Rabarbertosca på 4 ingredienser

Våren har kommit med besked till Västerbotten och jag tror att alla träd spricker ut samtidigt. Det är tjusigt och det är mycket pollen. Endel av oss känner av det och kanske var det därför jag började fixa med ett nytt recept. Eller nytt och nytt, jag har gjort det ett bra tag, fast med päron och lite annat. Rabarber är i säsong och det är fenomenalt i bakverk. Gärna tillsammans med smaker som vanilj, kanel, kardemumma, jordgubbar, hallon och nötter.

Bekvämimpa-vad är det?

Bekvämimpa är ett ord jag använder för att beskriva genvägar som kan vara bra att ta till i köket. Inte för att det är något fel att göra saker från grunden, det är ofta fantastiskt. Och ibland i livet så behöver vi lite hjälp på traven. Kanske är tiden eller orken knapp, det kan vara allt möjligt.

Går det att baka en kaka på 4 ingredienser?

Ja, det går fint. Den blev jättegod, blev knappt nå disk och gick på ett kick!

Vad är hemligheten?

Jag har hittat en kakmix på vanliga mataffären som funkar utmärkt till bärkakor. Du behöver bara den, smör, rabarber och kanel. Och smör och ströbröd till formen, så 5 ingredienser antar jag.

Måste det vara smör?

Nej, du kan använda flytande eller smält margarin istället. Fördelen med smör är att du kan bryna det för att få en extra smakkick, men kakan är god på margarin också. Jag har testat. Det var oerhört enkelt med flytande margarin.

Här kommer receptet.

Drömmig Rabarbertosca med brynt smör

1 pkt toscakaka-mix
50 g smör 
3 stjälkar rabarber
1-2 tsk, malen

Såhär gör jag:

1. Bryn smöret, låt svalna. 
2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
3. Smöra och bröa en form cirka 22 cm i diameter.
4. Skiva rabarber och blanda med kanel.
5. Blanda ihop kakan enligt anvisningarna på förpackningen.

6. Häll smeten i formen och tryck ner rabarberbitarna. Följ sedan instruktionerna hur kakan ska gräddas. Det är först cirka 25 minuter, höj värmen till 200 grader. På med toscamix och in 10 minuter till eller tills kakan är vackert gyllengul, men inte övergräddad. Hellre lite undergräddad isåfall, så att den inte blir torr. 

Vad serverar man till?
Njut kakan med lösvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Du kan även blanda yoghurt med vanilj och honung så får du en syrlig yoghurtkräm.

Kanske ett tips till mors dag? Spara receptet till sommarens bakning till fika i bersån och på stugor mm där det behöver vara extra smidigt.

Dela inlägget på:

5 reaktioner på ”Rabarbertosca på 4 ingredienser”

  1. Toscakaka är en favorit hos oss. Det där låter som en sommarstugedröm. Menar du att du använt päron och andra frukter/bär på samma sätt i denna mix?
    🍎🍐🍓🫐🍑

  2. Tack för tipset 👍Istället för att smöra formen brukar jag använda bakplåtspapper. Viker så ja får en fyrkant som jag sedan viker och jämnar ute i kanten. Det var en bagare som visade mig och därefter kör jag det. Svårt att beskriva men värt ett försök 😀

      1. Hej svejs i sommarvärmen ! Nu har jag bakat banankakor. Jag använder avlånga bakformar. Då använder jag också bakplåtspapper, knölar ihop pappret och vecklar ut det för då ligger pappret still i formarna. Nu är jag på jakt efter några snabb bakade krus. Man vill ju inte stå länge och baka i värmen. Må så gott vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top