Pannkakor med blåbärsgrädde

När man äter soppa får man pannkakor, visst?

Eller är det bara ibland? Hos mig är det ibland, mest pga att det räcker med att hinna laga en soppa med något tillbehör när man kommer hem från jobbet. Men, ibland så händer det och då undrar jag alltid varför jag int gör det oftare? Det är ju inte direkt jobbigt att vispa ihop en pannkakssmet. Speciellt int med tanke på hur gott det är.

Serverade dom ute, mitt i snön. Bara att klä på sig!

Topping-inga pannkakor utan tillbehör

Grädde och sylt är alltid rätt. Jag gillar att variera det med en enkel cheesecakekräm: vispa upp 100 g naturell färskost med 1 dl vispgrädde och vända ner blåbärssylt. Oftast blir det chiasylt som du enkelt gör genom att mosa ihop 2 dl frysta blåbär med 3 msk chiafrön och 2-3 msk sirap och låter det stå och dra minst 1 timme.

Här kommer receptet.

Tunna pannkakor, 8 st

3 ägg

6 dl mjölk

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

25 g smör, smält eller 3 msk matolja+till stekning

Till servering: Dina favvotillbehör tex vispad grädde och rårörda bär eller sylt

 1. Vispa ihop ägg, mjöl, salt och hälften av mjölken tills det är väl blandat. Tillsätt resterande mjölk och smör/olja. Det går att hoppa över smör i smeten, men speciellt om du har en stekpanna som inte är instekt så kan det fastna lite mer utan.
 2. Låt gärna smeten vila en stund (10-30 minuter) innan du steker pannkakorna. Ibland gör jag den dagen innan och har den färdig i kylen.
 3. Servera med dina önskade tillbehör.

Tydligen har jag dille på blåbär just nu, måste lugna mig 😉 Men det är ju så gott! Ta dom bären du gillar.

Restfest-uppstekt pannkaka

Skulle det mot förmodan bli pannkakor över är det underbart gott att skära dom i bitar och steka upp eller värma hastigt för alla som har micro. Kalla pannkakor är perfekta att fylla som crêpes eller kalla med nötkräm och banan till utflykten eller en enkel efterrätt.

Grädde med bakpulver-supertips!

Min kompis Tomas har lärt mig att ha en knivsudd bakpulver när jag vispar grädde för att det ska gå snabbare och bli lite fastare konsistens. Blir perfekt om du ska spritsa grädden tex dekorera en tårta. Han har även vaniljsocker i grädden, jag har det ibland.

Gillar såna småtips, berätta gärna om du har något specialknep i köket, älskar era tips!

Heter det förresten tunna pannkakor för er? Eller kallar ni det plättar?

Dela inlägget på:

20 reaktioner på ”Pannkakor med blåbärsgrädde”

 1. Plättar heter det hos oss. Pannkaka tillagas i ugnen och plättar i plättlagg är småplättar för oss 😊

  Kul med så många recept på soppor! Bra och billig mat 🙏

 2. Hos oss brukar vi (min man) steka tunnpannkaka på torsdag och så gör vi crepe med köttfärssås på fredag eller lördag. Brukar alltid finnas en ”dutt” köttfärssås i frysen. Min svägerska stekte ofta tunnpannkaka, fyllde dem och sedan hade vi med dem på utflykt. Alla njöt barn som vuxna.

 3. Hej Susanne!
  Clara har visat vägen hit 🤗. Det är jag glad för. Jättefin och inspirerande blogg med fina texter. Hittade till ditt Instagramkonto också. Räkna med mig som ny läsare och följare!

 4. Hej Susanne! Vad roligt! Den här bloggen har jag väntat på 🙂

  Jag gillar verkligen dina recept, för inte tala om dena fleratimmars-program vid jul, påsk och midsommar.

  Här äter vi ärtsoppa och pannkakor – varje torsdag, så som det sig bör. När du är utlandssvensk så blir vissa saker helt plötsligt jätteviktiga. Det är en tradition jag fört över till mina flickor och de blir minsann riktigt besvikna om jag inte serverar ärtsoppa och pannkakor. Mitt stora problem är att ”svenska ärtor” inte finns här på Island. Som tur åkar jag årligen till Sverige och då proppas väskan full så att vi ska klara oss ett tag. Kommer vänner på besök får de alltid ta med sig ett kilo eller så 🙂

  Och jodå, visst heter det pannkakor. Plättar för mig är små, små runda plättar som görs i en plättlagg av järn, typ små blinier. Det är gott det också och det gör jag ofta till bruncherna på söndagarna…

  1. Hej Anna Maria!
   Vad glad jag blir att se dig här. Så spännande och roligt att höra om erat liv på Island. Jag har aldrig vart där, men det ser så sagolikt vackert ut.
   Jo, det bästa med långsändningarna har varit att vi kunnat ha tvåvägskommunikation. Jag gillar det jättemycket och saknade er på första advent.
   Det blev ju nästan också en tradition.
   Aldrig visste jag att gula ärtor var sån hårdvaluta, men när du säger det så förstår jag. Har nog int sett det i något annat land.
   Tänk vad en lär sig nya saker hela tiden! 🙂

 5. Hej Susanne! Är så glad att jag hittat hit, din blogg är så mysig och inspirerande. Om man får önska ett inlägg hade jag velat höra dina bästa tips på mat som gör att göra storkok av och frysa in, tycker det räddar vardagen att bara kunna plocka fram en middag till familjen ur frysen då och då 🙂

  1. Hej Emma!
   Tack, du är så varmt välkommen hit!
   Jag håller med dig, älskar storkok och vardagslösningar så det blir det definitivt här. Superbra att du tipsar mig om vilka recept du längtar efter!

 6. Det här eviga om pannkaka!
  Finns väl bara ett korrekt svar: Ugnspannkaka (kan också kallas tjockpannkaka), gräddas såklart i ugn och kan också innehålla fläsk – heter förstås fläskpannkaka.
  Tunnpannkaka gräddas på platta i stekpanna eller särskild pannkakslagg.
  Plättar är små och MÅSTE gräddas i plättlagg.
  Det ovanstående är, som alla förstår, s’en gammalt!

 7. Pingback: Ärtsoppa & Pannkakor - Susannes Skafferi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top