Häromdagen handlade jag ägg på Emma´s getgård utanför Umeå. Det är speciellt roligt att laga mat med dom. De är sådär vackert, djupt gyllengula. En dröm för en kock! Jag har längtat efter pannkaka, så det blev en i ugnen i helgen. jag gör alltid det här receptet för det är definitivt det bästa receptet jag vet på ugnspannkaka. Det har funnits i vår familj väldigt länge. Rekommenderar det varmt.

Visst är de vackra? De olika färgerna berättar vilken höna som har värpt dom. Eller hönans ras iallafall.
Ugnspannkaka – En Klassisk HusmansFavorit
Ugnspannkaka är en riktig klassiker. Denna enkla och otroligt goda rätt har funnits på våra bord i generationer och är älskad av både barn och vuxna. Perfekt för en snabb middag, helgfrukost eller som en del av en större buffé. Jag gräddar den antingen i stora långpannan som hör till ugnen eller den som är just lite mindre. Då blir pannkakan lite tjockare. Till brunch gör jag gärna mindre pannkakor i gjutjärnspannan.
Vad är ugnspannkaka?
Ugnspannkaka är precis som det låter – en pannkaka som tillagas i ugnen! Den är både luftig och saftig i konsistensen och får en vacker, gyllene yta när den grillas i ugnen. Rättens enkla ingredienser, som mjöl, mjölk och ägg, gör den både prisvärd och lätt att laga, vilket är en av anledningarna till att den blivit en vardagsfavorit i många hem. Min ser ut som ett månlandskap och det är så jag vill ha den. Fluffig och härlig!
Ugnspannkakan – En del av svensk matkultur
Ugnspannkaka är en del av den svenska husmanskosten och har ofta serverats i skolor och förskolor. Det är en rätt som kan varieras på många sätt och har genom åren blivit en självklarhet på både middagsbord och buffébord. Det är en rätt som passar lika bra till lunch som till middag, och ibland till och med som en efterrätt. Dess flexibilitet gör att den kan anpassas till olika smaker och behov, och för variation kan man tillsätta äppelbitar, bacon eller fläsk så får rätten en personlig twist.
Tillbehör
Här är det bara den berömda fantasin och traditioner som sätter gränser. Sylt, salta röror, stekt fläsk, salta nötter, grädde? Det du gillar helt enkelt. Jag serverade den med hallon, eftersom jag älskar hallon. Dom här hade mammas kompisar plockat och de var SÅ fina!! Tack Carina och Sten. I vanliga fall har jag fläsk i ugnspannkaka, men nu hade jag inte det och det gick också bra.
Ofta toppas den nog ändå med sylt och grädde, eller serveras med rårörda lingon, som ger en fin syra mot den söta pannkakan.
Om det blir något över då?
Det går superbra att steka upp resterna, om det mot förmodan blir något över!

Ett vackert månlandskap som mättar hungriga magar.
Tidsåtgång: 30 minuter
Ugnspannkaka med bacon, 4 port
1 pkt bacon eller 150 g rimmat sidfläsk (skär bort svålen)
7 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
5 ägg
1 tsk strösocker
1 tsk salt
smör till stekning
till servering: välj det du gillar tex sylt, stekta äpplen med kanel, honung, naturell färskost smaksatt med lite vanilj,
grädde, bär, sylt

Såhär gör jag:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Strimla fläsk/bacon och lägg in en långpanna, ställ in i ugnen, låt det få lite färg.
3. Vispa hälften av mjölken med mjölet till en slät smet. Vispa ner resterande mjölk, ägg,
socker och salt. Låt smeten vila tills baconet är klart. Om du inte har fläsk i så smörj formen med smör så att pannkakan inte fastnar i botten.

