Det fantastiska brödet

Nybakat bröd med krispig skorpa och mjukt, lite segt innandöme… Det är en grej som kan sätta guldkant på dagen för mig. I Frankrike finns ett bageri i varje kvarter, men så är det inte i norra Sverige. Närmaste bageri är 20-30 minuter bort, med bil. Bara att plocka fram mjöl och kavla upp ärmarna alltså. Efter succén med det knådfria brödet i gryta så förstår jag att det är fler än jag som gillar att baka enkelt, gott och prisvärt bröd hemma. Ett brödrecept som jag återkommer till är det här, ursprungligen ett recept från ikonen inom matskribenter, Anna Bergenström. Det finns på många ställen som knådafria frallor, vridna baguetter mm. Vill du veta det bästa? Det är också knådfritt 😀

Enkel teknik

Eftersom att du enbart behöver röra ihop degen och sedan dela den med degskrapa så är det minimalt arbete som krävs här. Ingen knådning behövs. Jäsprocessen gör jobbet och bubblorna som bildas i degen ska därför vara kvar, så mycket det går. När degen har jäst skrapar du ut den på mjölat bakbord och skär i bitar med degskrapa. Bitarna lägger du på plåt och låter jäsa en gång till innan gräddningen, medans ugnen blir varm. Total arbetsinsats är 10 minuter, eller mindre, sedan gör jäsning och ugn resten.

Min variant

Jag gillar lite grövre mjöl och ursprungligen är det här receptet enbart på vetemjöl. Har provat olika proportioner med att blanda i grövre mjöl och då byter jag ut vetemjölet mot samma mängd. Kruxet är att vetemjölet behövs pga det har vissa viktiga bakegenskaper i och med sitt gluten. 1-2 dl grövre mjöl har blivit mitt ”go to” för att behålla bakegenskaperna men ändå få in ett grövre mjöl. Här har jag använt grovt rågmjöl som jag tycker är både fint och gott. Både i degen och vid utbakningen.

Utbakning

Det är viktigt att degen är kladdig, det ger ett saftigare slutresultat och gör samtidigt att degen blir lite lösare. Därför brukar jag ta degskrapan till hjälp och ”skrapa” upp degbitarna på innan jag lägger dem på plåten. Ofta gör jag ett par olika former, frallor och baguetter. Ibland vrider jag dem lite.

Det fantastiska brödet, 12-18 frallor

25 g jäst (färsk)

5 dl vatten, fingervarmt

1 dl mjölk

2 tsk salt

1 msk honung

12,5 dl vetemjöl special+mjöl till utbakning

olja till plåtarna

Såhär gör jag:

1. Rör ihop jäst, vatten, mjölk, salt och honung tills jästen har lösts upp. Enklast med en trägaffel.

2. Tillsätt mjöl, blanda till en kladdig deg. 

3. Pudra på mjöl, täck bunken med bakduk och låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.

4. Sätt ugnen på 240-250 grader.

5. Smörj två plåtar med olja (om du föredrar så kan du använda bakpapper, jag tycker olivolja blir ännu bättre men det är liten en nyans).

6. Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Platta till den något, strö på lite mjöl och skär i sex cm breda remsor. Dela varje strimla i tre bitar och lägg dem på plåt eftersom. Du kan även göra större bitar om du önskar större bröd. Jag brukar använda degskrapan för att dela och sedan lyfta upp de kladdiga bröden. De ska inte bli runda, utan vara lite oregelbundna. Jag brukar låta dem jäsa under tiden ugnen blir varm. I ursprungsreceptet jäser man dem inte på plåten.

7. Grädda plåten direkt mitt i ugnen. Det tar 17-20 minuter. Gräddningstider varierar med olika ugnar, så håll koll mot slutet. Brödet ska ”låta” ihåligt när du knackar på undersidan, då är det färdigt. Eller 96-98 graders innertemperatur. Låt svalna utan handduk så får de en frasig och fin skorpa.

Vilket mjöl ska en använda? Går de att göra glutenfria?

Bäst är att använda vetemjöl special, men det går med vanligt vetemjöl också. Som sagt så byter jag ofta ut en del mot grövre mjöl. Det gör dem något mer kompakta, men de är fortfarande supergoda! Nästan godare… Samt att det grövre mjölet blir tjusigt i utbakningen. Jag har inget glutenfritt recept på dessa, men välkommen att dela här om någon annan har.

Siktat dinkelmjöl-uppdatering 23/2

Det funkade bra att baka enbart på siktat dinkel, jag har testat nu.

