Ärtsoppa & Pannkakor

Är du en av dom som älskar ärtsoppa? Eller lägger du bena på ryggen när du hör ordet? Åsikterna är delade, själv gillar jag ärtsoppa och respekterar allas egen smak så om du it gillar -skrålla ner så finns det massor av andra goda soppor.

Varför ska man koka egen ärtsoppa?

Ärtsoppa är en rätt som låter omständig, men som i själva verket är mycket enkel att göra själv. Och ni känner mig, naturligtvis går det bra att köpa färdig med, men det blir aldrig samma efter att man har smakat en omsorgsfullt tillagad ärtsoppa. Portionspriset blir fenomenalt och du väljer själv om du gör den helt vegetarisk eller med fläsk.

Varför äter vi ärtsoppa på torsdagar?

Fredagen var en köttfri dag under den katolska medeltiden och därför laddade man upp med ärtor och fläsk dagen innan. Ibland var måndag också en fastedag/dag utan kött. En tidig variant på meatfree monday, fast med ett annat syfte. Inget är nytt under solen, antar jag. Jag har läst att ärtsoppa serverades med olika sorters kött förr i världen. Man tog det som fanns. Har dock svårt att tro att vare sig säl eller torkad surströmming skulle funka i ärtsopptallrikarna idag. Men vem vet? Jag smakar det mesta minst en gång, men om jag får välja tar jag nog senapskräm istället.

Hyllning till den gula ärtan

Den är nyttig, prisvärd, klimatsmart, växer i Sverige. Har svårt att komma på nåt negativt, det ska vara att det finns endel som inte kan äta dem för magens skull. Om du är en av dem som inte tål, så håll ut! Det kommer ett alternativt recept till vanlig ärtsoppa snart.

Här kan du läsa mer om exakt hur bra den är hos WWF.

Hårdvaluta

Gula ärtor är något av en hårdvaluta utomlands berättade Anna-Maria som bor på Island här på bloggen i veckan. Hon har lärt sina barn traditionen med ärtsoppa på torsdagar och hennes besökare får gärna ta med sig gula ärtor. När jag tänker på det har jag inte heller sett exakt ”våra” gula ärtor i något annat land.

Fläsk eller inte? Det är frågan!

Jag gör den vegetarisk, eftersom det nästan alltid blir ett gäng portioner i frysen så vet jag att alla kan äta den och ärligt talat, när jag har gjort soppan själv saknar jag int fläsket. Om du gör den på fläsk så kan du använda såväl sidfläsk som bogfläsk eller varför inte rester från jul- eller påskskinkan?

Det viktigaste är ändå alltid kärleken

Som ni hör lägger jag mycket kärlek i min ärtsoppa. Men jag lovar, det är värt för den blir så god och smakrik. Dessutom är det kul att koka ärtsoppa. Det räntar på så bra, testa!

It’s all about the topping!

Testade att toppa den med en senapskräm, det blev jättegott! Blanda 1 msk grov senap och 1 dl tjock yoghurt eller crème fraiche.

Men hur kokar man då ärtsoppa?

Först och främst så vill jag bara säga att det är inte svårt. Räds icke. Här kommer en snabbresumé. Om du börjar nu är den klar till imorrn.

Låt oss göra det tillsammans!

Såhär ser ärtorna ut i olika stadier, startar med råa:

Täcker dem med rikligt med kallt vatten och säger go’natt till dom.

Blötlagda 12 timmar. Häller bort vattnet.

Sedan är det bara att hälla på nytt kallvatten och koka!

Det brukar skumma i början, så därför kokar man upp ärtorna, skummar av med en hålslev eller stor sked och tillsätter kryddor och grönsaker efteråt. Annars riskerar de följa med i skumningen.

Hela lökar

Det enklaste är att lämna morot och lök hela, så kan du enkelt plocka bort dem innan servering. Jag brukar dock klyfta eller dela löken för att all smak ska komma ut, men det blir lite pyssligare att plocka bort i efterhand. När man kokar med fläsk så ger det mycket smak, men jag gör oftast min vegetarisk så jag vill få ut maximal smak av löken. Alla väljer själv.

Ärtsoppa

1 pkt torkade gula ärtor, 500 g

1,5 liter vatten

1 tsk salt

2 gula lökar lök

1 morot

2 buljongtärningar, grönsaks

1,5 tsk timjan eller mejram, torkad

2 lagerblad

1 liten bit ingefära

vitpeppar

till servering: senap, ost, smör, knäckebröd & mjölk

Såhär gör jag

 1. Lägg ärterna i blöt i 2 liter vatten minst 10 timmar, gärna upp till ett dygn. Koka upp ärtorna med 1,5 liter nytt vatten och salt, skumma väl.
 2. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under lock tills ärtorna är mjuka. Det tar cirka 1-1,5 timme kortare ju längre de har blötlagts.
 3. Skumma av skalen under kokningen och tillsätt mer vatten om det behövs. Vispa sist soppan med en ballongvisp så fastnar skalen i den. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Jag glömde räkna portionerna. Det blir cirka 6-8 beroende på hur mycket man gillar ärtsoppa och hur hungrig en är.

