Norrbotten Live- Grillkväll på byn

Igår var det äventyr för Hjördis och jag. Det var en underbar sommardag och vi grillade tillsammans med goda vänner till mig på en gård i innersta Norrbotten. Jag hade med datorn och vi testade att sända från själva grillningen, ganska precis exakt hur det ser ut på riktigt när jag grillar. Till min hjälp hade jag min vän Patrik som jag har känt sedan gymnasietiden i Piteå. Vi blandade en drink, grillade en sallad, fixade ihop en sås och fortsatte grilla en köttbit. Här kommer recepten!

Här hittar du sändningen

Om du missade liven så hittar du den här på min Youtube. När man prenumererar på kanalen så kommer det notiser om det blir spontana lives fler gånger i framtiden. Tyvärr tappade vi uppkopplingen, så jag fick avsluta i en del 2, den ligger också uppe nu. Det är inte omöjligt att Youtube kommer att flagga videon eftersom den innehåller endel superlativ på Norrbottniska.

Ett av dom finaste ställena jag vet

Vi var på Patriks gård mellan Älvsbyn och Arvidsjaur. Jag lärde känna honom för att han är storebror till en av mina goda vänner och nuförtiden bor han på deras ljuvligt belägna familjehemman som funnits i familjen sedan 4 generationer tillbaka. Patrik är en storfiskare och skicklig jägare och han gillar också att laga mat i skogen. Vi hamnade att hjälpas åt en gång och jag blev väldigt imponerad av hans begåvning. Tog direkt hjälp från honom med att rosta apelsinklyftor, vilket han gjorde med bravur. Han skulle kunna bli en stjärnkock om han hade lust, men nu är han konstnär och snickare. Det är då betydligt bättre arbetstider och villkor där än restaurang. Vi kallar honom Älvsbymannen för att han blev utsedd till det efter en årlig tävling i flera viktiga grenar, tex att hugga ved. Det är int förvånande, jag är uppväxt med vedhuggning som en del av vardagen och har aldrig sett en människa klyva ved i en sån rasande fart. Tävlingen hörde ihop med filmen jägarna som utspelade sig i trakten. Minns ni den?

Nå nu kommer recepten!

Hallon-& rabarberbubbel, 1 glas

2 msk rabarbersaft

3 msk frysta hallon

2 dl tonic water, jag hade en som var smaksatt med pink grapefruit

Valfritt garnityr tec citron, mynta eller jordgubbar

Häll saften i ett glas, lägg i bär och toppa med tonic. Garnera med en citronskiva eller jordgubbar.

Ps. Använd helst svenska hallon, annars måste man koka dem innan.

Den här salladen är perfekt som förrätt eller sommarlunch nu när squashen är i sin bästa säsong.

Grillad squashsallad med krämig ost, balsamico och rostade pinjenötter, 4 port

2 squash (mellanstora, åt det mindre hållet)

olja till pensling

salt, peppar

150 g ost, här använde vi Kaltbach men du kan ta tex fetaost eller en annan krämig ost

4 msk balsamicosirap (färdig på flaska)

100 g rucola

1 dl pinjenötter

Rosta pinjenötterna gyllene i torr stekpanna. Skiva squash i ca 2 cm tjocka skivor rakt av. Ta bort de hårda ändarna. Vänd eller pensla skivorna i olja, salta och peppra. Grilla gyllene på båda sidor. Lägg upp på ett fat. Toppa med ost, balsamico, rucola och pinjenötter.

Här hittar du receptet på det fantastiska brödet (det heter så, jag har int fått hybris).

Det mest uppskattade blev nog ändå potatisen. Det var marinaden och dom grillade citronskivorna som gjorde susen.

Grillad potatis & citron på spett, 4 port

1 kg små potatisar

salt till kokning

Marinad:

1 citron, det gula av skalet rivet

1 dl färska örter, klippta i bitar (jag hade gräslök, timjan och persilja)

2 msk grovsalt eller flingsalt

1 msk citronpeppar

0,5 dl olivolja

Koka potatisarna knappt färdiga i saltat vatten. Häll av och låt dem svalna. Om du har bråttom kan du kyla av dm i kallt vatten. Lägg potatisarna i en bunke eller påse. Tillsätt resterande ingredienser. Massera in marinaden försiktigt i potatisarna. Lägg i kylen ett par timmar eller över natten. Skiva citronen du tog skalet från. Trä upp potatisen på grillspett varvat med dubbelvikta citronskivor. Grilla tills de är gyllene. Om du använder spett av trä så blötlägg dem gärna i vatten 20 minuter innan.

Tips! Använd gärna ekologisk citron när du ska äta skalet. Tvätta den alltid noga med mjuk borste i ljummet vatten innan.

Här kommer receptet på såsen. Den är SÅ enkel och god. Testa den!

