Inlägget är mitt recept och ett betalt samarbete med Polarbröd tillsammans med Huset på prärien-Sara @husetpaprarien i Piteå som har gjort den fina midsommardukningen. Sara och jag har teamat ihop för att göra årets midsommarrecept. Det är jätteroligt att jobba tillsammans med andra kreatörer när en ofta jobbar på egen hand annars. Den här dagen var vi i hennes fina utekök i Piteå. Tårtan ville vi göra på så lokala råvaror som möjligt och att den ska gå att anpassa till andra delar av landet också.
Smörgåstårta är en riktig bjudfavorit
Här har jag kombinerat två fyllningar som inte kostar skjortan och samtidigt är jättegoda.
Den här smörgåstårtan är gjord med Jubileumskaka från Polarbröd, färskost och créme fraiche som bas till fyllningarna. Det gör att den känns mer lätt och fräsch än de mer traditionella som görs på majonnäs och grädde.
Perfekt att förbereda
Du kan fylla och stryka upp tårtan kvällen innan om du vill förbereda. Att lägga upp garnityren på en bricka och plasta in den så allt är på samma plats när det är dags att garnera underlättar också arbetsprocessen.
Budget
Portionspriset blev 25 kr/bit, då hade vi ett par råvaror (senap, gräslök och rabarber) hemma. Det är ungefär halva priset jämfört med färdigköpt. Flera av ingredienserna kan du handla redan nu om du hittar bra pris i din butik.
Mindre kalas?
Om du vill göra en mindre sats går det jättebra att dela receptet.
Fyllningar
Jag gör en baskräm som jag delar i 3 lika stora delar, ställer en del i kylen och sedan smaksätter jag de andra två.
Nu blev det en fyllning med rökt fisk och rabarber samt en med rökt kött. Rabarber är perfekt eftersom det ofta finns gratis i trädgårdar och det är egentligen en grönsak som passar utmärkt till mycket annat än paj 🙂
Råvaror till fyllningen med fisk. Trädgården svämmar över av rabarber, så jag använde den som fyllning. Jättegott!
Använd det du redan har hemma
Ofta finns det smaksättare i form av tex inläggningar, Bostongurka, oliver mm som passar jättebra att använda i fyllningar. Låt kreativiteten flöda och byt ut efter din smak och det som redan finns hemma.
Vegifiera?
Om du önskar göra tårtan vegetarisk kan du enkelt byta ut kött och fisk mot tex grillade grönsaker, kronärtskocka, fänkål, oliver eller inlagda grönsaker.
Här kommer receptet.
Midsommarens godaste smörgåstårta, 10 bitar
Ingredienser:
1 paket Polarbröd Jubileumskaka
Färskostkräm
600 g färskost naturell
5 dl crème fraiche, inte light
Fyllning 1
1/3 av ostkrämen
200 g varmrökt fisk tex sik, benfri, i bitar
2 stjälkar rabarber, i tunna skivor eller 1 syrligt äpple, hackat
1 citron, det gula av skalet rivet
Valfritt: 2 msk gräslök, hackad
Fyllning 2
1/3 av ostkrämen
2 ägg, hårdkokta och hackade
150 g rökt skinka, hackad
100 g Västerbottensost, riven
1 msk senap, valfri sort
2 tsk pepparrot
1 msk bostongurka eller annan inlagd gurka
Garnering
10 skivor skinka
10 skivor ost
4 hårdkokta ägg, i klyftor eller skivor
5 rädisor
10 småtomater
10 sockerärtor
ett par salladsblad
1 stjälk rabarber
1 pkt ärtskott
Så här gör jag
1. Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin.
Dela upp krämen i 3 lika stora delar. Ställ 1/3 i kylen.
2. Blanda samtliga ingredienser till fyllning 1 med 1/3 av krämen. Upprepa med fyllning 2.
3. Montera smörgåstårtan genom att breda ut fyllningarna i jämna lager mellan brödskivorna. Du behöver 3 ”halvmånar”.
4. Stryk upp/täck tårtan med resterande ostkräm.
5. Garnera tårtan med skinkrosor, ostrullar, ägg, grönsaker mm efter din egen smak. Tryck fast ärtskott i krämen på kanten.
Några ord om garneringen
Lägg gärna sallad, rädisor och ärtskott i kallt vatten så att de får krispa till sig innan garneringen. Torka dem med en kökshandduk om de är väldigt blöta så att de inte blöter ner tårtan. Jag har valt att garnera med ingredienser som redan finns i tårtan, så ser gästerna det redan när de tar för sig.
Hur har ni det, har ni planerat midsommarmaten redan?
12 reaktioner på ”Bästa Smörgåstårtan till midsommar”
Tack för bra tips på smörgåstårta! Alltid gott en varm dag… Så bra att du beskriver alla olika steg och vad man kan förbereda innan osv.
Min midsommarmat när jag får välja själv; matjessill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Rädisor i en skål och knäckebröd och god ost till. Kall öl. Jordgubbar och gräddmjölk till dessert. Allt bara rätt upp och ner och inga krusiduller. Och ingen grillning på kvällen.
Trevlig midsommar och semester!
Mvh Annika
Hej Annika!
tack, så kul att du gillar det!
Din midsommarmat låter jättegod tycker jag.
Önskar dig också en trevlig midsommar och semester!
Susanne
Hej ! Jag brukar också använda Polarbröd till smörgåstårtor. Jag brukar använda dom som är hjärtformade det är så lätta att skära i lämpliga bitar. För oss är det också en annan fördel att göra den själv man kan fylla den med fyllningar som hela familjen äter. Min man tål nämligen inte kål, lök och rökt. Här blir det en traditionell midsommar marinerad fläskfile, din potatissallad 👌, sill av olika slag, lax, nypären och jordgubbstårta. En Hallandsfläder till sillen och en kall öl finns också på bordet. Trevlig midsommar. 💐
Hej Kristin!
Så kul att höra från dig här! 😀
Smart att använda det brödet. Låter som en ljuvlig midsommar!!
Fortsatt fin helg
Ja det blev en fin midsommar från sol och kallblåsten till idag sol, vndstilla och varmt. Gjorde din rababerpaj igår försvinnande god 😋
Åh så fint att höra Kristin.
Tack för att du berättar för mig.
Kram! 🙂
Wow säger jag bara… och glad midsommar alla! 🍓🇸🇪🌿🌼
Hela huset fullt av allt från 1-åringar till åldringar några veckor så här blir det enkelt. Färdiggrillad kyckling o potatissallad mitt på dan i morgon. Till efterrätt massa jordgubbar och så glass som barnen gjort själva idag av färska jordgubbar, banan, naturell yoghurt med lite vaniljsocker i. Till kvällen blir det tunnbrödssnittar med olika smaker och en vattenmelon till det. Också dom ska barnen få vara med och skapa. I alla fall dom mellan 4 och 11 år. Blir lite baltigt och kladdigt ibland men så är väl all vår början. Bäst att passa på medans intresset finns.
Sill, gräddfil, gräslök o färskpotatis blir midsommardagen istället. Köpt ostkaka, jordgubbar och vispad grädde till efterrätt då.
Hej Ami!
Glad fortsatt midsommar och tack!
Men så mysigt att barnen får hjälpa till, heja er!
SÅ roligt att få vara med och höra hur ni har det.
Må gott & njut!
Vill bara önska alla här en riktig fin midsommar 🍓🍓🌻🌻🥰🥰
Tack 🙏 Detsamma till dig 🍓🌼🍓🌼🍓
Ni är bäst!
Tack Barbro! Fortsatt fin midsommar till dig och alla som läser det här!