Saftiga Lussebullar med vit choklad & mandelmassa

Nu börjar det nästan bli dags att få börja julbak, eller hur? En får göra som en vill, men jag tycker att det är roligt att få börja pyssla inne nu när det är mörka kvällar. Här kommer en variant på de klassiska lussebullarna med vit choklad, ett av bloggens genom tiderna mest älskade recept. Med det här receptet får du saffransbröd som är både mjuka och saftiga – perfekta för julens alla tillfällen!

Den viktiga fyllningen

Saffransbröd behöver vara saftigt, det är bara så. Ingen blir glad av torra lussebullar. Så därför har jag listat fem tips för just det här nedan, men fyllningen är naturligtvis. en del av detta. Mandelmassa gör bullarna saftiga, tillför en mild mandelsmak och den vita chokladen blir ljuvligt rostad och med toner av smörkola och nötter. För att korinterna inte ska torka ut degen lägger jag dem i julmust innan. Du kan även använda juice eller glögg om du föredrar det. Ibland byter jag ut korinter mot russin, eller min personliga favvo: frysta svarta vinbär. Blir som en härlig, fräsch smakexplosion när man biter i bullen. Perfekt balans till chokladens och mandelmassans sötma. Och med allt detta sagt, det går utmärkt att baka ofyllda bullar också med den här degen.

Här kommer fem tips för att baka saffransbröd som både är saftiga och fulla av smak:

1. Använd rumsvarmt smör 

För att få ett riktigt saftigt saffransbröd är det viktigt att tillsätta smöret rumsvarmt. Möjligtvis är just detta recept väldigt förlåtande med anledning av sin rika fyllning.

2. Låt degen jäsa länge och ordentligt

Långsam jäsning ger ett saftigare resultat. Låt degen jäsa minst 1-2 timmar i ett varmt, dragfritt utrymme tills den har fördubblats i storlek. Om du har tid, kan du även låta degen jäsa över natten i kylskåp, vilket ger ett ännu saftigare och mer smakrikt bröd. Det är min favoritmetod.

3. Tillsätt kvarg eller gräddfil

Kvarg eller gräddfil är en hemlig ingrediens för att få saffransbrödet extra saftigt. Syran i dessa produkter gör att degen blir mjukare och att brödet håller sig saftigt längre. 

4. Inte för mycket mjöl 

För att få ett saftigt bröd är det viktigt att inte överarbeta degen eller tillsätta för mycket mjöl. För mycket mjöl kan göra brödet torrt och tungt. Knåda degen tills den är smidig och lätt klibbig, men inte för hård. Om du tycker att degen är för klibbig, tillsätt bara lite mjöl åt gången.

5. Pensla med smör eller sockerlag efter gräddning

När brödet är klart, pensla det med smält smör eller sockerlag för att ge en mjuk och glansig yta som håller kvar fukten.

Bonus: Frys bröden snabbt för att bevara saftigheten

Om du inte ska äta alla bullar direkt, frys gärna in dem så snart de har svalnat. När du tar ut dem kan du värma dem i ugnen för att få tillbaka den saftiga känslan. Vanliga ugnen, helst. Om du frågar mig. Jag tycker att micro kan göra dem lite för sega.

Och här kommer receptet:

Lussebullar med Vit choklad, 40-45 st

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 dl kvarg eller gräddfil

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, mjukt

Fyllning

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

1 dl korinter+1 dl julmust

1 ägg till pensling

pärlsocker eller hackad mandel

Så lagar du

1. Häll julmust över korinterna. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Blanda mjölk och saffranssocker, låt dra ett tag (har du bråttom värm till 37° så går det fortare att jäsa).

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och grädde.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt med plastfolie över natten i kyl (eller 1 timme under bakduk om du bakat på varm degvätska). Jag jäser den gärna i kylen över natten.

5. Ta fram och dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

6. Bred på smör, strö över choklad, korinter och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti. Om du vill ha extra glansiga bullar kan du nu pensla dem med smält smör eller sockerlag (koka upp 1 dl vatten med 1 dl strösocker och valfria kryddor, låt svalna).

Sedan är det bara att njuta!

Tips!

OM du någongång skulle få över torra lussebullar, mot förmodan, så går de bra att skära i skivor och rosta i ugnen till skorpor eller doppa i vispat ägg och steka som fattiga riddare.

Dela inlägget på:

8 reaktioner på ”Saftiga Lussebullar med vit choklad & mandelmassa”

  1. Tack för receptet :)! Om man inte vill ha fyllning i – fungerar den första delen av receptet då i alla fall?

    1. Jajamän, det går bara bra. Tack för en jättebra fråga Annika, jag skrev in det i inlägget så det står där om någon fler funderar. Jag använder samma deg till vanliga lussekatter och släta bullar.

  2. Vilket ljuvligt inlägg 😋💛, tack för det! Kan läsas om och om igen. Inte börjat med saffransbak än men snart så. Just nu doftar hela lgh pepparkakor för blev så sugen på skurna franska pepparkakor och kall mjölk till kvällens tv Allt för Sverige. Satt perfekt 👌.

  3. Dom verkar ju jättegoda tror du att man kan dela på satsen- jag tycker om saffran men sambon gillar det inte..ha en fin söndag alla vänner..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top