Misslyckad sockerkaka

Ett av mina populäraste recept är den här saftiga, något krämiga sockerkakan. Hur receptet uppkom är oklart men om man jämför med en vanlig, luftig sockerkaka så är den här inte det. Den är mer kompakt och krämig, nästan lite kladdig vilket gör den oerhört god och saftig. Hemma hos oss i Norrbotten är det här mammas specialitet. Vi har ju haft hantverkare hemma efter en vattenskada och det sägs att en av dem lyckades äta en fjärdedel av kakan själv. Ja, vad kan en säga. Så god är den.

Perfekt fika och efterrätt

Servera kakan som den är rakt upp och ner eller med en klick grädde/glass och bär.

Här kommer receptet.

Misslyckad sockerkaka

125 g smör

1 dl gräddmjölk

2 ägg

2,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

  1. Bryn smör, häll i gräddmjölk och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Jag gör den i ”vanlig” slät springform.
  3. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det också.
  4. Häll smeten i formen och grädda 20-25 minuter i ugnens i nedre del. Håll koll mot slutet och täck kakan med folie om den börjar se för mörk ut. Ytan ska vara gyllene och kakan saftig, lite ”undergräddad”.
  5. Låt svalna och njut!

För mig hör den här kakan lite extra till sommaren, även om jag bakar den året runt. Någon som har testat det här receptet?

Dela inlägget på:

10 reaktioner på ”Misslyckad sockerkaka”

  1. Den är ju så god den här sockerkakan med lite hallon och lättvispad grädde till.
    Ha nu en bra dag alla vänner här.🌞🤗

  2. Spännande! Ska man alltså vispa ägg och socker fluffigt som med en vanlig sockerkaka, eller ska man bara vispa ihop det lite lätt så det blandar sig?

  3. Karin Lindell

    Den skall jag baka ikväll! Har bakat den många gånger och är så god!😋👍🏻
    Funderar om jag skall ha citronzest i smeten?! Älskar citron!😋
    Ha en fin fortsatt fin sensommar alla🌞

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top