Äppeltider

Här i norr så är vi i slutfasen av årets skördetid. Det finns fortfarande endel kål, pumpor, rotfrukter och lite annat i landen och i helgen firades äppelsäsongen med äpplets dag i Piteå. Jag var där och lagade mat på årets tema som är förädling. Solen sken och det blev en SÅ trevlig dag, tack till alla som var med oss. Många bor ju dock inte i Piteå och jag lovade även besökarna att dela recepten här på bloggen, så här kommer dom.

Jag hade tur att få hjälp att piffa burkarna av Jessica som samtidigt berättade om markhotellet som finns på försöksgården. Så smart att återanvända saker som redan finns i skrymslen och vrår hemma. Här är det en överbliven tapetbit som täcker etiketter som var omöjlig att få bort från den gamla syltburken.

Äppelsmör

2 kg äpplen

1 liten bit färsk ingefära, skivad

5 dl äppelmust

2,5 dl äppelcidervinäger

1 ekologisk citron, rivet skal och saft

1 vaniljstång, delad och urskrapad

1 tsk kardemumma, mortlad

1 kanelstång

2 dl strösocker

1/4 tsk salt

Tvätta och skär äpple i mindre bitar med kärnhus och skal. Lägg i en gryta med ingefära, häll på must och vinäger. Sjud cirka 30 minuter eller tills äpplena är mjuka.

Mixa med stavmixer och passera genom en sil ner i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och sjud under omrörning tills moset är krämigt. Det tar cirka 1-2 timmar. Häll upp på väl rengjorda, steriliserade glasburkar. 

(Diska burkarna väl, sätt i ugnen, slå på ugnen och låt den bli 110 grader, låt dem stå där 20 minuter. Jag brukar koka locken en minut i vatten).

Förvara äppelsmöret i kylen eller frys in.


Picklade grönsaker med timjan

 
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit, 12%
1 bit ingefära ca 10 cm.
500 g grönsaker tex morötter, blomkål, betor
några kvistar timjan eller dillkoronor
 
Koka upp vatten, socker och ättiksprit. Tvätta och skiva eller dela grönsaker och ingefära, varva med timjan i en glasburk. 
Häll på den varma lagen. Låt svalna och förvara i kyl. Klart att äta efter ett par timmar. Håller ett par veckor i kylskåp. 
 
Servera till allt du kan komma på. Grytor, stekar, pålägg, smörgåsar, kallskuret-allt som picklad smak passar till.

Årets stjärna är nog ändå detta… Det här receptet är en riktig höjdare, speciellt om du som jag gillar ingefära 🙂

Picklade äpplen & lingon med ingefära

3 dl vatten

2 dl strösocker

1 dl ättiksprit, 12%

2 dl lingon

2 kanelstänger

1 bit ingefära ca 10 cm.

500 g äpplen

1 litet knippe dill eller dillkronor

Koka upp vatten, socker, ättiksprit, lingon och kanel. Tvätta och skiva äpplen och ingefära tunt, varva med dill i en glasburk. 

Häll på den varma lagen. Låt svalna och förvara i kyl. Klart att äta efter ett par timmar. Håller ett par veckor i kylskåp. 

Servera till allt du kan komma på. Grytor, stekar, pålägg, smörgåsar, kallskuret-allt som picklad smak passar till.

Tips

Jag skivar äpplen och ingefära med mandolin när jag gör mindre mängder, men det fungerar bra med tunnaste skivinsatsen till matberedaren.

Äppelskal och ingefära kan vara lite ”sega”  om mandolinen inte är jättevass och då kan du skala dem innan.

Jag gillar att behålla skalet och kärnhus på äpplena, så skivar jag dem tvärs över när det funkar. Är det större äpplen skivar jag dem från sidan. Det finns en skyddshandske anpassad till just mandolin

för att undvika att skära sig eller så använder du hållaren som följer med. 

Värmande äppeldricka, 4 port

1 l äppeljuice

1 kanelstång

1 liten bit ingefära, skivad

Värm samtliga ingredienser i en kastrull. Servera direkt eller häll upp på termos. Om du önskar kryddigare smak så låter du den stå ett tag och värmer på igen innan servering. Jag brukar lämna kvar kryddorna i termosen så fortsätter de att ge smak.

Dela inlägget på:

14 reaktioner på ”Äppeltider”

  1. Ja hjälp så mycket äpple det är överallt i år. Många som vill bli av med sina äpplen men här blir det mest osockrat äppelmos att lägga i frys och äppelkakor. Beroende på vilka äppelsorter jag har tillgång till blir det sån smakvariation på moset. Roligt att prova sig fram. Dina recept ser verkligen festliga och goda ut Susanne 👌🍎🤗.

  2. Fin vecka 38 till er alla🌻🍃🍁🍄🌤️!

    Här i Östergötland har det varit riktigt soligt och temperaturer på 22-23 grader dagtid men rätt kallt på nätterna. Ingen frost än men mycket nära.

  3. Tips för att få loss omöjliga etiketter:

    Snälla sättet, värm med hårtork och i bästa fall smälter limmet och det går att dra lös etiketten. Skrapar även med en skrapa till glas/keramikhäll.

    När inget annat funkar. ”WD-40” smörjolja, spruta på låt verka, funkar garanterat. Akta bara insidan av locken, lukten fastnar i sådana som inte är rent glas/metall.

  4. Hej!
    Såg dig laga pumpasoppa i gårdagens Gokväll och är nyfiken på det äppelte du serverade till soppan men det fanns inget recept på teet på svt:s receptsida. Är det möjligt att få receptet på teet?
    Kristina

    1. Hej Kristina!
      Så roligt att du var med oss i rutan igår.
      Här kommer receptet.
      Allt gott!
      Susanne

      Värmande äppelcider, 4 port

      1 l äppelcider

      1 kanelstång

      1 liten bit ingefära, skivad

      1 citron, skivad

      1 äpple, skivat

      mynta

      Värm cider, kanel och ingefära i en kastrull. Låt stå och dra minst 15 minuter. Värm upp igen, lägg resterande ingredienser i en tekanna, häll cider ovanpå. Servera direkt eller häll upp på termos. Om du önskar kryddigare smak så låter du den stå ett tag och värmer på igen innan servering. Jag brukar lämna kvar kryddorna i termosen så fortsätter de att ge smak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top