Varför ingefära?

Ni som känner mig vet att det är mitt andra namn, eller tredje iallafall. Här ger den smak, men jag har hört att det hjälper magen och tarmarna också.

Hur ska jag förvara ärtsoppan?

Soppan håller ett par dagar i kylen och går jättebra att frysa. Jag brukar frysa in i portioner och det är så lyxigt att ta fram kvällen innan och låta tina i kylen så är det bara att koka upp när man kommer hem efter jobbet.

Varianter på smaksättning

Testa att tillsätta persiljestjälkar i kokningen eller hackad persilja till servering. Purjolök, persiljerot och kryddnejlika är andra varianter.

Fläsket då?

Vill du göra klassisk Ärtsoppa med fläsk tillsätt 500 g rimmat sidfläsk eller bogfläsk och låt koka tillsammans med ärtorna. Du kan även ta hälften varmrökt fläsk för att få en mild och god röksmak. Rimmad fläsklägg på ben funkar också bra, men den brukar jag vilja koka lite längre. Det finns dock små paket sousvide- fläsklägg i butikernas köttdisk som är färdiglagade och skulle passa jättebra här.

Receptet på pannkakor hittar du här.

Men blir det då godare att koka själv än den färdigköpta?

Det är en smaksak. Den färdigköpta är en annan sorts produkt som passar utmärkt för snabba måltider, medans den egenkokta är lite mer av ett projekt. Vilken en föredrar är oftast den en är van att äta. För mig är själva tillagningen av ärtsoppan en process som jag well, mår bra av. När jag har möjlighet och inte är stressad får det gärna ta tid att laga mat. Jag gör något annat samtidigt som långkoket puttrar och det är lite som min mindfulness att laga mat åt människor jag älskar inkl mig själv. Lägger ner både hjärta och själ i det.

Tryckkokare-ett energisparande alternativ

Om du äger en tryckkokare så går det väldigt bra att koka soppan i den. Det går mycket fortare. Jag har gjort det här receptet i vanlig gryta för att inte alla har en hemma. Inte jag heller, just nu. Tryckkokaren eller croc pot/slow cooker är en utmärkt hjälp i köket och förkortar koktiderna avsevärt. Det tar bara runt 25 minuter för just ärtsoppa i en tryckkokare. Var försiktiga bara med tryckutjämningen, speciellt om du har en äldre modell.

Men jag är lite nyfiken. Vad tycker du om ärtsoppa?

Brukar du isåfall koka ärtsoppan själv? Vad serverar du till? Vad dricker du till? Vatten, mjölk, varm punch? Ska det vara pannkakor efteråt? Berätta gärna för mig här nedanför det är så roligt att höra!

Dela inlägget på:

16 reaktioner på ”Ärtsoppa & Pannkakor”

 1. Hemma hos oss gillar vi ärtsoppa. Jag kokar egen, utan fläsk. Oftast blir den lunch tillsammans med knäckemackor med ost. Skånsk senap till för den som vill.

 2. Åhh, vad bra!!🤎💚 Det känns som att jag går på en ”online-kock skola”!! 😀
  Från en medelålders kvinna med totalt 0 kunskaper i matlagning! 😁
  (… Mina vuxna barn brukar berätta om min urusla matlagning (från den tiden de bodde hemma) vid olika familjehögtider… Jag brukar nicka och hålla med och så skrattar vi! 😄

  1. Hej Hanna!
   Hoppas att du ska trivas här, berätta om det är något du saknar eller om jag far iväg med för svåra saker.
   Jag lagar väldigt enkel mat hemma pga samma orsaker som dom flesta och hoppas jag kan beskriva bra så det blir enkelt att följa.
   Annars kan du alltid fråga här! Svarar så fort jag har möjlighet 🙂
   JÄTTEROLIGT att du vill laga mat med mig här!

 3. Åh vad kul att få bli omnämnd. Vad glad jag blev.😍

  Och ja så är det. Svenska gula ärtor är en hårdvaluta. Det jag inte heller berättade är att rimmat fläsk finns inte heller! Jag köper färskt som jag rimmar själv. Farfar var slaktare och charkuteriör, i Jämtland, och det är faktiskt hans recept, som är närmare 80 år gammalt recept men så är han också borta sedan länge.

