Det finns något nästan högtidligt över rabarberns ankomst. De där första rosagröna stjälkarna som sticker upp ur jorden med löfte om att ljuset är här för att stanna. När jag var liten brukade vi doppa dem i strösocker och sitta på trappen och tokskrika av den iliga syrligheten – lycka! Idag får rabarbern dansa in i bullarna istället, tillsammans med len vaniljkräm och min klassiska vetedeg med kardemumma.
De här bullarna är enkla att baka men smaken berättar att en lagt ner all sin kärlek i dem. Fyllningen består av färdig vaniljkräm och mjukt sötad rabarber – en kombination som nästan smakar paj och bulle i ett. Saftiga, vackra och perfekta till sommarens alla fikastunder. Ibland gör jag en enkel smuldeg ovanpå också. Men int idag. Vill du också baka? Här kommer mitt recept!
Rabarber- & Vaniljbullar, 30–40 bullar
med kardemummadeg, krämig vaniljfyllning och ljust rosa glasyr på rabarbersaft
Vetedeg:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 msk kardemummakärnor, mortlade
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 2 ägg (varav 1 till pensling)
- 850 g vetemjöl + extra till utbakning
- 150 g mjukt smör
Fyllning (i degen):
- 150 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk stött kardemumma
Topping (läggs på efter jäsning):
- ca 2–2,5 dl färdig, bakfast vaniljkräm (finns pulver på affären eller om du vill göra egen)
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 3–4 dl rabarber, i bitar
Rosa rabarberglasyr:
- 2 dl florsocker
- 1–2 msk rabarbersaft (eller vatten + citron)

Så här gör jag:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, kardemumma, salt, socker och ett ägg. Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt vetemjölet och klicka i smöret. Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter tills den blir smidig och blank.
- Täck med duk och låt jäsa i rumstemperatur 45 minuter eller täck över med plast/fuktig handduk och kalljäs i kylen över natten.
- Förbered fyllningen: Rör ihop smör, socker och kardemumma till en bredbar massa.
- Förbered topping: Koka upp socker och vatten, sjud rabarbern 5 minuter. Låt svalna, spara vätskan till pensling och glasyr. Gör vaniljkräm, ställ i kylen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda slät och dela i två delar. Låt vila i 5–10 minuter.
- Kavla ut varje del till en rektangel, ca 40×30 cm. Bred ut smör- och kardemummablandningen jämnt över plattorna. Rulla ihop från långsidan och skär i 10–15 bitar per rulle. Du kan även baka ut till snurror. Då viker du degen en gång och skär i strimlor, sedan skär du nästan helt igenom varje degbit innan du snurrar ihop till bullar,
- Lägg bullarna i formar eller på bakpapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
- Toppa varje bulle med en klick vaniljkräm och lite av den avrunna rabarbern strax innan gräddning. Du får trycka ner dem mitt i bullen.
- Pensla försiktigt med uppvispat ägg runt fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills bullarna är gyllene.
- Låt svalna på galler under bakduk.
- Rör ihop glasyren av florsocker och rabarbersaft till önskad konsistens. Ringla över bullarna när de svalnat helt. Det är även fint att sikta över lite florsocker om du föredrar det istället för glasyr.

Tips från mig i köket:
– Rabarbern kan bytas ut mot andra syrliga bär – hallon, vinbär, eller krusbär om du har.
– Bullarna går utmärkt att frysa in och värma i ugn några minuter – så smakar de nybakta igen. När jag fryser in dem brukar jag vänta med att glasera dem tills jag serverar dem. Då blir glasyren som finast.
Så – här har du dem. Rabarber- & Vaniljbullar med ljuvligt aromatisk kardemumma, smör och en smak av försommar.
Hoppas du gillar dem och att de får flytta in i ditt kök också.
Hur har ni det här i försommaren/senvåren finaste bloggvänner?
Varmaste hälsningar från mig!
8 reaktioner på ”Rabarber- & Vaniljbullar – Kärlek med en doft av sommar”
Mmmm… bullarna ser supergoda ut! Skulle passa perfekt till en härlig pick-nick i maj. Tyvärr är inte vädret i fas med att ha fika ute i gröngräset. Får vänta lite. Men vädret växlar snabbt så det blir nog tid för det med.
Fullt upp på jobbet nu men snart väntar semester och sen pension :D! En ny tid i livet.
Hej Annika!
Så roligt att du gillar dom. Här var det 3 grader imorse, så det vände snabbt!
Mycket förändringar i luften, eller hur!
Ha en jättefin helg!
De här bullarna verkar magiskt goda !
sett många recept på bullar med rabarber och de här lockar mej mest..tack snälla för att du delar med dej av receptet..
kram
Hej Annicka! Men SÅ kul att höra. Min mamma gör alltid den här vetedegen nuförtiden, sedan hon testade den blir det ingen annan och vi pratar om det varje gång någon av oss bakar. Den är superfin att jobba med och god. Kram!
Åh,vad jag får lust att baka bullar nu- får nog gå till butiken och köpa jäst o mjöl och ingredienserna till vaniljkrämen.
Ha en fin lördag alla mina vänner🤗
Hej Barbro!
Tack, här är det vinterjacka som gäller idag! Vad glad jag blir att du gillar bullarna. Hoppas att du har en jättefin helg!
Spännande och annorlunda bullar med rabarberbitar. Det ska jag försöka komma ihåg nästa gång det blir bullbak. Tack för recept Susanne!
Kyla och regn har slagit till här men tror värmen och solen är tillbaka om några dagar ☀️. Liljekonvaljerna börjar komma så fint lagom till mors dag 🤍🌿. Ska plocka en bukett till 70-årsfesten vi ska till på måndag. Efter festen är det utflykt till Norrköpings Åbackar vid Motala ström och Rhododendrondalen. Så enormt vackert där med alla rododendron och azaleor den här tiden. April, maj och juni är mina favoritmånader i nauren🌱🌷🌿🌸🍀🌺🌳.
Fin helg till er alla 🦢🦋
Hej Ami!
Ja, he slog om så det är vinterjackan som gäller här 😀
Varsågod, det är så roligt att höra från Er alla, tänk att ni redan har Liljekonvaljer!
Jag kom nyss hem från nordnorge, där är det snöhögar fortfarande.
Åh det låter helt fantastiskt med Rhododendrondalen. Den vill jag också uppleva!
Fin helg till dig Ami och alla här på bloggen