Citron- & kokosbrigadeiros

De här bollarna blev så krämiga och goda att jag ville receptet med er direkt! Om jag ska beskriva dem så är det som en kolatryffel med citronsmak. Inte lika seg som kola, men halvseg kolakänsla.

Basen är kondenserad mjölk, smaksatt med vanilj och citron. Mums!

Brigadeiros

De här underbara sötsakerna fick jag smaka första gången på julmingel hos goda vänner. En av dem är från Brasilien och där är dessa godbitar något alldeles speciellt. Jag glömde fråga om det exakta receptet, så jag testade göra på egen hand och det blev kanon. En av de bästa sakerna är såklart att de är supergoda men även att det inte behövs så många ingredienser. 3 stycken närmare bestämt, plus topping.

Och de blev väldigt gulliga små, gula bollar. 

Här kommer receptet!

Brigadeiros

Den här satsen blir cirka 20 små bollar.

1 burk kondenserad mjölk, sötad

20 g smör

1 citron, rivet skal

till rullning: kokos eller strössel, hackade nötter eller råsocker blandat med kanel

Såhär gör jag:

1. Koka upp kondenserad mjölk och smör sjud på låg värme under ständig omrörning tills smeten tjocknar. Det tar cirka 15 minuter. Massan ska vara blank och fast och lätt släppa botten. När du drar sleven rakt genom massan ska den inte gå ihop direkt. Rör ner citronskal.

2. Häll massan i en värmetålig form, du kan smöra den så släpper den lättare. Låt svalna, ställ i kylen minst en timme.

3. Forma små bollar och rulla i valfri topping. Om det vill fastna så kan du ta lite olja eller smör på händerna.

Förvara i kyl eller frys, jag brukar förvara dem i lufttät burk i frysen och ta fram så många jag behöver åt gången.  

Årets påskgodis

Påskgodiset i år blir en blandning från frysen, den här chokladbräcken jag gjorde tidigare och de här. Kanske något mer, men såhär i slutet på skidsäsongen vill jag passa på att vara ute så mycket jag kan när jag inte jobbar. Min plan är att fylla påskäggen med de här bollarna, kanske något mer…

Kanske någon av er har tips? Vad har du i påskäggen?

Dela inlägget på:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top