Rulltårta & Födelsedagskalas

Idag fyller min mamma år, Grattis mamma!❤️

Hon önskade sig rulltårta så jag bakade och den blev så god så jag vill bjuda in er alla på kalaset 😀

Gillar de här kaffefaten från Nittsjö keramik i Dalarna. En del av vår familj härstammar därifrån.

Klassiska Rulltårtan
Visst är det något med en klassisk rulltårta? Så enkelt och snabbt att baka och går att variera hur mycket som helst. En enkel skiva till kaffet eller en klick grädde så är det hips vips en bakelse.

Gillar att den bakas på ingredienser som en ofta har hemma redan, håller bra i kylen och går finfint att frysa in. 

Fyllningen

Jag kokade upp 250 g frysta hallon med ett par msk vatten, 1 dl strösocker och redde av med 2-3 msk potatismjöl utrört i vatten och lät det svalna innan jag gjorde botten. det går jättebra med sylt också, jag gillar att ha något mer syrlig fyllning så det är därför jag kokar den såhär.

Mitt allra bästa tips

När det kommer till rulltårta finns det endel att säga. Men det vikigaste, som ibland kan vara en utmaning, är att hålla sig fokuserad på vad man gör. Den må vara lättlagad, men när jag säger 5 minuter i ugnen så är det 5 minuter. Den gräddas oerhört snabbt. Det är viktigt att vispa ägg och socker riktigt fluffigt, men det är absolut inget svårt. Man måste bara följa receptet och vara noggrann.

Rulltårta 
3 ägg
1,5 dl strösocker 
1 tsk bakpulver 
2 dl vetemjöl

Fyllning: 2-3 dl fast sylt eller marmelad

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa ägg och socker superfluffigt med elvisp.

3. Blanda bakpulver och mjöl, blanda ner i äggen utan att röra bort all invispad luft.
4. Bred ut på bakpapper.
5. Grädda cirka 5 minuter. Passa under tiden, här går det undan i svängarna.

6. Strö på socker på toppen, vänd upp på ett annat bakpapper med hjälp av en plåt. Dra bort pappret. Pensla kallt vatten på botten så går det lättare att lossa.

7. Bred på önskad fyllning.
8. Rulla ihop. Klart!

Våran familj är förtjusta i hallon 😀

Men jag är lite nyfiken. Vad tycker ni om rulltårta? Någon som brukar baka? Köpa färdig? Serverar du den som den är eller som bakelse/tårta?

Dela inlägget på:

12 reaktioner på ”Rulltårta & Födelsedagskalas”

 1. Rulltårta är alltid bra på lut om får främmat och göra en liten bakelse.
  Men har svårt att göra drömrulltårta..
  Hälsa o gratulera mamma🌺

 2. Rulltårta är så roligt att baka och alltid lika uppskattat.
  Mammas rulltårta var bäst. Hon fyllde alltid med hemgjord äppelsylt.
  Men min drömrulltårta är supergod. Tycker min man😊.

  Ska jämföra mammas recept med ditt. Och baka och fylla med hallon. Tack för inspiration!

 3. Åh ser jättegott ut. Sylten ser helt magisk ut. Jag brukar bara koka ihop rabarber, jordgubbar o lite socker till nåt syltliknande just till rulltårta men hallon är en favorit här med så det måste absolut testas.

  Gör nog mest rulltårta till påskbakelse (grädde persika/aprikos) eller sommarbakelse (grädde och färska jordgubbar). Så enkelt att förbereda och ha i frysen och sen snabbt kunna tillverka en välsmakande bakelse.

  Grattishälsningar till mamma 🌷🌿

 4. Åh gott med rulltårta! På mitt jobb skulle vi fika i måndags och då bad jag dom att beställa rulltårta från bageriet. Alla blev så förtjusta. Det är verkligen ett bakverk som är så gott men som man ofta inte tänker på.

 5. Jag ÄLSKAR rulltårta! Tyvärr ett ganska bortglömt och inte så ”modernt” kaffebröd verkar det som. Ser det inte så ofta på konditorier eller hos vänner och bekanta.
  De färdiga man köper i vanliga affärer tycker jag inte om.
  Jag gör med hallonsylt. Lättsockrad. Äppelmos i är gott också.
  Och med en gräddklick på ibland och vips har man en fin dessert :)!
  Till och med min son bakade rulltårta i sin lilla lägenhet och bjöd på. Så gott!
  Trevlig helg till alla!
  Och grattis till din mamma Susanne!
  😀 Annika

 6. Jag har inte gjort många rulltårtor i mitt liv men man kanske skulle försöka sig på det. Övning ger färdighet så man kanske kan bli proffs på att göra rulltårtor
  i sinom tid 😃 Lättsamt att fixa till en bakelse av dem. Försenad grattis hälsning till din Mor 🌷Kram 🥰

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top