Det finns något nästan högtidligt över rabarberns ankomst. De där första rosagröna stjälkarna som sticker upp ur jorden med löfte om att ljuset är här för att stanna. När jag var liten brukade vi doppa dem i strösocker och sitta på trappen och tokskrika av den iliga syrligheten – lycka! Idag får rabarbern dansa in i bullarna istället, tillsammans med len vaniljkräm och min klassiska vetedeg med kardemumma.
De här bullarna är enkla att baka men smaken berättar att en lagt ner all sin kärlek i dem. Fyllningen består av färdig vaniljkräm och mjukt sötad rabarber – en kombination som nästan smakar paj och bulle i ett. Saftiga, vackra och perfekta till sommarens alla fikastunder. Ibland gör jag en enkel smuldeg ovanpå också. Men int idag. Vill du också baka? Här kommer mitt recept!
Rabarber- & Vaniljbullar, 30–40 bullar
med kardemummadeg, krämig vaniljfyllning och ljust rosa glasyr på rabarbersaft
Vetedeg:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 msk kardemummakärnor, mortlade
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 2 ägg (varav 1 till pensling)
- 850 g vetemjöl + extra till utbakning
- 150 g mjukt smör
Fyllning (i degen):
- 150 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk stött kardemumma
Topping (läggs på efter jäsning):
- ca 2–2,5 dl färdig, bakfast vaniljkräm (finns pulver på affären eller om du vill göra egen)
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 3–4 dl rabarber, i bitar
Rosa rabarberglasyr:
- 2 dl florsocker
- 1–2 msk rabarbersaft (eller vatten + citron)

Så här gör jag:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, kardemumma, salt, socker och ett ägg. Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt vetemjölet och klicka i smöret. Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter tills den blir smidig och blank.
- Täck med duk och låt jäsa i rumstemperatur 45 minuter eller täck över med plast/fuktig handduk och kalljäs i kylen över natten.
- Förbered fyllningen: Rör ihop smör, socker och kardemumma till en bredbar massa.
- Förbered topping: Koka upp socker och vatten, sjud rabarbern 5 minuter. Låt svalna, spara vätskan till pensling och glasyr. Gör vaniljkräm, ställ i kylen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda slät och dela i två delar. Låt vila i 5–10 minuter.
- Kavla ut varje del till en rektangel, ca 40×30 cm. Bred ut smör- och kardemummablandningen jämnt över plattorna. Rulla ihop från långsidan och skär i 10–15 bitar per rulle. Du kan även baka ut till snurror. Då viker du degen en gång och skär i strimlor, sedan skär du nästan helt igenom varje degbit innan du snurrar ihop till bullar,
- Lägg bullarna i formar eller på bakpapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
- Toppa varje bulle med en klick vaniljkräm och lite av den avrunna rabarbern strax innan gräddning. Du får trycka ner dem mitt i bullen.
- Pensla försiktigt med uppvispat ägg runt fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills bullarna är gyllene.
- Låt svalna på galler under bakduk.
- Rör ihop glasyren av florsocker och rabarbersaft till önskad konsistens. Ringla över bullarna när de svalnat helt. Det är även fint att sikta över lite florsocker om du föredrar det istället för glasyr.

Tips från mig i köket:
– Rabarbern kan bytas ut mot andra syrliga bär – hallon, vinbär, eller krusbär om du har.
– Bullarna går utmärkt att frysa in och värma i ugn några minuter – så smakar de nybakta igen. När jag fryser in dem brukar jag vänta med att glasera dem tills jag serverar dem. Då blir glasyren som finast.
Så – här har du dem. Rabarber- & Vaniljbullar med ljuvligt aromatisk kardemumma, smör och en smak av försommar.
Hoppas du gillar dem och att de får flytta in i ditt kök också.
Hur har ni det här i försommaren/senvåren finaste bloggvänner?
Varmaste hälsningar från mig!
1 reaktion på ”Rabarber- & Vaniljbullar – Kärlek med en doft av sommar”
Mmmm… bullarna ser supergoda ut! Skulle passa perfekt till en härlig pick-nick i maj. Tyvärr är inte vädret i fas med att ha fika ute i gröngräset. Får vänta lite. Men vädret växlar snabbt så det blir nog tid för det med.
Fullt upp på jobbet nu men snart väntar semester och sen pension :D! En ny tid i livet.