Fylld Falukorv i ugn

När det kommer till att mätta många eller laga så det räcker till matlådor så är det här ett av de snabbaste och godaste recepten jag vet. Det går att variera på så många sätt, tillochmed göra olika smak i samma ”ring” vilket kan vara praktiskt om matgästerna gillar olika eller om en rensar kylen. Det här receptet har blivit en kär husmansklassiker här på bloggen.

Praktisk variant med sås & grönsaker i samma form

Den här rätten har en stor fördel i att sås och grönsaker lagar sin själva i ugnen tillsammans med korven. De ger smak åt varandra så det är klassisk win-win allt-i-ett-mat.

Drömmig sås

Om inte annat så vill jag verkligen tipsa om exakt hur god den här såsen är. Krämig och välbalanserad. Det går också att he på en burk krossade eller passerade tomater, det är också väldigt gott.

Vegifiera?

Använd vegetarisk korv. Det går bra med all korv, tex vegetarisk chorizo. Bara snitta och fylla!

Här har jag börjat fylla korven med lök och äpple. Hade en bit Västerbottensost som behövde användas och som ni vet kan den vara lite smulig ibland så skivorna blir lite som de blir. Men det gör inget när den smälter och gratineras.

Vilken korv ska en välja?

Nu när matpriserna är som de är så är falukorv ändå fortfarande ofta kampanjvaror. Det går bra att frysa in den, så passa på när det är extrapris. Det är ändå sparade pengar rakt i plånkan. Eller att lönen räcker lite längre. Annars brukar jag välja korv efter kötthalt, om den är ekologisk och vars den kommer ifrån (så nära som möjligt och inom Sverige).

Tips på fyllningar:

Äpple, rödlök & ost

Tomat, senap, ketchup, bostongurka

Squash, soltorkad tomat & fetaost

Ajvar relish, röd lök & ost

Ananas, oliver, krossade tomater, tomat & ost

Inlagna jalapeños, röd lök, småtomater, majs & ost

Min variant

Idag ville jag laga den med sås och grönt allt i ett, vilket är superenkelt. Lägg ner önskade grönsaker i samma form. Idag blev det broccoli och morot här. Vispa ihop ingredienserna till såsen kalla och häll den över hela kalaset.

Gratinerad falukorv i ugn, 6 portioner

1 falukorv

2-3 äpplen eller tomater, skivade i halvmånar

200 g ost, skivor eller riven

2 rödlökar, skivade

sås

3 dl grädde, valfri fetthalt

2 tsk sambal oelek

2 tsk senap, valfri sort

2 tsk mörk soja

3 msk bostongurka eller hackad jalapeños (valfritt)

Till servering: Potatismos, kokt eller pressad potatis, pasta eller ris

Såhär gör jag:

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme eller 200 grader varmluft.
  2. Skär snitt i korven, men inte helt igenom, lägg i en ugnsfast form.
  3. Fyll korven med önskad fyllning.
  4. Lägg eventuella grönsaker runt om.
  5. Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen, häll den över korven.
  6. Gratinera till gyllene färg, förbered andra tillbehör under tiden.

Det ser ut som en enda röra, idag var jag mer åt det hållet. När en jobbar som matstylist kan det vara ganska befriande att göra helt tvärtom de vanliga, perfekta skivorna på rad. Så nu får ni se hur det ser ut hemma hos en kock en vardag 🙂

Sanningen att säga så gillar jag när vardagsbilder inte är helt perfekt upplagd mat. Jag ser något fint i en enda röra. Det är min enda röra och det kommer att bli gott oavsett. Men det är klurigt med matbilder, tex ser en köttfärssås upplagd som en enda röra ofta ut som något annat. För att int tala om de tusenmiljarders gånger jag har lagt upp ”kreativt” bara för att se i kameran eller höra fotografen harkla sig för att jag har råkat byggt ett ansikte, en gubbe eller en kroppsdel. Högst olämpligt, speciellt i stora reklamkampanjer som åker runt på bussar osv.

Vad serverar en till?

Antingen som den är med grönsakerna i formen, eller med potatismos. Pressad potatis, kokt potatis, bulgur, pasta, ris. Allt funkar här.

Vilken är din favoriträtt med korv?

Dela inlägget på:

10 reaktioner på ”Fylld Falukorv i ugn”

  1. Jag tycker det ser så gott ut o vet att det är gott.😀👍
    Vanlig husmans kost är alltid populärt hos oss.
    Korvstroganoff,korvskivor potatis o stekt ägg det finns många rätter man kan göra av korv😋

    1. Hej Inger! Men SÅ roligt att höra!
      Tack för bra tips, det är alltid roligt att höra vad andra lagar hemma och många som uppskattar att läsa och få inspiration i kommentarerna.
      😀 Önskar dig och alla som läser det här en fin söndag!

  2. Mest apropå matbilder…väldigt ofta är bilder på mat, tagna av glada amatörer, allt utom aptitliga. Så att ta inspirerande matbilder är ju även det bevisligen en konst! 👏till dig!
    Ps godaste falukorven är nog, efter en lång dags segling, välrökt falu stekt serverad med pulvermos, senap o ketchup. Äts nere i båten 😊

  3. Just den ugnsstekta falukorvsringen med diverse tillbehör är ju en klassiker och serveras ibland här när många är samlade. Brukar vara omtyckt av både barn och vuxna. Farfars potatismos till är ett måste enligt de små.
    När min syster för ca 55 år sen kom hem från hemkunskapen med det för oss nymodiga receptet med ugnsstekt falukorv hade hon lärt sig att förvälla en lök i skivor och sen hälla både kokspadet och lökskivor i ugnsformen så blev det tillsammans med annat som avger vätska i formen en god sky. Det håller vi fast vid än. Numera har vi dock betydligt mera grönt i formen än vad som lärdes ut förr.

    Vi tycker annars om bl.a. Lidls färskkorvar (t.ex. ramslök o vitlök) med potatismos och grönt till. Enkelt men smakrikt. Kan ibland bli riktigt sugen på köttkorv också. Mamma gjorde alltid egen men numera får vi nöja oss med butikens. Använder kokskyn med hela kryddpeppar korn i som sås till kokt potatis. Så som mamma alltid serverade oss.

    1. Hej Ami!
      Åh vad roligt att läsa din kommentar, jag blir alltid så glad av era kommentarer. Så ni alla som läser det här vet. Tack!
      Spännande med förvälld lök, det ska jag testa. Samma med Lidls korvar, jättebra tips. Jag vet att många läser kommentarerna och uppskattar tips, även om en inte skriver själv.
      Tänk hur fantastiskt att din mamma gjorde egen korv, nu blev jag också peppad att testa göra egen! Kanske i höst när det finns älgkött. Undra om det funkar…
      Ha en finfin söndag bästa Ami!

  4. Gott med korv 🙂 !
    Min favorit är nog syrliga äkta småländska isterband. Endast med krösamos och potatis till.
    I sommarstugan blir det flera sådana middagar och tillagas med fördel i ugnen. Enkel sommarmat :D!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top