Välkommen till Äppellunden!

Varmt välkomna att hänga med mig hem till Piteå i kvällens direktsända Go’kväll. I mitt första resereportage är det äppellunden i Öjebyn som vi besöker. Där blandade jag även en försvinnande god Äppelsangria (jag vet det pga den försvann) och äppelkaramellpaj i burk på mitt stormkök. Eller mer kanske Äppelbanoffee fast utan banan.

Jag har gjort ett par recept också, dom hittar du hära efter programmet. Och om du istället behöver något riktigt värmande ikväll så kolla här, så hittar du recept på en Värmande äppelcider.

Foto: Tomas Olsson/SVT

Det var väldigt speciell känsla att vara i mina kvarter och filma. Extra kul att det var rutinerade fotograf Tomas Olsson som jag jobbat mycket tillsammans med genom åren, fast då har det varit med andra saker. Vi jobbar väldigt bra tillsammans för Tomas är stöttande, professionell och galet duktig fotograf och jag är trygg med honom. Ni som känner mig vet att jag är en blyg person, eller kan vara, det är inte alltid så. Men jag har inte en naturlig läggning för att bli fotograferad, det är en grej jag har haft som självutveckling sedan jag började på teve. Och faktiskt att det går att träna sig, för det är int läskigt längre, när jag har förtroende för fotografen. Det där att inte låta ens rädslor styra en att undvika saker som faktiskt inte alls är farliga, bara obekväma tills man tränat sig lite, är en grej jag tränat mig på hela mitt vuxna liv. Gå ensam på restaurang, gå ensam på bio, börja yoga, möta motståndet och sitta med det, utforska. Nå.

Den rena arbetsglädjen förstärktes av erfarna Pelle Westman från SVT som var inslagsproducent och styrde upp kalaset, gäster mm. Pelle och Tomas har jobbat tillsammans förut, men det var första gången jag träffade Pelle, som annars arbetar på SVT i Göteborg.

Foto: Tomas Olsson/SVT

Jag hoppas att ni ska trivas tillsammans med oss ikväll kl. 18.45 i ettan direkt från Umeå och om du missar programmet eller vill kolla igen så finns vi alltid på SVT Play.

Kram!

Ps. Lämna gärna en kommentar till mig nedan om du vill och orkar efter programmet, så jag får höra vad ni längtar efter framöver.

Dela inlägget på:

10 reaktioner på ”Välkommen till Äppellunden!”

  1. Nej men vad kul! Vilken överraskning. Både ”Gör om mig” och Äppellundsbesök med dig Susanne i samma program. Inte illa. Ses om några timmar🤗.

  2. Den där äppelcidern kommer jag att testa-kul att se dej i rutan igen..
    Blir nog göra en omgång av äppelmos igen helgen – men hade varit kul att ha dom där röda äpplena.
    Ha en fortsatt fin kväll mina vänner..

  3. Hej Susanne och tack för ett superfint program (som jag såg i efterhand)!
    Vackra äppellundar och fina äpplen… Vad många sorter det finns!
    Äppelmos är min favorit men även äppelpaj – ja allt med äpplen är gott :).
    Du gör dig så bra i rutan och du känns så genuint positiv och äkta. Det du berättar om och lagar och visar är alltid av intresse och programmen blir lite extra sevärda med dig :D. Tack!

  4. Tack för ett fint och intressant inslag Susanne! Är så intresserad av olika äppelsorter. Ärvt från min far. Har nu en son med trädgård där släkten samlas till äppelplockarfest i september/oktober. Åh vad jag njuter då. Gamla o unga i en salig blandning där bland Manglemer, James Griev, Ribston, Ingrid Marie. Även päron Herzogin Elsa o Conferens. I år var nog äppelrekord och även rekord på päronträdet Herzogin Elsa. Conferens gav däremot ytterst lite. I stugan finns mycket gamla halvskruttiga äppelträd som Åkerö och Sävstaholm vilka också gav rik skörd i år. Gubben frågade mig häromdagen om det nån dag händer att jag inte använder mig av äpplen i matlagning eller bak. De är faktiskt sällsynta den här perioden på året. Innan äpplena var det en period med zucchini eftersom de oftast ger så god skörd. Men känner mig så välsignad med så fina råvaror och även att kunna dela med mig till vänner och bekanta.

    Nu närmar sig snön med stormsteg här i Östergötland. Blir nog i veckan som kommer. Vinterdäcken på och fram med varma kläder. Hunden måste köpas nya tossor till så hon klarar vara ute de riktigt kalla dagarna utan att få köldkramp. Då kommer vintertäcket på med. Ingen fjällhund direkt som din Emma.

    Fin vecka 47 till er alla ❄️🩵☀️

    1. Hej Ami! Tack, så roligt att höra hur du har det. Vilken rikedom med alla fruktträd!
      Ja, nu blir det vinter, så fint att höra om hundar som har så omtänksamma ägare. Emma skulle bli väldigt förvånad om
      någon försökte sätta tossor på henne, hon har en speciell blick som man får om man gör något som hon finner onödigt.
      Önskar dig och alla som läser det här en jättefin vecka!

  5. 6 november skrev du om en omtumlande upplevelse och frågade oss läsare om vi hade 112-appen. Och det hade jag inte men installerade den på en gång. Idag fick jag ett meddelande i mobilen om en aktuell händelse bara 150 m från oss i ett flerfamiljshus. Det är larmat men flytta bil på den aktuella adressen så brandbil och ambulans kommer fram m.m. Efter ca 2 minuter kom utryckningsfordonen. Tänk så bra att så tidigt få reda på ev faror om man skulle kunna göra något för att hjälpa till. T.ex. väcka grannar och ev få ut som ur huset osv. Så stort tack till dig Susanne som tipsade om 112-appen! Finns också annan viktig information där och många viktiga telefonnummer.

    1. Hej Ami!
      Vad fint att höra att du uppskattar den. Jag håller med, det är bra information där och när det händer saker nära så man kan flytta sig ur vägen både i trafiken och parkeringar som du säger. Det är ju sekunder och minuter det handlar om. Jag blir helt skakis när jag tänker på hur nära det var att hela huset skulle ha tagit fyr. Grannen sa att hon kom ut när hon hörde sirenerna, jag har inte ens något minne av att jag hörde sirener. Man fungerar så olika som människor i såna situationer, så nog är det bra om man kan hjälpas åt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top