De här bröden är godast nybakade eller samma dag, men dagen efter går de bra att värma upp, lägg dem i en påse med lite vatten och låt dem bli fuktiga innan du värmer dem i vanlig ugn. Eller rosta. Bröden går att frysa in.

Men jag är lite nyfiken. Gillar du att baka? Har du testat de här?

Dela inlägget på:

23 reaktioner på ”Det fantastiska brödet”

 1. Jo,gillar att baka olika sorters matbröd- gärna lite grövre .
  Har ett gott limpbröd med nyponskalsmjöl som jag brukar göra eller ett med morötter o valnötter i.
  Är terapi att baka om man är lite hängig.
  Ha en fortsatt fin fredag o helg alla mina fina vänner.🤗

   1. Tack för brödrecept det ska jag pröva. Jag bakar inte så mycket matbröd blir mest ”krusa” och mjuka kakor när jag bakar.
    Trevlig helg till Er alla. Kram 🥰

  1. Barbro, spännande med nyponskalmjöl i matbröd. Spanade lite på nätet och undrar om det är ungefär 1 dl nyponmjöl till 5 dl degspad i ditt recept också?Måste nog testas. Tack för tips!

 2. Det brödet med nyponskalsmjöl i har en kollega till dej gett mej tipset i en tidning som hon har..är en favorit hos min sambo men jag tar även i lite valnötter och vetemjöl special fullkorn istället för vanligt vetemjöl.
  Margot hälsar tillbaks tilll alla vänner här.🤗

 3. Hej, fråga – i texten står det att man ska jäsa två gånger men i receptet står det bara en jäsning vad ska jag förhålla mig till ? Super tack för svar.

  1. Hej, Jag har förtydligat angående jäsningen i receptet. Jag brukar låta dem jäsa på plåten under tiden ugnen blir varm. I ursprungsreceptet jäser man dem inte på plåten, båda varianterna fungerar. Ha en fin helg!

   1. 🤩tack, har tagit med färsk jäst från Sverige till Kansas där jag bor. Svårt att få tag på här så det gäller att det blir bra när man bakar.

    1. Hej Maria!
     Jag fattar, har haft fullt sjå när en ska baka svenska bakverk med olika jäst och mjöl i andra länder. Du kan använda 2-3 tsk torrjäst istället om du vill spara på den färska jästen.
     Bara att en behöver läsa på förpackningen om det behöver vara något varmare degvätska, men jag tror inte det. Det finns ju flera olika torrjäst, men det bör gå bra. Jag bakar det knådfria brödet från New York times här i Sverige med Svensk torrjäst, men håller med dig att det är lite knepigt. Fick öka mängden något. Just de här bröden har hög potential att funka bra med torrjäst.

 4. Hej! Jag älskar att baka och bakar nästan allt bröd vi äter här hemma. Detta bröd har jag testat nån gång utifrpn iriginalreceptet i Annas mat. Borde nog testa din variant! Jag använder ofta ca 5dl grovt rågmjöl i en deg på 10dl degvätska, i övrigt 50g jäst, salt, vetemjöl och några finrivna morötter. Av detta gör jag frallor/rågbullar.

  Min son har fastnat fär det här brödet på senaste tiden: https://tovetankar.blogspot.com/2024/01/brod-med-tomat.html?m=0

 5. Älskar att baka! Allra helst matbröd men några go’saker mellan varven.
  Nu har jag rört ihop degen till det fantastiska brödet. Låter det stå i kylen över natten. Har skållat rågmjöl o havregryn till morgondagens hålkakebak. Då passar det att få två bröd gräddade när ugnen ändå är varm. Tack för tips Susanne❣️

 6. Nu har vi avnjutit ”Det fantastiska brödet” och det blev verkligen toppen med gott segt, saftigt och spänstigt inuti och sen den hårda skorpan med fullkornsrågmjölet. Visserligen var degen mycket kladdig och formerna blev lite roliga men oj vad det var värt det. Mums! Tar ju lång tid men arbetsinsatsen är minimal.

  Jag tog bara 12,5 g jäst och kallt degspad sen jäste i kylen ca 20 timmar. Någon timma i rumstemperatur sen också. De fick även jäsa en stund på plåten innan gräddningen. Dagen med olika bak förgylldes av bokläsning på lediga stunder och avlutades med en skogspromenad med hunden. En dag helt i min smak 🍞🥖📙🐶🐾☺️.

  Hoppas också er dag fyllts med några små guldkorn 🫶.

 7. Pingback: Påsklive 2024 från Claras kök - Susannes Skafferi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top