Det finns få saker som är så lockande som doften av nybakade scones eller croissanter. Men tänk om du kunde förena det bästa av två världar? Denna ljuvliga hybrid med koladoftande fyllning är perfekt för en lyxig frukost eller fika, och jag har en känsla av att den kommer att bli en ny favorit i ditt bakrepertoar. Scones är som vanligt godast nybakade, men dessa går utmärkt att frysa in.
Igår bakade jag dessa på Go’kväll och om du missade programmet så finns det att kolla i efterhand på SVT Play ett par veckor. Vi lagade även en supergod grapefruktmarmelad, receptet hittar du här.
Jag har fått frågor om hur jag gör varianten ”fejk-clotted cream” , så jag lägger in ett recept på det nedan. Den vanliga tar några timmar att göra, det är säkert värt att utforska det, men jag är nöjd med denna.
Tips från kocken!
Jag river smöret i dessa scones för att få en mer flakig textur. Det är inte nödvändigt för att kunna baka dem, men jag tycker att de blir ännu godare när jag gör det. Om du tycker att det är svårt att riva smöret fryst så kan du riva det kylskåpskallt och frysa in det efteråt. Då kan du även förbereda det i god tid.

De flög av plåten fortare än något annat jag har bakat i studion och det är ett bra betyg på att de är värda att testa.
Sagolika scones med mandelfyllning, 8 st
Sconesdeg
4 dl vetemjöl (240 g)
0,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
170 g smör, fryst
1 dl mjölk
1 ägg
Mandelfyllning
60 g smör, mjukt
60 g mandelmjöl (1,25 dl)
60 g florsocker (1 dl)
2 msk majsstärkelse
0,5 tsk salt
1 ägg
Topping
1 dl mandelspån
1 msk smör, smält
1 msk råsocker
till pensling: grädde eller uppvispat ägg
Såhär gör jag:
- Rör ihop samtliga ingredienser till mandelfyllning. Klicka ut 8 klickar på ett bakpapper, frys in. Det blir smet över, den kan du också frysa in.
- Gör sconesdeg: Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt.
- Riv det frysta smöret på grövsta sidan på rivjärnet, blanda med mjölet.
- Tillsätt ägg och mjölk, knåda hastigt ihop till en deg.
- För över degen på en lättmjölad bänk och forma till en rund platta cirka 20 cm. Lägg in i kylen minst 15 minuter.
- Blanda samtliga ingredienser till topping under tiden, ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta ut och dela degplattan i åtta tårtbitar.
- Använd en matsked för att göra ett litet hål i mitten av varje degbit. Fyll varje hål med en klick fryst fyllning.

Pensla med grädde och strö på topping. Grädda cirka 15 minuter eller tills de är genomgräddade med gyllene mandeltopp.

Låt svalna något.

Sikta florsocker över innan servering. Du kan även göra en glasyr på florsocker, lite mjölk, en nypa salt och vaniljsocker och ringla den ovanpå.
Snabblagad ”fubb” Clotted cream
200 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
florsocker efter egen smak
Såhär gör jag:
Vispa färskost och grädde fluffigt med elvisp. Smaka av med florsocker om du önskar. Ibland smaksätter jag den tex med lite marmelad eller lemon curd.
Önskar er alla en fin söndag och kommande vecka!
8 reaktioner på ”Croiscones & Grapefruktmarmelad”
Åh vad jag ser fram emot att baka dessa, tack!!
Men så kul att höra! Önskar dig en fin vecka!
Det verkar vara något alldeles extra får testa. Något att baka och fira att ljuset är på väg tillbaka. Vilken fin helg det varit med utmärkt sparkföre. Ha en bra vecka. Kram 🥰
Hej Kristin! Åh vad mysigt att köra spark!! Ja, testa dom, dom blev verkligen uppskattade 🙂 Kram
Vad mycket gott du gjorde!
Nu har jag kommit så långt så jag skrivit upp grapefrukt på inköpslistan. Bara de har de röda. Måste bli så mycket vackrare färg av dom. Älskar grapefrukt.
Åh ja, de röda är SÅ goda! Kolla med dom om de kan ta hem vanliga eller ekologiska röda åt dig om de inte finns.
Jag har sett att de som säljer ekologiska citrusfrukter på nätet har lådor nu med nyskördat citrus, avokado, passionsfrukt mm. från Spanien (finns från Italien också). Jag tror ett av lagren är i Linköping, det är ju nästan nära er, visst? Eller är det nära Barbro….
https://fincasolmark.com/sv/shop/
Hej Susanne! Det här lät ju så gott! Har en bit mandelmassa kvar i kylen sen julbaket. Undrar om jag kan lägga på bollar av den istället? Ha det gott!
Hej Tina! Det borde gå bara bra. Ha det gott!