  I alla fall så till en sats behövs 1 liter vatten, 1 dl salt och 1 msk socker. Fläsket läggs i 3-4 dagar och blir perfekt salt till soppan och då tillsätter jag inget extra salt på 1 kg paket ärtor. Jag gör alltid storkok och fryser in.

  Ingefära lät spännande. Undra vad flickorna säger då? Fast jag är rysligt nyfiken på att prova nästa gång! Tack för tipset 🫶

  1. Hej Anna Maria!
   Så roligt att du blev glad 🙂
   Det är en ynnest att få höra från era liv och tips, alla som läser och kollar.
   Ingefäran känns inte i smaken, tror inte det kommer märkas men man vet aldrig med barn!
   Dom är bra på att känna smaker.
   WOW! Att du gör eget rimmat fläsk!
   Alltid roligt om jag kan dela användbara tips.

 4. Vilket jättebra och informativt inlägg! Har aldrig tänkt tanken att laga ärtsoppa själv, äter påsvarianten ibland (och ibland varianter på grönärtsoppa) men nu vill jag genast prova 😀 <3

 5. Jag älskar ärtsoppa men har problem med gallan så jag måste tyvärr vara väldigt försiktig med att äta den. Jag brukar i stället för fläsk tillsätta köttfärs i soppan, eller malet kött som vi säger i Finland 😊. Här används ofta gröna ärter i stället för gula. Men jag tycker de gula är bäst.
  Åh vad jag blir glad av att läsa din blogg 🥰! Tack❣

 6. Tack Susanne för en härlig start på din nygamla blogg! Så roligt att gå in och läsa allt matnyttigt och njuta av dina vackra bilder. Nu är även gula ärtor uppskrivet på inköpslistan här. Jag gillar att ha något köttaktigt i men det där tipset från Anna Maria att rimma fläsk själv lät väldigt spännande. Och inte alltför svårt. Gör egen ärtsoppa ett par gånger per år men så gott det blir. Vi har så många andra soppor att variera med. Senast bjöd vi på enkel purjo- och potatissoppa med hembakat bröd med goda pålägg o till efterrätt blev det Underbaraclaras enkla chokladpudding med vispgrädde, olika skurna frukter, flagad rostad mandel och riven mörk choklad på. Vi försöker hålla det enkelt när vi träffar våra vänner. Gemenskapen är det viktigaste för oss alla. Kan bli te/kaffe/juice och köpt limpa/bröd när orken tryter och man ändå vill träffas. Går alldeles utmärkt det med. Men jätteroligt att prova nya recept när ork finns för det. Susannes skafferi är en skatt. Tack🌷!

  1. Hej Ami!
   Så glad jag blir att läsa din kommentar, tack!
   Tänk att vi fick ses igen!
   Tusen tack för jättebra tips, du och vännerna här är en underbar vänskapsskatt för mig!

 7. Kokade ofta ärtsoppa när barnen var små, och frös in i för kommande torsdagar. Istället för fläsklägg el.dyl använde jag stekt och köttkryddad köttfärs som jag lade i på slutet av kokningen. Det blev mustigt och jättegott! Tyvärr minns jag inga övriga receptdetaljer.
  När jag nu 30 år senare försökte koka en lika god soppa men med fläsklägg blev det inget vidare. Ärtorna blev ojämna i konsistensen och flöt omkring i tallriken, köttet smakade utpräglat ”gris”, buuurrrr🤢. Men skam den som ger sig, jag ska göra ett eller flera nya försök tills jag hittar tillbaka till smakerna från förr.

  1. Hej Lise-Lott!
   Smart med köttfärs i soppan, det vill jag testa!
   Det låter som senaste upplevelsen var riktigt obehaglig, ibland upplever jag att det kan bli en mycket dålig smak på fläsk och om jag inte minns fel så är det när grisarna har stressats.
   Jag har varit med om det ibland, nu köper jag sällan griskött och om jag gör det försöker jag handla från en bonde jag känner så jag är säker på att grisarna har haft ett bra liv och fått böka på utomhus. Det är ett fetare kött, men en heeeelt annan grej smakmässigt än de flesta jag har testat. Som det var förr i tiden har jag fått berättat för mig.
   Min mamma har också haft den upplevelsen med ärtorna, att de var ojämna. Men testa igen. Håller tummarna!
   Och vet du, jag kör oftast vegetarisk nu, med lök och morot så funkar den för alla. Men jag tror att det kanske kan vara smaken från rimmad fläsklägg/sidfläsk, den ger en fantastisk buljong! Ha det gott och berätta gärna hur det går nästa gång 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top