Peach Melbamarmelad med vanilj

De europeiska stenfrukterna är i säsong, eller på väg in iallafall. De är något syrliga ännu, de riktigt solmogna kommer säkert vilken dag somhelst. Har du en halvtimme dessa dagar? Då vill jag tipsa om att köpa hem ett paket persikor eller nektariner, leta fram ett litet paket hallon i frysen hemma eller frysdisken på affären, en vaniljstång och syltsocker.

Peach Melba-vad är det egentligen?

En älskad dessert, skapad av den franska matgurun Auguste Escoffier 1892 eller 1893. Han arbetade då på anrika lyxhotellet Savoy i London och desserten är framtagen speciellt till den australienska sopranen Nellie Melbas ära. Melba var med i en opera i Covent garden. Persika, hallonsås och vaniljglass. Genialt, om du frågar mig.

Så jag gjorde min variant på den med en marmelad.

Obs, innan du startar

Det kan hända att du efter denna alltid kommer vilja koka din egen marmelad. Eller iaf kommer det vara en påtaglig skillnad från köpes. Jag köper marmelad ibland av praktiska skäl. Men det blir mer och mer sällan, allt eftersom jag upptäcker hur roligt det är att laborera med smaker och metoder. Jag brukar inte göra den här marmeladen jättehård, det är mer som en sylt i konsistensen. Antar att den lika gärna kunde heta det.

Peach Melba-marmelad med vanilj

500 g persikor, i bitar utan kärna

300 g hallon, frysta

700 g syltsocker

1 vaniljstång, delad och urskrapad

Koka upp frukt och bär med vanilj och 0,5 dl vatten i botten på en kastrull. Låt sjuda 15 minuter. Rör ner socker och låt sjuda 5-10 minuter. Gör marmeladprov för att se om den har din önskade konsistens. Är den för lös så koka lite till. För hård, tillsätt en gnutta vatten. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Marmeladprov

Sätt in en tallrik i frysen, lägg en matsked marmelad på den frysta tallriken. Vänta en minut, dra en sked genom marmeladen och se om kanterna ”stannar” upp något innan de rinner ihop. Då är den klar.

Om det funkade för Escoffier så funkar det för mig, avslutningsvis ett hett tips!

Marmeladen går jättebra att servera på vaniljglass, som en dessertsås. Det var ju en vinnande kombination för Monsieur Escoffier och han är definitivt en av de absolut största kockarna genom tiderna.

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Peach Melbamarmelad med vanilj”

  1. Intressant historia och fina bilder som vanligt! Och marmeladreceptet 😋, tack! Persika och hallon är ju faktiskt gott. Köpte för första gången den här säsongen ett tråg med platta persikor. De var inte alls mogna när jag köpte dom men relativt snabbt mognade dom och blev så där underbart saftiga och goda. En favorit så här års.

    För någon månad sen gjorde jag maskrosmarmelad med citron. Gav bort så blev bara en liten burk kvar här hemma men gillade den så tänkte plocka ett gäng maskrosor till men det har inte blivit av. Mycket annat som ska firas och bakas/lagas den här årstiden.

    Idag blir det iaf matjessill o gräddfil med klassiska tillbehör. Första den här säsongen. Enkelt o gott.

    Fina sommardagar önskas er
    🎶🇸🇪🪺🍀🌹🌤️🐝

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top