Smashad potatis med guacka & röd lök

En kväll för ett bra tag sedan fick jag för mig att laga den godaste plockmaten jag kunde på råvaror som fanns hemma. Det blev den här rätten som sedan kom att bli det här receptet eftersom den blev så uppskattad. Enkel, god, få råvaror, lätt att älska!

Smashad potatis är för övrigt ett perfekt sätt att använda rester av kokt potatis på. Jag tycker att det blir så gott med de knapriga kanterna, potatissmaken som kommer fram så fint och den krämiga röran som jag kallar guacka även om den inte är en klassisk guacamole. Avokadoröra är nog mer rätt, men ni vet jag är inte så mycket för att märka ord. Det viktigaste är att en förstår. Om du föredrar äkta guacka så tar du det, föredrar du mer protein eller/och att använda inhemska råvaror så går det fint att byta ut avokadon mot 2 dl förvällda (tvärkokade) och avsvalnade gröna ärtor (frysta).

Här kommer receptet, hoppas ni gillar det!

Smashad potatis med guacka & röd lök, 4 port

1 kg små potatisar (eller stora i ca 4 cm stora bitar)

1 citron, det gula av skalet rivet+pressad

2 avokado

2 dl crème fraiche

salt, peppar

till garnering: 0,5 röd lök i tunna skivor eller syrad röd lök, 3 msk gräslök eller dill, hackad

Så lagar du

1. Koka potatisarna i lättsaltat vatten så att de är just precis färdiga. Häll av vattnet och låt dem ånga av. 

2. Sätt ugnen på 230 grader vanlig värme.

3. Lägg potatisarna i en ugnsform/långpanna. Tryck till dem med botten av ett glas så att de knosas ungefär till hälften. Strö på salt och peppar, ringla olja över alltihop. Se till att oljan hamnar runt om. Rosta potatisarna gyllene mitt i ugnen. Det tar cirka 30 minuter, men håll som vanligt koll eftersom det kan variera med olika ugnar. Vänd på potatisarna en gång när de fått färg.

4. Mixa eller mosa ihop avokado och crème fraiche, smaka av med salt, peppar och pressad citron.

4. Toppa potatisarna med avokadoröra, lök och rivet citronskal. Garnera gärna med gräslök eller dill.

Trevlig helg allihopa och varmt tack för era kommentarer, de betyder jättemycket för mig. Det har varit problem med tekniken så ibland har det dröjt med mina svar för att jag inte har kunnat logga in, men det ska hoppningsvis vara ordnat nu. Kram!

Dela inlägget på:

13 reaktioner på ”Smashad potatis med guacka & röd lök”

  1. Hej Susanne!
    Vill bara berätta att jag har fått, från och med förra inlägget, en stor svart
    kvadratbild med en vit pil på (som ett ^ tak men utan rakt streck).
    Mycket konstigt. Vet inte om det är mitt ”fel” men det är inte såhär på
    andra bloggar… Har du hört det av andra?
    Mvh Annika

      1. Hej Barbro!
        Ja, Fredrik som har webbhotellet har gjort den mindre, det är en automatisk uppdatering i något ev mallen som sidan är byggd i som har blivit helknasig.
        Det är knappen för att komma tillbaka högst upp på sidan, ev behöver vi ta bort den för den är fortfarande störigt stor…

    1. Hej Annika!
      TACK för att du sa till, uppskattar det jättemycket.
      Det verkar vara någon uppdatering i temat i WordPress som blivit helt bananas, jag har fått flera meddelanden så det är inte enbart hos dig.
      Det är knappen för att komma tillbaka högst upp på sidan som blivit helt enorm hips vips. Hoppas att du har en fin helg och tack igen!

  2. Tack för meddelandet Susanne, och nu är allt OK igen :D!
    Man vill ju gärna läsa och se allt gott och trevligt du fotar och skriver om… 😉
    Ha en skön söndag!

  3. Och jag glömde… Tack för toppenrecept på potatisrätten! Ser verkligen gott ut och inte så svårt att tillaga tror jag :)!
    Annika

  4. Har faktiskt aldrig gjort smashad potatis. Gubben och jag läste receptet och vi tycker båda det låter enkelt, fräscht och gott. Tror jag har tärnad avocado i frysen som brukar funka till tacosens guacamole. Allt annat finns hemma med så det blir nog morgondagens middag. Tack för alla goda och roliga tips Susanne ☀️!

    Här i Östergötland har gullvivorna exploderat senaste veckan. Så vackert! Plockade även enstaka förgätmigej, humleblomster och mandelblom. Bokarna är underbara här just nu med sina nyutslagna skira ljusgröna löv. De nästan lyser 1-2 veckor innan de blir mer normalt mörkgröna. Tror maj är min favoritmånad.

    Hur långt har våren kommit till er?
    🌷☀️🦋🍀🐞🪿🌿.

    1. Hej Ami! Jamen alltså du är fantastisk. Tack för att du berättar för mig/oss här på bloggen. Jag älskar att höra hur ni har det och var våren är hos alla.
      I Umeå är det varmt, runt 20 grader, gråbrunt på marken och en och annan första vårblomma sticker upp. Knoppar i träden. Och snöhögar 😀

  5. Nu har vi ätit allt detta goda du tipsade här i inlägget Susanne. Så fräscht, enkelt och gott😋! Slakade schalottenlök och tänkte ha på men skivorna låg kvar i silen där på diskbänken när vi ätit klart. Så blir det ibland 😊.

    1. Åhh vad roligt att höra Ami, tack för att du berättar för mig och alla här. Det är många som uppskattar att höra hur det smakar och berättar för mig att de läser kommentarerna.
      Hälsa så gott Ami!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top