Visst är det dags att börja fundera på lite julotta nu kompisar? Ni kanske redan är klara? Om inte, eller om du önskar pyssla lite till, så har du lösningen här! För här håller jag på att fixa ett par olika sorter, bland annat denna Mintchokladfudge och dessa drömgoda Knäckbräck som alltid brukar bli uppskattade. Receptet hittar du nedan.

Knäckbräck med polka

100 g smör

2 dl strösocker

1 dl sirap

2 dl nötter

100 g mörk choklad, hackad

1 dl polkagrisar, krossade

Såhär gör jag:

Lägg smör, socker och sirap i en kastrull, koka upp och låt sjuda tills smeten är 145 grader. Det tar cirka 10 minuter. Tillsätt nötter, koka upp igen. Häll upp smeten på bakpappersklädd plåt, strö på choklad och låt den smälta. Bred ut chokladen jämnt, toppa med polkagrisar, strössel, kokos eller hackade nötter. Låt svalna och stelna, bryt i bitar.

Här gjorde jag en variant med rostade hasselnötter, mörk choklad och havssalt på teve. Mums!

Jag har även gjort en variant med salta nötter till kvällens Go’kväll, när alla programledare samlas i studion en sista gång i Umeå för att knyta ihop säcken och lämna vidare till Sverige Live. De ska även få smaka dessa söta, små naggande goda Citronbrigadeiros med kokos.

Så blev det en sats Popcornkaka till kvällens program, minns ni den?

Och sedan vill jag tipsa om en annan personlig favorit: Juliga chokladbollar!

Chokladbollar är ett klassikt bakverk och alltid uppskattat. Dessutom behöver du inte använda ugnen här heller. Här har jag smaksatt dom med mintchokladkrisp, men du kan även använda andra karameller tex saltlakrits eller fruktsmak. Önskar du glutenfritt så byt ut till glutenfria havregryn. Laktosfritt, byt ut smöret till laktosfritt. Mjölkfritt byt ut smör till veganskt alternativ tex kokosolja. Kika även på karamellernas innehållsdeklaration så att de är laktos resp mjölkfria. Bollarna går bra att förbereda och frysa in i förväg. 

Chokladbollar med Marianne, 20 st

4 dl havregryn

150 g smör, rumstemp

1 dl strösocker

2 dl chokladfyllda mintkarameller tex Marianne, krossade i mortel

0,75 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 msk starkt kaffe/espresso

1 nypa salt

till rullning: polkaströssel eller kokos

Såhär gör jag:

Blanda samtliga ingredienser. Forma till bollar och rulla i strössel. Om du vill kan du även frysa in bollarna och doppa dem i smält choklad innan du rullar/toppar dem med strössel.

Häruppe i norr blir det en vit jul, även om det har regnat mer än vanligt och det är en strid ström till akuten med halkolyckor och förkylningar. Heja ni som jobbar inom vård och omsorg som tar hand om alla, tack så mycket.

Jag har märkt att alla säger God Jul redan, jag jobbar nästa vecka så jag är int riktigt i fas att det är jul snart, och det väntar några spännande jobbmöten och korrekturläsningar att se fram mot innan tomten kanske kommer och hälsar på. Om man har tur!

Önskar Er alla en god, fridfull jul med vila och återhämtning.

Susanne

Ps. Jag är lite nyfiken, vilket är ditt godaste julgodis?

Dela inlägget på:

1 reaktion på ”Enkla & goda julgotta”

  1. Är mozartkulor,salta sillar i choklad samt dadelkulor bla men försöker minska på det söta.
    önskar alla här en riktig god jul från mej och Margot🤶🎁

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Vill du få inspiration direkt till inkorgen?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få recept, säsongstips och matinspiration.

Rulla till toppen