Ärtsoppa & Pannkakor

Är du en av dom som älskar ärtsoppa? Eller lägger du bena på ryggen när du hör ordet? Åsikterna är delade, själv gillar jag ärtsoppa och ikväll lagade jag det i Go’kväll. Det var kul för det blev väldigt uppskattat av gästerna. Vi hade hela tre gäster, förutom Inger och jag då. Det handlade om AI och en film om bandet Wilmer X. Programmet finns på SVT Play om ni vill kolla.

Varför ska man koka egen ärtsoppa?

Ärtsoppa är en rätt som låter omständig, men som i själva verket är mycket enkel att göra själv. Och ni känner mig, naturligtvis går det bra att köpa färdig med, men det blir aldrig samma efter att man har smakat en omsorgsfullt tillagad ärtsoppa. Portionspriset blir fenomenalt och du väljer själv om du gör den helt vegetarisk eller med fläsk.

Varför äter vi ärtsoppa på torsdagar?

Fredagen var en köttfri dag under den katolska medeltiden och därför laddade man upp med ärtor och fläsk dagen innan. Ibland var måndag också en fastedag/dag utan kött. En tidig variant på meatfree monday, fast med ett annat syfte. Inget är nytt under solen, antar jag. Jag har läst att ärtsoppa serverades med olika sorters kött förr i världen. Man tog det som fanns. Har dock svårt att tro att vare sig säl eller torkad surströmming skulle funka i ärtsopptallrikarna idag. Men vem vet? Jag smakar det mesta minst en gång, men om jag får välja tar jag nog senapskräm istället.

Hyllning till den gula ärtan

Den är nyttig, prisvärd, klimatsmart, växer i Sverige. Har svårt att komma på nåt negativt, det ska vara att det finns endel som inte kan äta dem för magens skull. Om du är en av dem som inte tål, har du testat att hälla bort vattnet från första uppkoket?

Här kan du läsa mer om exakt hur bra den är hos WWF.

Fläsk eller inte? Det är frågan!

Jag gör den vegetarisk, eftersom det nästan alltid blir ett gäng portioner i frysen så vet jag att alla kan äta den och ärligt talat, när jag har gjort soppan själv saknar jag int fläsket. Om du gör den på fläsk så kan du använda såväl sidfläsk som bogfläsk eller varför inte rester från jul- eller längre fram, påskskinkan?

Det viktigaste är ändå alltid kärleken

Som ni hör lägger jag mycket kärlek i min ärtsoppa. Men jag lovar, det är värt för den blir så god och smakrik. Dessutom är det kul att koka ärtsoppa. Det räntar på så bra, testa!

It’s all about the topping!

Testade här att toppa den med en senapskräm, det blev jättegott! Blanda 1 msk grov senap och 1 dl tjock yoghurt eller crème fraiche.

Bekvämpimpa?

Köp en färdig korv, krydda upp den med varmrökt sidfläsk, mejram, timjan och ingefära. Vill du ha veg så är knaperstekt halloumi eller veg korv gott i.

Men hur kokar man då ärtsoppa?

Först och främst så vill jag bara säga att det är inte svårt. Räds icke. Här kommer en snabbresumé. Om du börjar nu är den klar till imorrn.

Låt oss göra det tillsammans!

Såhär ser ärtorna ut i olika stadier, startar med råa:

Täcker dem med rikligt med kallt vatten och säger go’natt till dom.

Blötlagda 12 timmar. Häller bort vattnet.

Sedan är det bara att hälla på nytt kallvatten och koka!

Det brukar skumma i början, så därför kokar man upp ärtorna, skummar av med en hålslev eller stor sked och tillsätter kryddor och grönsaker efteråt. Annars riskerar de följa med i skumningen.

Hela lökar

Det enklaste är att lämna morot och lök hela, så kan du enkelt plocka bort dem innan servering. Jag brukar dock klyfta eller dela löken för att all smak ska komma ut, men det blir lite pyssligare att plocka bort i efterhand. När man kokar med fläsk så ger det mycket smak, men jag gör oftast min vegetarisk så jag vill få ut maximal smak av löken. Alla väljer själv.

Ärtsoppa

1 pkt torkade gula ärtor, 500 g

1,5 liter vatten

1 tsk salt

2 gula lökar lök

1 morot

2 buljongtärningar, grönsaks

1,5 tsk timjan eller mejram, torkad

2 lagerblad

1 liten bit ingefära

vitpeppar (valfritt: 4 kryddnejlikor)

till servering: senap, ost, smör, knäckebröd & mjölk

Såhär gör jag

  1. Lägg ärterna i blöt i 2 liter vatten minst 10 timmar, gärna upp till ett dygn. Koka upp ärtorna med 1,5 liter nytt vatten och salt, skumma väl.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under lock tills ärtorna är mjuka. Det tar cirka 1-1,5 timme kortare ju längre de har blötlagts.
  3. Skumma av skalen under kokningen och tillsätt mer vatten om det behövs. Vispa sist soppan med en ballongvisp så fastnar skalen i den. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Jag glömde räkna portionerna. Det blir cirka 6-8 beroende på hur mycket man gillar ärtsoppa och hur hungrig en är.

