Knäckig Hallon- & Blåbärspaj

Nu är blåbären på gång här i norr, så jag anar att ni har haft dem ett tag söderut? Jag kom på att det fanns ju kvar av fjolårets bär och nu behövs platsen i frysen! Bara att kavla upp ärmarna, en knäckig paj är enkel och alltid uppskattad!

Vad är det för speciellt med den här pajen?

Ett par saker. Ska ta upp det nedan. Men först och främst så är den enkel, snabbakad, prisvärd och väldigt, väldigt god. Tänk er kombinationen av syrliga hallon, blåbär, kola, smör och vanilj… Det doftar fantastiskt i hela huset när man plockar ut den från ugnen.

SPD

Degen blandas i kastrullen och fyllningen blandas direkt i pajformen så det blir minimalt med disk.

Vilka bär kan man ha?

Jag brukar variera med det som finns hemma. Själva degen, det knäckiga täcket funkar på alla bär och frukter. Det går även bra att blanda. Just hallon och blåbär tycker jag är en särskilt fin kombination i sin enkelhet. Ta det du har tillgång till. Andra bär/frukter som funkar är vinbär, björnbär, krusbär, körsbär, persika, rabarber, plommon, ja ni ser ju. Listan kan bli väldigt lång. Såna recept gillar jag.

Vad serverar man till?

Det är högst individuellt vad en föredrar. Vaniljsås, vaniljglass eller lösvispad grädde. Endel vill ha alltihop!

Prisvärt fika

Förutom att den här pajen är drömmigt god så fixar du den på 5 minuter, många av ingredienserna har du förmodligen redan i skafferiet.

Jag blandade hallon och blåbär till fyllning. Hallonens sötma passar så fint till de lite syrligare blåbären och det knäckiga kolatäcket.

Knäckig hallon-& blåbärspaj

175 g smör

2 dl strösocker 

0,5 dl ljus sirap 

3 dl havregryn 

1,75 dl vetemjöl 

1 tsk vaniljsocker 

1 tsk bakpulver 

2 nypor salt

Fyllning

700 g blåbär och hallon (jag hade frysta, färska funkar jättebra)

0,5 dl potatismjöl (mer om bären är väldigt blöta)

0,5 dl strösocker 

Såhär gör jag

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
  2. Smält smöret, blanda ner socker och sirap. Rör ihop resterande torra ingredienser och rör ner i smöret. 
  3. Lägg bären i en pajform, blanda ner potatismjöl och socker.
  4. Fördela degen över bären.
  5. Grädda gyllene mitt i ugnen. Det tar cirka 30 minuter, men passa som vanligt ugnen mot slutet eftersom tiderna kan variera med olika ugnar och anpassa tiden efter just din ugn. 

Servera med vaniljsås, glass och/eller lösvispad grädde.

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Knäckig Hallon- & Blåbärspaj”

  1. Alltid gott med blåbär men det blir nog bristvara här i år-dålig pollenering.Jättetrist eftersom jag gillar att plocka bär- men som tur finns det lite kvar i frysen.
    Kram på er alla vänner här o ha en bra dag.🤗🌞

  2. Hej Barbro och alla andra 🤗!
    Ja oroande med dålig pollinering. Vi har bara plockat lite blåbär, hallon och smultron i handen när vi promenerar till sjön med barnen. Men alla dessa sommarbär är ju så goda. Din paj Susanne ser fantastiskt smarrig ut, med just som bären 💙❤️.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top