Jag skrev om inlagd gurka ifjol och nu är det dags igen. Det är slutspurten på säsongen för dom svenska frilandsgurkorna i butik och på skördemarknader. Häromkvällen var jag och köpte 3 kilo på Roknäs trädgård utanför Piteå, samma som ifjol. Jag hade än en gång glömt bort exakt hur många gurkor det är, någon fler som har testat det med råvaror? Nåväl, det är tur att det är gott med gurka… blev ändå bra för jag hittade ett par extra glasburkar i skafferiet. Visst är det roligt att göra egna inläggningar? Tycker att det är både gott och fint. Blir som en skatt att öppna till vinterns grytor och smörgåsar. Här följer receptet som jag även delade ifjol.
Det här receptet
Jag minns inte riktigt hur jag började göra det här receptet, tror att det var en kombination av mammas recept och min vän Gunillas. Det sopade mattan med det jag hade sedan tidigare, ett mer traditionellt med 1-2-3-lag. Även om det också är jättegott!
Ingredienserna
Välj fasta gurkor som inte har skador på skalen. Storleksmässigt drar jag åt dom mindre, men det är en smaksak. Det är även kryddningen av lagen, du kan välja att plocka bort kryddor efter din egen smak, men senapsfrön känns viktiga. Kolla så att ättikan är 12%, det finns 24% och den brukar jag späda ut med hälften vatten.

Tips från kocken
Jag brukar använda matberedare med skivinsats för att skiva, men mandolin eller kniv går också bra. Du kan göra en stor burk eller flera små. Jag föredrar flera små för att de ryms bättre i kylen, men det är mest för att jag har mindre kyl och inte tillgång till matkällare just nu. När jag gör stora burkar brukar jag flytta över mot slutet när det är mer lag än gurka kvar i burken.
Inlagd gurka
1 kg västeråsgurkor/inläggningsgurkor, skivade i ca 0,5 cm skivor
1 gul lök, skivad
1 liten bit pepparrot, skivad
4-5 dillkronor
Lag
1,5 dl ättika 12%
4 dl strösocker
5 dl vatten
0,5 dl salt
1 msk gula senapsfrön
2 lagerblad
2 stjärnanis
15 hela pepparkorn, vit eller svartpeppar
Såhär gör jag
Förbered glasburkarna så att de är riktigt rena. Jag ställer in dem i kall ugn och låter den bli 100 grader i 15 minuter. Locken kokar jag i vatten. Låt svalna. Koka upp samtliga ingredienser till lagen. Varva gurka, lök, pepparrot och dillkronor i en burk, häll på den heta lagen. Skaka burken och ställ i kylen. Se till att lagen täcker gurkskivorna.
Sedan är det bara att vänta några veckor och njuta din gurka över vintermånaderna.
Tips!
Om du har micro och burkarna du ska använda är utan metall kan du köra burkarna i micron 2 minuter på full effekt. Jag har ingen micro så jag kör i ugnen. Endel kör dem på hett program i diskmaskinen, men min diskmaskin kokar inte så jag har inte testat det. Låter lite riskabelt om inte temperaturen kommer upp rejält, å andra sidan är maskindiskmedel sjukt starkt och under längre tid, så kanske ändå.

Men nu undrar jag lite hur ni har det allihopa? Blev det några gurkor hos er i år? Någon som har testat receptet?
Ha en jättefin vecka!
Ps. Om jag missar att svara någongång här så är det för att det har varit angrepp på hemsidan med spam som jag måste ta bort manuellt men jag hoppas att det ska vara ordnat nu. Som ni vet så älskar jag era kommentarer och att få höra hur ni har det. Kram!
13 reaktioner på ”Godaste Gurkan”
Åh,vad gott med inlagd gurka..vi har nästan samma recept.
Kokade lingonsylt igår på köpebär men det sved finns inte så mycket härom dan.
Din paj som du gjorde härom dan – hur länge tror du man kan ha den i kylskåpet?
Sänder även en hälsning från Margot.
Kram o ha en fortsatt bra kväll..
Minst över natten Barbro. Tack för hälsningen, hälsa tillbaka från mig är du snäll.
Hur har ni det med lingon i år? Kram!
Är lite fläckvis med lingon och vill inte plocka lite här o var och hellre ett stort ställe med mycket lingon.
Självklart att jag hälsar från dej till Margot..
Tusen tack! Ja vi får se det här med lingonen. Ha en jättefin vecka Barbro och alla som läser det hära!
Hej
Jag gör vanlig fermenterad gurka. Skär en kryss igenom gurkorna, packar in stående i en glas burk, dillkronor, en rejäl näve grovsalt o överst en stor skiva surdegsbröd! Fyller på med vatten, å på med locket. Glasburken ställer jag på ett soligt ställe. efter några dagar börjar hända saker, nu börjar jästen från brödet jobba med solen hjälp! Efter en vecka tar jag bort brödet å dillen. Klart! In i kylen med härligheten. Förvinnande gott. Mina barnbarn äter gurkorna som snacks…
Å snart gör jag surkål…
Allt gott, Rosalie
Aha! Vilka skatter Rosalie, mums!
Så spännande, gott o ovanligt det lät med fermenterad gurka Rosalie.
Åh, inlagd gurka… Mums! Men, i ärlighetens namn har jag bara lagt in ättiksgurka så där lite lätt för några middagar som mamma gjorde. Verkar lite jobbigt med storinläggning och att koka burkar och lock. Köper ibland färdiga dock tex. på Bondens marknad och då stödjer jag ju dem :D.
Ha det så bra och tack för ditt inlägg!
Jamen det är ju toppen Annika, heja du!
Hej igen
Jo, det smakar som en len saltgurka! Som jag skrev tidigare, ungarna älskar dom å en 5 liters glasburks innehåll försvinner på en vecka!
Allt gott, Rosalie
Underbart!
Så gott det vattnas i munnen. Odlar själv inga gurkor men ska försöka med fönstergurkor till våren. Jag har blivit inspirerad av vänner. Fin dag idag solen lyser och det är hyfsat vindstilla. Jag ska ta hand om svartavinbär. Må så gott alla. Kram 🥰
Åh! Svarta vinbär, vilken lyx!! Njut nu Kristin!