4. Ta ut formen, häll i smeten och ställ tillbaka mitt i ugnen.
5. Grädda tills den är vackert gyllene, ca 20-25 minuter. Ta ut och skär i bitar.
Vegifiera: Hoppa över fläsket eller byt ut mot halloumi, rostade salta mandlar eller stekt svamp.
Gillar ni pannkaka? Eller har ni tips på vad mer jag ska laga med dom fina äggen?
Och vad säger ni-fläsk eller inte? Det är frågan….
Ha en jättefin vecka allihopa!
29 reaktioner på ”Ugnspannkaka-Ett Kanonrecept!”
Ugnspannkaka är så gott! Gärna med fläsk/bacon i och naturligtvis lingonsylt till tycker en smålänning ;)! Detta recept ska jag testa i helgen, tack!
En fråga till en expert; varför fastnar ugnspannkakan ofta i botten av plåten? Jag har smör på plåten. För lite fett eller för lite smet (så att den blir för tunn)? För varm ugn eller felplacerad i ugnen?
Trevlig vecka!
Jag blev också så trött på att ugnspannkakor fastnar i långpannan så lätt trots att jag smörjer väl innan. Jag löste det så att jag tar min största glasform som nästan är lika stor som långpannan till ugnen. Smörjer som vanligt och där fastnar det nästan ingenting. Väntar också på expertsvar på den frågan 😊. Har förberett för denna ugnspannkaka med bacon till morgondagen. Fläsk är ett strå vassare tycker jag nog men hade bacon i frysen. Rivna morötter till är sen gammalt liksom hemkokt lingonsylt åt det lite surare hållet.
Jag lägger numera ett bakplåtspapper i botten för att det i te ska fastna!
Tack för tips!!
Tack för att ni hjälper och tipsar, uppskattar er alla jättemycket.
Har fått tipset att smörja ugnspannan och sedan strö på mjöl. Det har funkat bra för mig.
Är det så enkelt Britt-Mari? Tack, ska testas.
Fastnar här oxå, ska testa att smörja och strö över mjöl.
Hej
Jag använder alltid flytande smör/rapsolja på flaska smörjer plåten med, och ett tips häll 2 cl ostöpe,, (finns i kylen där smör m,m, är) i smeten då blir pannkakan som ett molnlandskap fluffig och god,,,
Sockrad bacon och hallon låter avantgard. Måste testa.
Men vad spännande, tack för tipsen Gunvor!!
Hej
Jag sätter ett bakplåtspapper i långpannan och det fastnar inte nämnvärt. Testa ska du se 👌
Bra tips, tack!
Köper också ägg av en bonde. Dock bara vita ägg men med så vackra gulor. Stora och fina. Ibland måste jag köpa i affären men så fort tillfälle ges köper jag de stora äggflaken. Vi får ofta lite rester av kokt potatis, broccoli o dyl och ibland små köttrester. Då går det genast åt 4-5 ägg till en fransk omelett (tror det heter så) i stekpannan. Gärna några tomater i slutet och så persilja (från burkarna i frysen) till sist. Enkel restlunch/middag.
Förresten, tipsar gärna om att odla persilja i rejält kruka på balkong. Köper en liten kruka från handelsträdgården i maj. Växer så det knakar och skördar och fryser i slutet på juli/början på augusti första gången. Packar tätt och fryser in i barnmatsburkar. Sen i slutet på september är krukan full igen av kraftig persilja igen som jag skördar och fryser. Sparar lite persilja att klippa av till frosten kommer. Härligt att ha egenodlad persilja året runt även när man bor i lägenhet. Gör så med fler kryddväxter men persiljan är den vi använder mest av i vårt hushåll och som går så ypperligt att odla på balkong.
Nu ska vi mumsa på din ugnspannkaka Susanne. Den är som ett månlandskap i ugnen nu. Ser väldans god ut 😋.
Underbart Bästa Ami!
P.S Susanne – när det står mjölk i receptet menar du den vanliga/röda mjölken eller går det bra med vilken som helst?
Hej åh det går med vilken som.
Hej vi har testat allt kan säga att havremjölk inte reser sig i ugn men bra till vanliga på spis vispar då upp äggvitan för fluff ev bakpulver kolsyrat vatten ang ugnspannka ha vilken mjölk som passar dig sen va noga att blanda det torra först sen en del mjölk och resten slät smet sen ett ägg i taget vispa minst 10 min med elvisp in i kylen för vila 30 min bäst är smörj formen med flytande smör ta hjälp med silikon pensel jag har en stor form i ugnsfast glas att ta elvisp påverkar gluten positivt gäller även vanliga pannkakor mm och att alltid vila kallt minst 30 min varm ugn 250 låt formen bli varm en stund ta ut formen häll i smeten in i ugnen i mitten vrid ner till 225 ca 25 min till fått färg och är fluffig själv vill jag ha den ganska mörk och krispiga kanter gott om du vill ha i bacon stek med tärnat äpple ha i eller som tillbehör gott med lingon lycka till och njut !!
Tack Åsa!!
Jag använder plåtpapper, Då fastnar den inte på botten
Värmer plåten i ugnen med smöret i…innan jag slår i smeten… pannkakan har aldrig fastnat i plåten… gjort så i ca 60 år… Lycka till från en mat och bakgalen tant…från Överkalix…
Åh smart, tack!!
Se där; Emma är min tremänning😃 En glad blond 7 åring tänker jag på😂
Försöker gång på gång göra ugnspannkaka med laktosfri mjölk men den blir ”blöt” trots mer mjöl eller mer ägg. Med vanlig mjölk funkar det alltid utmärkt, får då komma ihåg att ta en kapsel laktasenzym. Efterlyser om någon har ett knep och även varför det blir så här?
(3 dl mjöl, 6 dl mjölk, 3 ägg)
Pingback: Mat som helar kropp & själ - Susannes Skafferi
Jag blandarvispar mjöl/ havregryn, mjölk ( ibland lite Råmjölk ), 3 ägg, låter det stå och svälla 3-4 h, ungefär samma blandning som receptet här, och förvärmd form m smör, skär upp baconen frusen, fördelar jämt förstärker 3-5 min.. Häller via en stor slev försiktigt på smeten. Brukar inte fastna.
Aha, tack!!
Hej igen!
Nu har jag precis ätit den supergoda fläskpannkakan som du gav recept på :D. Tusen tack, den blev perfekt! Och med bakplåtspapper i botten, som flera här i Skafferiet tipsade om, var det lätt som en plätt att få upp pannkakan från plåten. Tack bästa Susanne och alla andra trevliga människor som skriver och tipsar så vänligt här!
Wow Annika! SÅ kul att höra och tack till er alla som skriver här. Uppskattar er SÅ mycket ska ni veta.
TACK för ett fantastiskt recept! Godaste ugnspannkaka jag gjort