Världens Bästa Present

Reklam Läkarmissionen

GE BORT EN GET!

I sommar är det många som är bortbjudna, firar och köper presenter. Idag vill jag prata om just det, presenter. Ibland kanske det är att en behöver vissa prylar, men många gånger är det kanske inte just mer prylar mottagaren behöver.

En get kan förändra livet för en utsatt familj. Mer om det nedan.

Då är det perfekt att Swisha en get!

Getter är fantastiska. De kan leva på all möjlig gröda, ger både mjölk och glädje. Sedan är det något speciellt med killingar, eller hur?

Det hela är SÅ enkelt: Swisha 150kr. via Läkarmissionens hemsida så får du ett fint kort med din personliga hälsning och en fin getfilm till mottagaren.

Såhär gör du-Lätt som en plätt!

 1. Klicka på den här länken.
 2. Fyll i dina uppgifter och önskemål. Om du istället vill skicka geten med en film via sms, väljer du den här länken.
 3. Swisha!

Du kan även välja att få ett tryckt gåvokort när du fyller i uppgifterna.

Varför är det här en bra idé?

Ni som känner mig vet att jag gillar att göra egna presenter, koka marmelad mm ni har sett det i mitt flöde och det är sådant som går åt i hushållet. Men min favoritpresent att ge bort är en get. En get som kommer att hjälpa en hel familj att leva ett bättre liv på en plats där människor kämpar för att ha mat för dagen. En present som ger mer och kan vara livsavgörande. Dessutom är det minst dubbel glädje eftersom det är både mottagaren och en hel familj som får glädje av gåvan.

En trogen getkompis med sina människor.

Getter är nyfikna och äter allt möjligt, det vet alla som har haft med dem att göra. Inga lösa saker liggande som de kan knapra på, för då kommer de att göra det. Den egenskapen är viktig och gör att de klarar av att äta olika grödor och bo på många ställen. 

Det finns många olika getter, visst är dom fina?

Varför just en get?

En get kan ge 1-4 liter mjölk per dag. Mjölken kan användas direkt eller säljas på marknaden för att köpa andra förnödenheter. I Demokratiska Republiken Kongo lever tre fjärdedelar av befolkningen i extrem fattigdom. Mat för dagen är ingen självklarhet och 8 av 100 barn dör innan de har hunnit fylla fem år. På Panzisjukhuset får undernärda barn hjälp tillbaka till livet och deras föräldrar får en enkel utbildning i nutrition. När de kan få med sig en get hem så finns det helt nya möjligheter att klara sig bra i fortsättningen.

Samling vid pumpen!

I Kenya drivs ett projekt för att motverka undernäring hos barn och där är en get en del av projektet. Familjen får utbildning i getskötsel och alla getter vaccineras och registreras. Det känns extra bra tycker jag. Välmående getter, ordning och reda.

Matdags!

Gör det här någon skillnad då, på riktigt?

Ja, det är en sak som är säker. Vi kan inte fixa allt som behöver fixas till i världen i en handvändning. Men vi kanske kan ge en familj ett bättre liv, ett barn möjlighet att överleva, gå i skolan, hopp, kanske till och med glädje och en början på något positivt som lever vidare. Något som är mer  hållbart i längden och hjälper några av de som är mest utsatta i världen att komma på fötter.

Här är det full konsert! Hur fina är de inte? Videon skickas till mottagaren enligt dina instruktioner. Klicka på länken nedan om ljudet inte spelas upp automatiskt.

Här hittar du även en länk till videon som följer med presenten.

Läkarmissionen

Jag är så glad och stolt över att samarbeta med Läkarmissionen. Det finns flera anledningar till det och en av dem är att ända sedan jag var barn har jag haft människor i min närhet som har bott och arbetat i Afrika. Deras berättelser har satt sig i hjärtat och jag fick så gott det nu är möjligt utan att vara på plats själv, lära mig vilka förhållanden som råder när det inte finns rent vatten, tillgång till vård och mat. Kort sagt hur snedfördelade resurserna är i världen. Läkarmissionen är en gedigen biståndsorganisation som har funnits sedan 1958. De arbetar hållbart och långsiktigt och det känns viktigt. Organisationen granskas löpande av Svensk insamlingskontroll så att alla vet att en verkligen ska kunna lita på att pengarna kommer fram. Du kan läsa mer om det här.

