Nu är det snart dags för nyår och jag har fått frågor om lämpliga menyer som går bra att förbereda. Så jag har satt ihop en nyårssupé som jag hoppas ska kunna inspirera, ta det du gillar och bygg om så att det passar just din smak. Tipsa gärna nedan om dina favoriter eller om du har något du återkommer till varje nyår. Rätterna jag föreslår funkar både på buffé och om du vill lägga upp på tallrik.

Nycklarna till en smidig bjudning

Personligen gillar jag menyer som går bra att förbereda så att man hinner umgås med gästerna. Med det sagt, ibland är vi ett gäng kockar som samlas och verkligen ägnar hela nyårsafton åt att djupdyka i köket för att vi älskar hantverket och goda smaker allihopa. Då turas vi om att ha varsin rätt och få varandra (och de andra gästerna) att le för att smaklökarna blir lyckliga. Det är samtidigt totalt opretentiöst, eftersom ingen av oss är intresserade av att jämföra eller tävla. Vi vill bara ha kul. Och matlagning, det kan vara kul det! Att spela på hela registret nån gång ibland. Något år har alla vart så trötta att vi har haft det mesta färdigt, en påse ostkrokar och mera enkelt upplägg. Det beror på.

Aptitretare & Välkomstdrink

Till fördrink så vill jag gärna föreslå denna Äpple-Moscow mule, så fräsch och god! Till den så smakar det gott med tex dessa ostbollar fyllda med vindruvor. Lite blandade snacks kanske till det?

Förrätten- smakrik och spännande twist på Skagen!

Som förrätt är det ju alltid gott med Skagen, men vi ska ju ta det lugnt med räkorna nu, så jag har gjort en alternativ på avokado och ägg, här hittar du det receptet på Avokadoskagen. Den är god som dip eller om du vill servera den på toast/rostat bröd eller knäcke med en liten grönsallad. Jag hade den till en Potatistarte som du hittar receptet på här. Om du önskar så kan du toppa med ett par kräftstjärtar eller andra skaldjur du gillar. Jag vill också gärna slå ett slag för soppa till nyår. Här hittar du en som är prisvärd och jättegod, toppa med det du gillar.

Varmrätten- perfekt att förbereda i god tid!

Till varmrätt så tycker jag att det är gott med tjälknöl eller en kött- eller fiskbit. Till det en god sås och potatisgratäng. Receptet på min tjalknöl, pepparsås och potatisgratäng 2.0 hittar du nedan och det går bra att börja förbereda redan nu. Det är smidigt med tjälaknul att man kan få det perfekt stekt och skiva upp färdigt och servera köttet kallt med varm sås och gratäng. Eller vad säger ni?

Saftig Tjälknöl med 3-pepparsås, 6–8 portioner

Ingredienser

Kött

1,5 kg djupfryst kött
(t.ex. stek, ytterlår, fransyska, älg, nötkött eller lammstek)

Saltlag

1 liter vatten

¾ dl salt

10 svartpepparkorn

1 msk senapsfrön

1 vitlöksklyfta, krossad

1 kvist rosmarin (valfritt)

Eftermarinad

2 msk fransk eller grovkornig senap

¾ dl olivolja

3 msk balsamvinäger

2 vitlöksklyftor, finhackade

½ dl cocktailkapris, hackad

Finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl färska eller frysta örter, hackade
(persilja, timjan, rosmarin)

½ tsk malen svartpeppar

1 tsk salladskrydda eller persillade

3-pepparsås med brynt smör, 4 port (tips: gör dubbel sats, gästerna brukar älska denna, blir det över kan du frysa in)

25 g smör

1 liten gul lök, finhackad

1 tsk grönpeppar, krossad

½ tsk rosépeppar, krossad

½ tsk grovmalen svartpeppar

1 msk tomatpuré

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde (eller annan kokbar grädde)

1 dl mjölk (3 %)

1 msk mörk soja

Salt

Såhär gör jag:

Ugnsbaka köttet – direkt från frysen

  1. Lägg det frysta köttet i en ugnsform.
  2. Sätt ugnen på 80 °C (ej varmluft).
  3. Ställ formen i nedre delen av ugnen och baka i 8–10 timmar, tills innertemperaturen är 61–63 °C (medium).

Under tiden köttet bakas

  1. Koka upp alla ingredienser till saltlagen.
  2. Låt lagen svalna till rumstemperatur.
  3. Lägg det färdigbakade köttet i lagen så att det täcks helt.
  4. Låt stå i kyl minst 5 timmar.
  5. Ta upp köttet, skiva tunt och servera kallt eller ljummet.

