Nu står Hjördis redo – denna älskade folkabuss från 1970. Jag har dammat ur, bäddat med filtar, lagt in termosar och lagt sista handen vid lilla gasolköket. Hjördis är packad för sommarens äventyr. För fika vid vägkanter, jordgubbsplockning, sjöplask, tid att tänka klart och färdigt.
Men först: midsommar.
Jag vill önska dig en riktigt fin helg, oavsett om du firar med långbord eller egen kopp kaffe i gräset – jag hoppas du får känna dig nära något som betyder något. Och om du vill baka något gott att ta med – här är min galette med squash, citron och Västerbottensost. Den är enkel, håller sig bra i kylväskan, och känns lika rätt till sill som till kvällste.

Galette eller paj, vad ska jag kalla den?-det är frågan. Det här är som en paj, men utan äggstanning. Samtidigt är den krämig och alldeles, alldeles underbar!
Galette med squash, citron och Västerbottensost, 4-6 port
Pajdeg
- 150 g smör, kallt i bitar
- 250 g vetemjöl (eller siktat dinkel)
- 1 nypa salt
- 1 ägg
Fyllning
- 100 g naturell färskost
- rivet skal från 1 citron
- 150 g Västerbottensost, riven
- 1 medelstor squash (jag hade även förvälld grön sparris och salladslök, då räcker en squash till 2 pajer)
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 2 msk olivolja
- salt, svartpeppar
- rosmarin eller timjan, röd chili (valfritt)
- 1 ägg till pensling (ev fröer eller havssalt)
Så här gör du:
- Mixa smör och mjöl snabbt i matberedare. Tillsätt salt och ägg, pulsa tills degen precis går ihop.
Forma till en platta och lägg i kylen minst 10 minuter. - Blanda färskost, citronskal och hälften av osten. Smaka av med salt och peppar.
Hyvla squashen tunt på längden, enklast med osthyvel tycker jag. Blanda med olja, riven vitlök, salt, peppar och ev. örter. - Sätt ugnen på 200°C (175°C varmluft).
Kavla ut degen till en oval-ish platta på bakplåtspapper, ca 30 cm.
Bred på oströran – lämna 2–3 cm till kanten.
Lägg squashskivorna och ev andra grönsaker i ett mönster ovanpå. Vik upp degkanterna, pensla dem med ägg.
Strö över resten av osten, ta även på ev fröer eller salt på kanterna. - Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills galetten är gyllene och frasig.

Kanterna kan du ha helt neutrala eller om du vill strö på tex fröer, ost eller havssalt. Jag hade chiafrön på ena och flingsalt på den andra.
Till Galetten är det gott med en enkel sallad, jag hade jordgubbar i min variant.

Tycker att jordgubbar, avokado och sparris är så gott tillsammans! Krispig gurka blev det också.
Till det gjorde jag världens enklaste jordgubbsdressing. Eller ja, jag gjorde två. Den ena är mosade jordgubbar med turkisk yoghurt. Den andra är färdig balsamico med hackade jordgubbsbitar i. Bekvämimpa så det står härliga till!

Jordgubbsdressing x 2.
Det blev mycket väl godkänt av testpatrullen, jag bakade två pajer på en gång så att det skulle räcka både till provsmak och midsommarpicknick.
Är så tacksam för att vi alla tillsammans har byggt den här plattformen för vänskap som bloggen har blivit. Tack för att du är med och skapar mer kärlek och omtanke i världen. Uppskattar det jättemycket.
Glad midsommar från mig – och från Hjördis.
Vi ses snart igen!
10 reaktioner på ”Varma Midsommarhälsningar från Norr”
Hej
Jag vill gärna ha nyhetsbrev men stöter på patrull. Det går ej att prenumerera…vet ej var felet ligger.
Hälsningar Rosalie
Hejsan Rosalie!
Först: Tack för att du säger till mig. Det har varit tekniska problem med bloggen i veckan och jag anar
att det har med det att göra. Sidan låg nere ett tag för det var problem efter en uppdatering. Hoppas att du vill kika in igen och testa efter helgen,
nu är alla och dansar runt stången. Allt gott!
Ser mumsigt ut 😋 och roligt att Hjördis lever än 💚💨.
Här ska vi snart på det traditionella midsommarknytiset. På min lott föll melon- och fetaostsallad med rödlök, mynta, lime m.m + en kaka till sena kvällsfikat. Brukar vara så mätta efter allt ätande så bestämde mig för att bara göra en lite roligare småkaka.
Fin midsommarhelg till er alla
🍓🌿🌼🐸❤️
Hej Ami!
Det låter helt magiskt! Fin helg till dig och alla som läser detta 😀
Önskar också alla en fin midsommar🍓🌞🌺🥰
Tusen Tack Barbro!
God morgon 🤗 Här kommer en försenad Midsommarhälsning. Sedan tänkte jag fortsätta med midsommar firandet 😉 för det är ju den här veckan 24 och 25 juni som man gammalt firade midsommar. Tack till dig Susanne för alla tips och goda recept. Sköt om er och passa på att tanka ljus och värme 🌄
Kram på Er 🥰
Tusen tack Kristin!
Hej!
Varje gång jag gör lasagne i bakform (som nu). Då sänder jag en tacksamhetens 🙏tanke till Dig Susanne. Det är såååå bekvämt. Kram 🥰
Hek Kristin! Men åh vad kul att höra! Uppskattar verkligen att höra när recepten används, så jag vet. Tusen tack. Ha en jättefin kväll. Kram!