Getter & jag

Getens förträfflighet som djur är något som har varit viktigt i vår Samiska familj under lång tid. Getterna levde i väglöst land och följde med familjen när de flyttade. De gav mjölk, kött och skinn som familjen behövde och historierna om äventyren med getterna hos min gammelmormor och gammalmorfar är episka. Här hos mig har ni fått se både flaskmatning av killing och getyoga från min kompis Emma’s gård tidigare. Ibland har jag ryckt in och passat get-BB på våren under killingen när flera getter killar samtidigt. Vet inte hur det blev såhär, men när jag var liten så hade jag väldigt lätt att bli kompis med getter och killingar. Hade sån tur att av mina första sommarjobb blev att sköta om getterna på hembygdsområdet i Gällivare, något jag gjorde med glädje för de är ena roliga varelser.

Kort sagt: Att ge en familj en get är en av de bästa presenterna jag kan tänka mig.

Undra hur Susannes sjal smakar? Bäst att testa själv!

Glad sommar på Er allihopa här på bloggen!

Vi skulle bli SÅ glada om fler finner rum i sitt hjärta att Swisha en get nästa gång det är dags för presentinköp.

Här hittar du länken igen.

Tack till alla på Läkarmissionen för det viktiga arbete ni gör i världen. Jag vet att bloggvännerna här också gör viktiga arbeten, alla på vårat eget sätt. Tänker att vi tillsammans kan göra världen till en bättre plats. Ett steg, eller jag menar såklart en get, i taget.

Ps. Är det någon här som har testat ge bort eller fått en get?

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Världens Bästa Present”

 1. Hej ! Gav bort getter i julklapp för några år sedan. Man fick också namnge dem så vi hade roligt här hemma att hitta på namn. Det blev en väldigt populär present. Mottagarna berättade att det hade blivit bra diskussioner vid julklappsutdelningen om nyttan att dela med sig. Trevlig helg 🎉 och Kram till Er alla 🤗

 2. Vi har gett bort getter, skolpaket, medicinpaket m.m. till flera av våra äldre släktingar. Bra för den yngre generationen att förstå vikten av att dela med sig av vårt överflöd och mottagarna tyckte det var så fina presenter som verkligen gjorde skillnad för fler än dom själva..

  Tack för ditt fina samarbete med Läkarmissionen Susanne 🙏❤️.

  Har grabbarna med familjer hos oss i sommarstugan några veckor nu och vår yngsta son fyller år i morgon och har egentligen handlat klart hans presenter men känner nu att en get ska han nog få med. Så får det bli. Tror det kan bli fina samtal med hans 5-åring om varför pappa får en get i present.

  Hoppas ni har det bra i regnskursperioderna ⛈️☀️💕. Vi har det fint o springer ut o leker o fixar o donar så fort solen skiner. Sen är det mysigt att sitta inne o spela spel, rita o pyssla, bygga lego, läsa böcker eller rent av springa runt o busa o vända upp o ner på halva huset. Verkligen händelserikt med småbarn 😘.

  1. Hej Ami!
   Men SÅ fint!! Fantastiska presenter. Ja, det är verkligen jätteviktigt att få lära sig redan som barn.
   Tack själv Ami. För att du stöttar andra människor och för att du är med som en solstråle i vårat bloggäng.
   Uppskattar er alla jättemycket.
   Så fint med barnen när de får lära sig, jag gav min kompis pojke en get nu när han fyllde 7 år.
   Tänkte att han kommer ev bli besviken på sin auntie, som inte gav en bil eller traktor (som han är så förtjust i, men redan har flera) men han sken upp som en stor sol när han fick förklarat vad det var. Ögonen strålade på pojken! Hela familjen blev glada, nu har dom ett projekt att fundera på. Ja, det är ett äventyr med barnen, man lär sig hela tiden nya saker och infallsvinklar. Fortsätt att njuta av sommaren Ami och vännerna här. Stor kram!

 3. Vilket häftigt första sommarjobb att pyssla om getter🐐🤎. Var i Gotlands djurpark och förälskade mig i getter förra året. Om jag minns rätt var rasen nubisk get och de var så otroligt charmiga och ville äntligen bli kelade med. På tal om charmiga djur förälskade jag mig även i de asiatiska vattenbufflarna på ön för ett antal år sen så nu måste jag bara åka några timmars buffelsafari en gång varje sommar. Får klappa dom när man sitter där på höskrindan och ägarna kliar den bautastora tjuren på magen med en kratta. De är en stor tillgång för miljön på olika sätt också. Roligt att stifta bekantskap med lite ovanligare djur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top