Ringla gärna över eftermarinad före servering, eller låt hela köttbiten marinera i den.

Eftermarinad

Blanda samtliga ingredienser.
Låt köttet marinera helt, eller ringla marinaden över det skivade köttet strax före servering.

Tips: Eftermarinering ger extra saftighet och djupare smak.

3-pepparsås med brynt smör

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
    Låt det bubbla tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt – akta så det inte bränns.
  2. Tillsätt löken samt grönpeppar, rosépeppar och svartpeppar.
    Fräs tills löken mjuknat.
  3. Rör ner tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut.
  4. Pudra över vetemjölet och rör om ordentligt.
  5. Häll i grädde och mjölk lite i taget under omrörning.
  6. Tillsätt soja och låt såsen sjuda 5–10 minuter, tills den tjocknat och smakerna gått ihop.
  7. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Tips!
Såsen går utmärkt att förbereda flera dagar i förväg och kan även frysas in.

Foto: Marcus Perjus, SVT

Timjansdoftande hasselbacksgratäng, 4–6 portioner

1 kg fast potatis

2 röda lökar

3 dl grädde (valfri fetthalt, men kokbar)

2 dl crème fraiche (kokbar)

200 g lagrad hårdost, riven

1 tsk torkad timjan
(eller ett par kvistar färsk)

2 tsk salt

2 tsk nymalen svartpeppar

2–3 vitlöksklyftor

Såhär gör jag:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och lök. Skiva dem i tunna skivor, ca 2 mm.
    Matberedare eller mandolin fungerar utmärkt – var bara rädd om fingrarna.
  3. Blanda grädde, crème fraîche, riven ost, timjan, salt och peppar i en stor bunke. Pressa ner vitlöken.
    Lägg i potatisskivorna och rör om så att alla skivor täcks av ett tunt lager gräddblandning.
  4. Stapla potatisskivorna och ställ dem på högkant i formen (tvärtom mot en klassisk gratäng).
    Varva med lökskivor. Oregelbundet är helt okej – det blir både vackert och gott.
    Häll över resterande ostgrädde.
  5. Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk i mitten och ytan är vackert gyllene, ca 30 minuter.
    Alla ugnar är olika, så justera tiden vid behov.

Tips!

Gratänger kan ha en tendens att koka över beroende på form.
För att slippa städa ugnen (särskilt på nyårsafton 😉):

1. Använd en form med lite högre kant, eller

2. Ställ en plåt på botten av ugnen för att underlätta städning.

Desserten-en värdig avslutning på 2025

Om du önskar en väldigt enkel men riktigt festlig dessert som är lite lättare så föreslår jag denna bubbliga blodapelsin med citronsorbet.

Vill du baka, men inte hela dagen, så vill jag tipsa om denna Key lime cheesecake med hallon. SÅ god! Eller, om du vill ha portionsformar så är dessa Browniebakelser toppengoda!

Browniebakelser med salt karamell, 6-8

Brownies:

100 g smör

1,5 dl strösocker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Topping:

1 dl dulce de leche/karamellisserad mjölk (kolakräm som finns färdig på burk)

Saltkaramellmousse:

3 dl vispgrädde

0,5 dl dulce de leche/karamellisserad mjölk (kolakräm som finns färdig på burk

1 nypa flingsalt

Topping, välj din favorit tex godis, flingsalt, riven choklad, chokladsås eller karamelliserade popcorn

Såhär gör jag:

1. Börja med att baka brownies. Bryn smöret gyllene, låt svalna något.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered formar på en plåt.

3. Blanda ner socker och ett ägg i taget i smöret.

4. Blanda ner resterande ingredienser (sikta gärna för bästa resultat).

5. Grädda i ugnen nedre del tills de är nästan genomgräddade. De ska fortfarande vara dallriga i mitten. Det tar cirka 8 minuter, längre i vissa ugnar och beroende på vilka formar mm. Låt svalna helt.

6. Fördela en matsked dulce de leche mitt på varje brownie.

7. Vispa upp grädde med resterande dulce de leche, smaka av med flingsalt.

8. Spritsa grädde på brownies och garnera fint.

Tips! Om du vill servera bakelsen med något syrligt så passar både bär och frukt jättebra till. Rårörda eller som fruktsallad.

Tips! Du kan även servera en kula glass till.

Om det blir grädde över kan du frysa in den och servera som glass.

Hoppas att dessa tips är hjälpfulla i köket!

Dela inlägget på:

1 reaktion på ”Nyårssupé med 3-rätters”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Vill du få inspiration direkt till inkorgen?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få recept, säsongstips och matinspiration.

Rulla till toppen