Morot som morot?

Vi närmar oss avslutningen på den svenska odlingssäsongen, eller början, antar jag… De här färgglada morötterna köpte jag på skördemarknad i helgen. Visst är de fina? Dom matchade Umeås prideparad som gick förbi prick när jag köpte dom. Det var nog det längsta tåget jag har sett här någonsin. Fick stanna på stan i flera timmar för att allt var avstängt. Men jag stöttar detta tåg och alla människors lika värde till fullo, alla dagar. Det längre stoppet blev faktiskt toppen, för jag sprang på min vän Anna som bjöd hem mig på fika. Nygräddade frösnäppare från marknaden och stark espresso. Jojjo.

Jag har ju börjat ett nytt uppdrag här i dagarna. Under en tid ska jag jobba med en studie på Designhögskolan i Umeå där vi ska hjälpa till att ta reda på om morötter rent av kan minska risken för återfall av kolorektal cancer. Det är en klinisk studie på sjukhus i Sverige och Danmark. Patienterna dricker 1 dl morotsjuice om dagen. Det är en sorts gula morötter, eftersom de har högst mängd av den verksamma substansen. Förstudier har visat stor potential till detta, om några år får vi se!

Vanliga, orangea morötter innehåller också ämnet och det är fint att knapra på dom också. Råa eller tillagade. Helst hela, det är juice i studien av ett par olika anledningar. Men med hela kommer alla gottigheter med som tex fiber.

Och ju mer jag lär mig, desto mer morötter hamnar det på tallriken. Det är en sak som är säker.

Ps. Jag är lite nyfiken, vilket är din godaste sätt att äta morötter?

Dela inlägget på:

20 reaktioner på ”Morot som morot?”

  1. Så intressant det där med ditt nya jobb och morötter mot cancer. Hoppas det ger bra resultat och lycka till!
    Jag äter nog helst morötterna råa och som de är. Rätt upp och ner :).

      1. Hej,det är rätt så okej med mej..
        Har precis kokat äppelmos på aroma o ingrid marie äpplen som jag har i trädgården..
        ha en fortsatt fin tisdag alla vänner här..

  2. Jag använder morötter till mycket köttfärssås, ugnsbakade, morotskaka, morotsstuvning och rårivna. Ett tips i morotsstuvning så krossar jag dom inga slantar som flyter runt 😏. Det var min mamma som lärde mig det. Det blir mera smak åt stuvningen då. Varför vi äter så mycket morötter beror på att alla tål dem. Grattis till ditt nya jobb. Rätt quinna på rätt plats. Kram på er 🤗

  3. Lycka till med ditt nya viktiga uppdrag! Behövs forskning på bred front. Vilken läcker morotsbukett du hittat 🧡💛❤️!

    Det går åt mycket morötter i vårt lilla hushåll. De passar till nästan allt känns det som. Men fint rivna är en favorit för mig i sin enkelhet. Kål- morot- och äppel-sallad med olja o äppelcidervinäger är ett måste så här på hösten. I ugnsrostade grönsaker är ju moroten given liksom i köttfärssåsen. Den kokta fisken på gammalt vis måste ju innehålla morot o lök. I olika soppor är ju moroten också måste också. Färdkost på längre resor innehåller alltid skalad morot, banan m.m. Senaste i lördags då det var kombinerat födelsedag- och äppelplockarfest i Stockholm.

    Fortsatt fina höstdagar till er alla 🍁

    1. Hej Ami!
      Tack, åh vad roligt det är att höra om hur ni har det i hösten.
      Uppskattar det verkligen.
      Jag önskar också fina höstdagar till dig och alla som läser detta.

  4. Jag har oturen att va allergisk mot massa grönsaker- men inte morötter, så har dem till så mycket. I stroganof och köttfärsås, ungsbakade, honungsglacerade, min vardags-soppa är morotsbaserad, i dumplings och en pastarätt då man ”skalar” hela morötter och steker i nån minut, i kakor och pannkakor av alla slag. I mitt mindre urval är moroten en av de få råvaror jag aldrig tröttnat på. Tacksam för alla tips på fler sätt att använda den på!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top