I helgen var det Äpplets dag i Piteå, Öjebyn närmare bestämt. Jag var där och lagade mat, en 3-rätters meny med äpple i varje rätt och grönsaker från odlingarna bakom knuten. Det blev 1,5 timme tillsammans, som slow-tv fast att nu var vi alla i samma rum. Eller trädgård, vi var utomhus. Många hade tagit sig ut på lördagen och jag blev så otroligt glad att det vart fullsatt. Extra roligt att kunna svara på frågor direkt då dom uppstår och byta några ord.
Jag lovade att dela recepten, så här kommer det första: Äppelchutney!
Sötsyrlig och smakrik, det bästa är att den passar till nästan all mat. Jag serverade den med vältempererade Västerbottensost och tunnbröd.
Susannes Äppelchutney
1 kg äpplen, i bitar
1 vitlöksklyfta, hackad
1 gul lök, hackad
2 dl råsocker
1,25 dl äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
1 liten bit färsk ingefära, strimlad
0,5 medium stark chili tex urkärnad spansk peppar
Valfritt: 1 tsk hela senapsfrön, 1 lagerblad
Såhär gör jag:
1. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka 5-10 minuter.
2. Häll upp på väl rengjorda burkar, förslut och förvara i kyl.
Fler recept kommer 😀
4 reaktioner på ”Äppelchutney med ingefära”
Fint att höra att dagen blev så lyckad Susanne 🤗.
Spännande tider med alla äppelrecept. Tack!
Tack själv Ami. Uppskattar alltid dina kommentarer 🙂
Kram
Härligt med en lyckad äppeldag :D.
Tack för första receptet, det lät gott och enkelt!
Hur länge kan det stå i kylen ungefär?
Mvh Annika
Hej Annika!
Jag har chutneyn cirka en månad nu och den är finfin än!