 dl juice från blodapelsinerna ovan

3 äggulor

Glasyr

2 dl florsocker

cirka 1 msk juice från blodapelsinerna ovan

Till garnering

Torkade hallon, hackade pistaschkärnor och jag hade även på några blad från sommarens torkade rosor

Såhär gör jag

1. Smöra och bröa en avlång brödform cirka 1,5 liter. Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme.

2. Vispa smör och socker vitt och krämigt.

3. Blanda samtliga torra ingredienser.

4. Vispa ner ett ägg i taget i smöret. Vänd ner de torra ingredienserna och yoghurt.

5. Skeda upp smeten i formen. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Kontrollera med sticka så att den är färdig. Tider kan alltid variera när det kommer till gräddning i olika ugnar och formar, håll alltid koll mot slutet.

6. Låt kakan svalna. 

7. Sjud smör, socker och juice till fyllningen ett par minuter. Dra från värmen och vispa ner äggulorna.

Fortsätt vispa tills smeten tjocknar något.

8. Dela kakan på längden, mitt itu. Lägg på ett galler.

9. Tryck små hål med fingertopparna och häll fyllningen ovanpå, så att hålen fylls. Spara lite till toppen.

Peta lite extra i hålen så krämen rinner ner ordentligt. Det kallas poke cake på engelska när man gör små hål i kakan för fyllning, jag tror jag håller mig till det namnet tills jag kommer på något lämpligt namn på svenska.

10. Lägg på andra halvan och ringla fyllning över. Ställ svalt.

Inga torra kakor här inte!

11. Gör glasyr: Vispa ihop florsocker och blodapelsinjuice. Ringla och bred ut jämnt över kakan.

Jag säger bara den hära färgen och doften….

12. Strö på dina valda garnityr.

Låt stelna så är det bara att skära upp sedan. Det blir extra enkelt när man bakar i avlånga brödformar.

Servera kakan som den är till fikat eller med en extra klick grädde. Då blir den som en tårta!

Kan man förbereda och frysa in kakan?

Kakan går bra att frysa, både hel och skivad. Men det sagt så håller den lätt ett par dagar i kylen.

Avslutningsvis några Tips från kocken! Välj ekologiska när det är möjligt

Om du ska använda skalet på citrusfrukter så är det bäst att välja ekologiska. Om det inte finns eller är möjligt, så tvätta och borsta dem i varmt vatten. Jag brukar låta dem ligga en stund i vattnet, borsta med mjuk borste och torka av dom.

Så njut nu sista rycket med de röda solbollarna för i år, om du förvarar dem svalt kommer de hålla finfint ett par veckor. Var noga med att inspektera påsen när du handlar och plocka direkt bort om någon börjar mögla sedan eftersom att det smittar av sig.

Så kul det var att blogga ett långt inlägg igen, hoppas ni gillar det. Berätta gärna i kommentarerna, det är så roligt att höra från er.

Dela inlägget på:

20 reaktioner på ”Kardemummadoftande blodapelsinkaka med Silviaglasyr ”

  1. Wow, vilken vacker (och säkert god) kaka! Den måste jag göra…
    Tack för all information om blodapelsiner. Så intressant att läsa. Min pappa köpte alltid en sort när jag var liten (60- och 70-talet) som hette Gyllene korset och varje blodapelsin var inslagen i ett papper… De var SÅ goda och han skalade alltid hur många som helst om jag ville ha :). Jag tror att de var från Israel/Palestina men är inte helt säker.
    Vad är skillnaden på bikarbonat och bakpulver? Såg att det skulle vara båda delarna i kakan.
    Och en fråga till till dig som är expert – hur länge tror du man kan ha kakan i frysen ungefär?
    Tack för en fin och bra blogg och ha en skön söndag! Nu skiner solen i Stockholm men det blåser kalla vindar och det kom lite snö i går kväll. Hälsar Annika

    1. Hej Annika! Så kul att höra från dig och läget i Stockholm.
      Bikarbonat och bakpulver har samma funktion här, att göra kakan fluffigare, men jag tycker att det ger mindre bismak om man tar lite av varje.
      Angående tiden i frysen så är det oftast hur man packar den, om det är helt lufttätt eller inte. Men personligen tycker jag det tappar efter ett par månader när det gäller bröd, bullar och kakor lite längre. Det är inte farligt att äta dem senare bara att de ofta får smak av frysen eller andra grejor som är i den. Högst 6 månader är rekommendationen.
      Ha en jättefin vecka!

  2. Wow låter underbart gott. Ska se till att köpa blodapelsiner nu som en sista vårvinterkaka och se om detta blir tradition, tack för tips!

  3. Den ser läcker ut måste pröva att baka den. Blir kanske årets påskkaka. Tack för receptet. Kram 🤗

  4. Kakan ser ljuvlig ut och roligt att få lite fakta om ingredienserna i kakan. Tack Susanne 🍊🧡!

          1. Tack Susanne för ett färgglatt och jättetrevligt matinslag på Go’kväll igår. Satt bara och njöt 😊.

  5. Hej Susanne 😊!

    Snacka om att ha tur, har en påse med blodapelsiner och funderade nyss om jag skulle använda några till bakning av något slag fick inte riktigt upp ångan utan satte mig ner vid datorn och kom på jag skulle läsa din blogg och vad ser jag – recept med blodapelsin 👍😊! Vilket sammanträffande 🥰!

    För övrigt ser jag verkligen fram emot ditt och Claras program, hurra vad trevligt 😍🥰! Tyvärr tror jag inte att jag har möjlighet att se det direkt men som tur är går det att se i efterskott, även om det är jättetrevligt att kolla direkt och få skriva kommentarer till er.

    Stor kram från Marianne

    1. Hej Marianne! Men så kul att höra, tack!
      Blir jätteglad och vet du, jag tar med apelsinerna till SVT imorgon, så blir det ett recept till, eller två 😀
      Stor kram och varmt välkommen när du än är med oss!

  6. Gillar blodapelsiner -men tror du att man kan göra den glutenfri?
    Ha en bra tisdag alla mina vänner🤗

  7. Blev en favorit omg! Tyvärr tog den slut alldeles för fort!!! Så det blir till att baka dubbel sats nu när apelsinerna är som godast och billigast!
    Tack för receptet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top