Tjelmetje-En magiskt god bakelse

Har ni sett årets julkalender Snödrömmar? Det har jag. Det har vart spännande och underhållande, speciellt när en tv-kock skulle komma till fjälls och det inte fanns snö ungefär samma dag som vi skulle filma matlagning utomhus och nästan samma sak hände. Här kan du se den på SVT Play.

Mycket i julkalendern kretsar kring en fjällanläggning. Tänk er fjäll, vacker natur, spänning, en egoistisk kommunchef utan moral, invånare, turister, Saajvofolket och en magisk sten som heter Tjelmetje.

Jag fick ett mycket trevligt brev från en tittare som undrade om jag kunde göra en Tjelmetje-bakelse och jag lovade att försöka. Så idag, efter lucka 24 vill jag be att få presentera den. Tjelmetje med Sarri (blåbär på samiska), kladdkaka, skumtomtemousse och lite annat. Det här tror jag stenhårt på till efterrätt till alla julkalenderfans. Och det är många. Julkalendern har mycket höra tittarsiffror och dominerar topplistorna med runt en miljon varje kväll. Bara på spåret hade högre sist jag läste om det.

För mig känns det bra att många får upp ögonen för den samiska befolkningen, språken och kulturen i norr. Visst önskar jag att människor ville lära sig ändå, men det är som det är med den saken. Vi ser sällan personer med dialekter och ursprung från Sápmi eller Norrbotten överhuvudtaget på svensk tv. Ännu mer sällan med samiskt språk. Om det inte är minoritetsprogram. Det finns bra såna och de sänds sällan på bästa sändningstid. Så för att hylla årets julkalender, här kommer min tolkning av den magiska stenen.

Älskar du glass?

Vill du göra en bekvämimpavariant? Om det inte är läge för att pyssla med egen mousse så blir detta en fenomenal glassbakelse. Då köper du helt enkelt tre olika glassar: en rosa, en lila och en grön. Låter de vara framme så de går att forma och fryser in mellan varje lager.

Marsipanälskare?

Forma en i marsipan! Fick nyss tips från en inspirerad familj som hade gjort egna marsipanfigurer imorse tillsammans med barn och morföräldrar.

Jag gjorde ett par olika varianter, bland annat en med marsipan. Men den med illgröna gelé var mest lik, eller vad tycker ni?

Här kommer receptet.

Tjelmetje-bakelsen, 8 st

8 mini-kladdkakor (finns att köpa färdigt eller baka egna, recept hittar du nedan)

Skumtomtsmousse (förslag på utbyte: rosa glass)

8 skumtomtar

1,5 dl vispgrädde

Blåbärsmousse (förslag på utbyte: blåbärsglass)

200 g naturell färskost

1 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

1 dl fast blåbärssylt

Piggelinfluff (förslag på utbyte: päron- eller pistaschglass)

10 st gröna karameller te Piggelin, Bubs eller gröna grodor-de du gillar mest!

2 dl vispgrädde

200 g naturell färskost

grön karamellfärg

Topping: 2 dl gröna gelégodisar+vatten

Såhär gör jag:

  1. Kolla att alla ingredienser finns hemma. Baka kladdkakor eller köp färdiga på mataffären eller macken. De kan ibland heta brownies där, de är väldigt lika och funkar minst lika bra.
  2. Gör Tomtefluff: Sjud grädde och skumtomtar under vispning tills de smälter. Ställ kallt, gärna över natten i kylen. Jag ställde dem på bron en timme i minus 16. Det funkade. Vispa upp moussen till ett fast skum med elvisp. Klicka eller spritsa ut den till ca storleken av en femkrona, men som en fjälltopp. Ställ i frysen. OM du inte vill vänta/inte orkar göra egen mousse, köp färdig rosa glass eller mousse på pulver och gör kulor/toppar av det istället.
  3. Gör Piggelinfluff: Sjud karameller med 1 dl vispgrädde, låt svalna, ställ i kyl. Vispa upp den kalla grädden med resterande grädde och färskost. Färga med karamellfärg till önskad nyans. Smaka av med florsocker, om du tycker att det behövs mer sötma. Ställ i kylen. Om du inte vill/orkar detta kan du använda färdig päron- eller pistaschglass istället.
  4. Gör blåbärsfluff: Vispa färskost, grädde och vaniljsocker hårt. Vispa ner blåbärssylt. Krämen behöver gå att breda på/spritsa, därför behöver sylten vara fast. Om du inte vill/orkar detta kan du använda färdig blåbärsglass istället.
  5. Montera bakelsen: Lägg en topp med tomtemousse på en kladdkaka, spritsa eller stryk på blåbärsfluff. Ställ i frysen så att den blir härd.
  6. Vispa Piggelinfluffet hårt, bred det över hela bakelsen och forma den som en kristall. Ställ i frysen.
  7. Smält gelégrodor med lite vatten. Låt svalna men inte stelna helt, ringla det över dina gröna bakelser.

Du kan förbereda bakelserna helt färdiga, men ta fram dem i god tid innan servering, så att de inte blir isiga.

Om du vill ha ett recept på kladdkaka så lägger jag in mitt bästa här.

Susannes Kladdkaka, allt i en skål, 1 stor eller 16 små

200 g smör

3 dl socker

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 dl kakap

0,5 tsk salt

Så lagar du

Sätt ugnen på 180 grader (160 grader varmluft). Smält smöret, låt svalna. Kläm fast ett bakpapper i en springform, smörj kanterna. Rör ner socker och ett ägg i taget i smöret, enklast med en visp. Tillsätt resterande torra ingredienser. Grädda i ugnens nedre del, för en stor kaka cirka 25 minuter eller tills kakan fått vacker färg, kanterna är fasta och mitten mjuk som en kladdkaka. Små tar cirka 8 minuter.

Tips! Gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll på kakan mot slutet. Den ska vara lagom dallrig i mitten när du tar ut den. Låt den svalna helt. Kakan går bra att frysa in.

Vad tror ni om detta? Skulle ni våga smaka en illgröna bakelse med sega grodor på?

Dela inlägget på:

3 reaktioner på ”Tjelmetje-En magiskt god bakelse”

  1. Haha, du är för rolig Susanne! Och kreativ! Och energisk! Vilken skapelse! Den med gelé var ju häftigt läskig. Jag har ätit lutfisk, sylta, dopp i grytan o annat dallrigt i jul så en illgrön bakelse på det skulle nog sitta fint 👍😄.

    1. Toppen va festligt,
      Men vad är piggelin karameller vet bara att det är en glass?
      Gottgottigottgott Gott Nytt År!🔔🎺🍸🎊 kan jag dela?
      Hälsningar Marita

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top