Varför ingefära?

Ni som känner mig vet att det är mitt andra namn, eller tredje iallafall. Här ger den smak, men jag har hört att det hjälper magen och tarmarna också.

Hur ska jag förvara ärtsoppan?

Soppan håller ett par dagar i kylen och går jättebra att frysa. Jag brukar frysa in i portioner och det är så lyxigt att ta fram kvällen innan och låta tina i kylen så är det bara att koka upp när man kommer hem efter jobbet.

Varianter på smaksättning

Testa att tillsätta persiljestjälkar i kokningen eller hackad persilja till servering. Purjolök, persiljerot och kryddnejlika är andra varianter.

Fläsket då?

Vill du göra klassisk Ärtsoppa med fläsk tillsätt 500 g rimmat sidfläsk eller bogfläsk och låt koka tillsammans med ärtorna. Du kan även ta hälften varmrökt fläsk för att få en mild och god röksmak. Rimmad fläsklägg på ben funkar också bra, men den brukar jag vilja koka lite längre. Det finns dock små paket sousvide- fläsklägg i butikernas köttdisk som är färdiglagade och skulle passa jättebra här.

Receptet på pannkakor med blåbärsgrädde hittar du här.

Chiasylten hittar du här!

Men blir det då godare att koka själv än den färdigköpta?

Det är en smaksak. Den färdigköpta är en annan sorts produkt som passar utmärkt för snabba måltider, medans den egenkokta är lite mer av ett projekt. Vilken en föredrar är oftast den en är van att äta. För mig är själva tillagningen av ärtsoppan en process som jag well, mår bra av. När jag har möjlighet och inte är stressad får det gärna ta tid att laga mat. Jag gör något annat samtidigt som långkoket puttrar och det är lite som min mindfulness att laga mat åt människor jag älskar inkl mig själv. Lägger ner både hjärta och själ i det.

Tryckkokare-ett energisparande alternativ

Om du äger en tryckkokare så går det väldigt bra att koka soppan i den. Det går mycket fortare. Jag har gjort det här receptet i vanlig gryta för att inte alla har en hemma. Inte jag heller, just nu. Tryckkokaren eller croc pot/slow cooker är en utmärkt hjälp i köket och förkortar koktiderna avsevärt. Det tar bara runt 25 minuter för just ärtsoppa i en tryckkokare. Var försiktiga bara med tryckutjämningen, speciellt om du har en äldre modell.

Men jag är lite nyfiken. Vad tycker du om ärtsoppa?

Brukar du isåfall koka ärtsoppan själv? Vad serverar du till? Vad dricker du till? Vatten, mjölk, varm punch? Ska det vara pannkakor efteråt? Berätta gärna för mig här nedanför det är så roligt att höra!

Dela inlägget på:

6 reaktioner på ”Ärtsoppa & Pannkakor”

  1. Nu ska här kokas ärtsoppa! Brukar inte koka själv, men älskar mammas. Tror som du att långkok är mindfulness. Blev så peppad av detta. Vet inte om du känner till WWFs kampanj One planet one plate, att äta inom planetens gränser. Då är ju ärtsoppa perfekt!

  2. Tusen Tack för dina recept.
    Men jag blev nyfiken på din hemmagjorda blåbärssylt.
    Har du ngt recept eller tips på den Förstod att det skulle vara chiafrö iden
    Hälsningar Nancy

  3. Vi gillar ärtsoppa men det blir inte så jätteofta vi har det ändå. Kokar själv med fläsklägg oftast men det händer att jag köper en korv att ha på lur i kylskåpet för att ta till om tiden är knapp eller orken tar slut. Vi brukar dricka mjölk till soppor (vatten till annat) o helst färskt bröd till förstås. Pannkakorna tar vi gärna till kvällsmat i stället för direkt efter soppan. (Bonddotter som jag är äter vi middag mitt på dagen o kvällsmat på kvällen. Punkt slut 😉. Har lite diskussioner med mina barnbarn om detta 😁).

    Gjorde pannkakorna igår o tog upp 3 dl blåbär från frysen för att göra din blåbärssylt. Tyvärr hade chiafröna tagit slut så la bara i aningen honung o mosade bären. Blev gott nog…. men hade ställt in mig på chia-sylten så blev inte riktigt som jag tänkt mig.

  4. Äter gärna ärtsoppa men brukar köpa och krydda upp den men nu ska det bli andra bullar 😀. Jag ska laga min egna tack för den utförliga beskrivningen. Är det festligt födelsedag eller så då dricker vi punch annars vatten. Naturligtvis ett gott bröd 🍞 till. Må så gott alla och trevlig helg 🎉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top