Rabarberkräm med hallon & vanilj

I veckan fick jag en full famn med rabarber av min vän Emma när jag var och handlade ägg på deras gård. Den växer bokstavligen så att det knakar just nu! Jag började med att koka en rabarberkräm med hallon och vanilj, kräm är SÅ bra sommarmat.

Rabarber och hallon, en fantastisk smakkombo

Rabarber växer bra i hela landet, även i Gällivare, så jag är uppväxt med att ha en burk hemkokt kräm i kylen. Hallonen ger en vackert röd färg och härlig smakbrytning till rabarbern. Vaniljen knyter ihop smakerna, men är enbart som extralyx. Krämen blir god utan vanilj också.

Hur mycket socker behövs det?

Hur söt kräm vi människor föredrar varierar, men både rabarber och hallon är syrliga så det behövs endel. Jag brukar koka med den mindre sockermängden i receptet och sedan får alla som vill he på extra socker eller annan sötning i efterhand.

Inte utan gräddmjölk

Jag brukar blanda grädde och mjölk för jag gillar krämigheten i kombination med den syrliga krämen, men det går bra med tex matlagningsgrädde eller 3% mjölk.

För en matigare måltid serverar jag krämen med skorpor att knapra på vid sidan om eller bryta ner i skålen.

Här kommer mitt recept, hoppas ni gillar det!

Rabarberkräm med hallon, 6 portioner

700 g rabarber, i bitar

300 g hallon, frysta

1,5-2 dl råsocker (eller vanligt strösocker)

4 dl vatten

1 vaniljstång, delad och urskrapad

3 msk potatismjöl+3 msk kallt vatten

 1. Koka upp socker och vatten, tillsätt rabarber och koka 10 minuter till.
 2. Tillsätt hallon, sjud några minuter.
 3. Blanda potatismjöl med kallt vatten, rör ner i krämen och sjud tills det tjocknar.
 4. Låt svalna.

Servera med mjölk, yoghurt eller gräddmjölk.

Hur är det hos er? Har ni hunnit få tag på några rabarber eller kokat kräm av något i sommar?

Önskar er alla en fin helg!

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Rabarberkräm med hallon & vanilj”

 1. Jag har just skördat rabarber för att göra en kräm så gott😋 jag brukar krydda med ett par kanelstänger. Vi hade det som mellanmål när barna växte upp. Trevlig helg allesammans 🥰

 2. Rabarber är så gott ihop med jordgubbar i paj men några katrinplommon i kräm bjöd min sambos mormor mej när vi träffades.
  Ha en fortsatt helg alla mina vänner här🥰

 3. Har kokat just rabarberkräm en gång den här säsongen. Gillar den krämen mycket men är förtjust i frukt- och bärkrämer över huvud taget. Särskilt sommartid. Jag blandar hej vilt av det som finns hemma.

  Idag köpte jag den första litern färska jordgubbar och ojojoj så gott det var med jordgubbar och mjölk till kvällsmat. Riktigt lyxig sommarmat för oss.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top