I afton var det dags för sändning av vårat resereportage från Norrbottens djupa inland. Mellan Arvidsjaur och Älvsbyn finns den fina byn Nattberg med ett par gårdar. Där fick jag äntligen träna mina paltkokningskunskaper med en riktig paltkokerska, Kristina Lundberg. Ojoj vad roligt det var! Var det någon av er som kollade?

Kristina är grymt duktig på att få palten sådär lagom i konsistensen, det är sannerligen en konst.
Här hittar du receptet om du vill testa.
Det kanske blir lite mer tips här, håll utkik framöver. Jag har bland annat skaffat mig en egen paltslev nu, så ska det tränas.

Smör, mjölk och lingon hade vi till. Vad gillar du att äta till palt?
Jag fick även testa örtkrydda till det var riktigt gott!

Kristina är en stjärna, det var som att hon hade jobbat framför en kamera hela livet. Hon visade så bra och praktiska knep. Jag rekommenderar varmt att kolla på programmet på SVT play.
Sedan kan du laga ett gäng palt, flatpalt eller varför int fixa en smörbrunn och bara njuta!

Vi avslutade dagen tillsammans med Kristinas som Patrik vid elden, för stekt palt är ju ett av livets glädjeämnen och kokkaffet på det fick avrunda en underbar dag tillsammans med detta gäng. Foto i reportaget: Peter Lindgren och Inslagsproducent Jonas Lagerström, båda från SVT. Varmt tack till er alla.

Och Tack till er alla som var med oss i kväll. Önskar er alla en fin helg!
Over & out från Er utsända kock och gänget i Nattberg!
14 reaktioner på ”Pitepalt i Nattberg”
Så snygga paltar! Blev så sugen, Tack för en bra lektion.
Anita, som lärt sig av sin mamma.
Hej Anita!
Men så kul att höra, tack! Hoppas att du ser det här Kristina!
Apropå palt. Ibland ska man bekänna eller (skryta) med sina bravader och inte slå vad med mej i mängd palt ätning! – Hittills har jag vunnit alla mina vad! för jag äter 13 paltar! inte med smör och sylt, utan med rivna morötter och vatten till. Nu vet ni det 🙂
Allt gott!
Ja du Rosalie, det var många paltar det!
Allt gott!
Jag tyckte att ni hällde mjölk också i smeten. Står inte på receptet om mjölk till smeten!!
Hejsan Martha!
Nej, det är inte mjölk i paltsmeten. Bara mjöl och salt och mjölk som dryck till.
Trevlig helg!
Influensan har sitt grepp om mig fortfarande så la mig i soffan för att se go’kväll och fick höra att du skulle vara med och göra palt. Vad glad jag blev. Tror dock aldrig jag ätit det. Här gör vi kroppkakor på kokt riven potatis och sen steker fläsk, lök och krydpppar som fyllning och gör bollar som kokas i saltat vatten tills de flyter. Skirat smör och lingonsylt till. Underbart gott. Gör det för sällan bara.
Hej Ami! Åh nej, hoppas att du mår bättre när du läser detta. Dina kroppkakor låter magiska. Kryakram!
Så fint att se, mysigt och gott med så mycke värme och glädje . Kram!
Hej Vickan!
Jajjamän, här är det ditt gäng som älskar glädje och värme 😀 KRAM!
Rolig överraskning du bjöd på i gårdagens Go’kväll – Gör om mig. Heja dig! Både gästen och du var så fina 💕.
Hej Ami! Tusen tack! Det var roligt att få hälsa på på en torsdag 😀
Vet du Susanne, nu har vi lagat palt och det blev jättegott! Gjorde en halv sats av ditt recept. Plattpalt för det verkade enklare. Med fläsk, skirat smör och rårörda lingon till. Mums!
Åh heja Ami! Så kul att du testade 🙂