Ett av mina populäraste recept är den här saftiga, något krämiga sockerkakan. Hur receptet uppkom är oklart men om man jämför med en vanlig, luftig sockerkaka så är den här inte det. Den är mer kompakt och krämig, nästan lite kladdig vilket gör den oerhört god och saftig. Hemma hos oss i Norrbotten är det här mammas specialitet. Vi har ju haft hantverkare hemma efter en vattenskada och det sägs att en av dem lyckades äta en fjärdedel av kakan själv. Ja, vad kan en säga. Så god är den.
Perfekt fika och efterrätt
Servera kakan som den är rakt upp och ner eller med en klick grädde/glass och bär.
Här kommer receptet.
Misslyckad sockerkaka
125 g smör
1 dl gräddmjölk
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
- Bryn smör, häll i gräddmjölk och låt svalna.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Jag gör den i ”vanlig” slät springform.
- Vispa ihop ägg och socker, tillsätt smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det också.
- Häll smeten i formen och grädda 20-25 minuter i ugnens i nedre del. Håll koll mot slutet och täck kakan med folie om den börjar se för mörk ut. Ytan ska vara gyllene och kakan saftig, lite ”undergräddad”.
- Låt svalna och njut!
För mig hör den här kakan lite extra till sommaren, även om jag bakar den året runt. Någon som har testat det här receptet?
10 reaktioner på ”Misslyckad sockerkaka”
Den är ju så god den här sockerkakan med lite hallon och lättvispad grädde till.
Ha nu en bra dag alla vänner här.🌞🤗
Hej Barbro! Tack och detsamma till dig och alla vänner! 😀
Den ska bakas till helgen. Må så gott. Hälsningar till er alla på bloggen.
Toppen! Varmaste hälsningar!
Sockerkakan klar doftar ljuvligt fiffigt med det brynta smöret.
Hej Kristin! Men åh! SÅ underbart att höra! Bra jobbat!!
Spännande! Ska man alltså vispa ägg och socker fluffigt som med en vanlig sockerkaka, eller ska man bara vispa ihop det lite lätt så det blandar sig?
Hej!
Vispa bara så att det blandar sig, det är den ”misslyckade” detaljen som gör den lyckad 😀
Den skall jag baka ikväll! Har bakat den många gånger och är så god!😋👍🏻
Funderar om jag skall ha citronzest i smeten?! Älskar citron!😋
Ha en fin fortsatt fin sensommar alla🌞
Åh vad kul, ja citron är alltid en bra idé!🤗