Turbo-Bearnaise med stavmixern, 4 port

1 ägg

2 tsk vinäger (röd-eller vitvins)

1 tsk fransk senap

2 tsk dragon i vinäger (kan stå Estragon på burken, finns oftast i vanliga mataffärer)

1 tsk salt

0,5 tsk vitpeppar

2 dl neutral matolja tex rapsolja (inte olivolja)

en näve färsk persilja

Se till att alla ingredienser är samma temperatur, jag brukar ställa fram den på köksbänken nån timme. Lägg samtliga ingredienser utom persilja i en mixerbägare eller hög bunke. Ställ ner stavmixern på botten, starta och för den upp och ner ett par gånger tills det tar ihop till en tjock sås. Tillsätt persilja. Smaka av.

Tips! Du kan göra såsen i förväg, den håller sig cirka en vecka i kylen.

Flanksteken hade jag saltat kvällen innan, för att testa att torrimma med grovsalt. Det skulle jag inte ha gjort. Den blev för salt. Men den gick ner ändå. Precis all mat gick åt. Vi fick sällskap av P’s mamma och en av hans söner med flickvän.

Örtmarinerad, grillad Pluma (eller annat kött, på bilden är det flankstek av Norrbottniskt nötkött), 4 port

600 g kött

Marinad:

1 citron, tvättad i ljummet vatten

3 msk ljus soja

2 vitlöksklyftor, skivade

1 msk sambal oelek

ett par kvistar timjan, repad

1 kvist rosmarin, hackad

1 dl olivolja

Skala citronen med potatisskalare, lägg skaler i en bunke eller plastpåse. Tillsätt övriga ingredienser. Lägg i köttet, massera in marinaden i köttet. Låt marinera över natten i kylen.

Grilla till vacker, gyllene yta och låt vila 15 minuter på en kallare del av grillgallret. Mät tempen om du är osäker, fläskkött bör vara genomstekt. Rekommendationen är 72 grader, men många steker det enbart till 68 grader.

Har du lagat/bakat/ätit något gott i sommar?

Hoppas att ni gillar recepten har det fint i sommaren allihopa!

Dela inlägget på:

15 reaktioner på ”Norrbotten Live- Grillkväll på byn”

  1. Lena Varg Reimann

    Så fint att jag kan se i efterhand eftersom jag dessvärre missade liven! Allt du visar i bloggen ser superläckert ut👌!

  2. Vicktoria Lundberg

    Sååå fantastiskt fint, mysigt och gott😍
    Tack för all inspiration och glädje som du delar❤️👏☀️

  3. Vad kul att se den i efterhand man blir glad av alla tips du delar med dej av.
    Ha en fortsatt bra tisdag alla mina vänner här.🤗

  4. Tack för alla recept och roligt att se dina vackra trakter.
    Du är så duktig och påhittig och du utstrålar verkligen riktig matglädje :D! Ha en fortsatt fin sommar; både du och ni andra härinne i Susannes skafferi!

    1. Hej Annika!
      Varsågod. Uppskattar dina och alla vänner här som läser och kommenterar jättemycket.
      Önskar dig och alla som läser det här en fin fortsättning på sommaren! 😀

  5. Jag glömde ju svara på din fråga om vi ätit något gott i sommar vi har grillat kalkonkött,rökt lax på grillen som vi hade lagt in i saltlag över natten och vad gott det blev( inte i en rök)

  6. Wow, vilken grillmeny!
    Tänk, vilken lycka att bli bjuden på en sådan❣️

    Hos oss blir det enkel mathållning på sommaren när vi ofta är storhushåll med många barn. Men med mycket färskt grönt till + färskpotatis direkt från landet går det utmärkt. Det lagas bl.a torskryggar i i ugn, köttfärslimpor som jag lagt i frys sen tidigare, hel stor laxsida, matjessill o gräddfil/rostbiff, pastasallad, färdiggrillad kyckling, tacos, grönsakssoppa av det trädgårdslandet levererar + lite köpt m.m.

    God fortsättning på sommaren alla
    🌿🫐🌱🍓🍀

    1. Hej Ami!
      Men SÅ roligt att höra, tack! 😀
      Sååå underbart med färskpotatis från eget land, det låter som en dröm!
      God fortsättning på sommaren Ami och alla som läser det här

  7. Glömde, så enkelt som jordgubbsmjölk eller blåbärsmjölk med mackor serveras till kvällsmat så ofta det finns färska bär hemma på sommaren. Blåbären är så där lagom stora och lagom mogna att plockas här i Östergötland nu 🫐🌿. Mums!

  8. Grattis på namnsdagen Susanne 🎈🎂🎈 Till din ära bakar jag kladdkakemuffins idag. Dom brukar bli så goda. Idag tänkte jag ha lite nektariner till och en klick grädde. Ha en fin dag Susanne 🤗

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top