Hembakade möra ostkex

Ska man verkligen behöva baka egna ostkex Susanne? Det finns ju så bra på affären. Det finns det. Och ja, det är ändå något visst med hembakade. Men man måste absolut inte. Man kan ju också som kompromiss värma färdiga ostkex försiktigt i ugnen, men ända sedan jag bakade de här så har de fastnat och nu tänkte jag att jag delar receptet med er. Kanske någon som vill baka något till helgen?

Jag hade med dom på jobbet en dag och en kollega norpade ett innan jag hann säga vad det var. Han trodde det var sötfikabröd, jag hann just bara varna honom att det kommer inte smaka vanlig småkaka… Men tydligen var de väldigt goda till kaffet, så det var ju bra att veta 😀

Vilken ost ska en satsa på?

Du kan använda vilken lagrad hårdost du vill. Jag hade Västerbottensost, eller om det var Norrlandsost. En billigare men även den smakrik historia. Jag föredrar att riva osten själv eftersom det färdigskrivna blir lite torrare pga potatismjölet eller vad det är de har för att osten inte ska klumpa sig i påsen. Med det sagt så är det bara att he i lite extra vatten om du kör på färdigriven.

Möra ostkex, 30 st

3 dl vetemjöl

200 g lagrad hårdost, riven

100 g smör, kallt i tärningar

1 tsk salt

2 msk kallt vatten

Valfritt: 0,75 dl sesamfrö

Såhär gör jag:

  1. Mixa ihop mjöl, ost, smör och salt med kniven i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. 

2. Dela degen i tre delar. Knåda ihop och forma till rullar. Här kan du välja att rulla dem i sesamfrön. Lägg i en påse av bivax eller plast. Ställ i kylen minst en timme.

3. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme. 

4. Ta fram degen, skär i skivor 0,5 cm tjocka. Lägg på bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen tills de är genombakade.

Det tar 8-10 minuter. Låt svalna och förvara lufttätt.

Tips!

Variera kexen genom att blanda ner hackade örter tex timjan, rosmarin eller 1 dl finhackade oliver när du knådar ihop degen.

Dela inlägget på:

3 reaktioner på ”Hembakade möra ostkex”

  1. Vilka goda kex så dom kommer jag att göra igen.Ska försöka hitta något glutenfritt mjöl så kompisarna kan få lite också
    Såg ditt recept på lasagne där du hade skrivit 2 squash -är lättare att du skriver hur mycket du tar för dom kan ju vara olika stora.
    Ha en fortsatt fin vecka.🌞

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top