Rödbetssoppa med ingefära, Rostade valnötter & Dill

Den här soppan tog mig med storm och jag kände direkt att det här ville jag dela med er alla NU!

För att göra den extra enkel och snabblagad har jag lagat den på förkokta rödbetor vilket inte enbart gör receptet extra enkelt utan även sparar på disk och rödrosalila händer.

Ljuvliga smaker & snabblagad

Smakkombinationen där de söta, jordiga rödbetorna möter frisk ingefära som ger ett sting, krämig yoghurt, valnötter och dill för att dill är alltid dill- en vansinnigt underskattad råvara/krydda. Den tillför en fräsch smak i väldigt många fler rätter än sill, lax, dillkött och dillkokt färskpotatis till midsommar. Jag använder dill i såväl varma som kalla såser, dip tex tsatsiki, sallader, röror, grytor-you name it. Det är inte enbart förpassat till sommaren när den står grann och fin i trädgården. OM det finns någon kvar på hösten fryser jag in den och när det är slut blir det att bege mig till affären för färsk, fryst eller torkad.

Vilken dill ska en då välja i butik?

Får ofta frågan och det är som vanligt inget jättekort svar men ska försöka hålla det kort ändå. Först så använder jag min egenodlade. Sedan köper jag på bondens marknad och knippen i butik. De taniga slaka stjälkarna med väldigt lite dillsmak som ligger i plastpaket eller växer i kruka undviker jag tills det inte finns stora dillknippen. Dillen i de stora knippena kan vara väldigt rejäl, men å andra sidan håller den bättre. Jag använder i första hand svensk, men ibland och speciellt under vintern har det enbart funnits italiensk.

Mitt bästa tips för att förvara färsk dill

Det är väldigt enkelt. Snitta stjälkarna rakt av, ställ i en tillbringare eller burk med höga kanter, slå en fruktpåse runt om. Ställ i kylen. Så länge förpackningen är obruten tycker jag att den verkar hålla bäst så i kylen. Lägg den inte mot kylens väggar eftersom den fryser väldigt lätt.

Koka int dillen

För bästa smak är mitt tips att he i den mot slutet av tillagningen, om det inte gäller stjälkar som kokar med tex potatis.

Men Hallå Susanne! Det här inlägget skulle ju handla om en ljuvlig rödbetssoppa?

Ingen fara, utsvävningen om dill är färdig (för idag) vi är tillbaka till receptet.

Genvägar är inte alltid senvägar

Det här receptet är smidigt och snabbt eftersom du kan använda förkokta rödbetor. Det är ett dyrare kilopris, men då har någon annan skalat och kokat dom så soppan är klar på en kvart. Om du hellre skalar och kokar själv så går det utmärkt också.  

Variera tillbehören

Jag toppade soppan med rostade valnötter (det funkar här när det inte är pollensäsong) och det är ju så gott! Jag vet att många är allergiska och det går absolut lika bra med rostad mandel eller frön som tex solros- eller pumpakärnor. Om du vill kan du även servera soppan med riven pepparrot, hackat äpple eller/och smulad fetaost.

Färdigkokta rödbetor är basen i den här enkla rödbetssoppan. Praktiskt och enkelt.

Rödbetssoppa med ingefära & dill, 4 portioner

500 g rödbetor, förkokta

1 gul lök, hackad

1 morot, i bitar

1 liten bit ingefära

2 vitlöksklyftor

2 tärningar grönsaksbuljong

1 citron

1 l vatten

olja/smör till stekning, salt, svartpeppar, 1 litet knippe dill

till servering: färsk dill, 1 dl rostade valnötter, 1 dl rysk/turkisk yoghurt, rostat bröd

 1. Fräs lök, morot, ingefära och vitlök i smör utan att det får färg. Tillsätt rödbetor, buljong, vatten och 2 msk pressad citron.
 2. Koka 10 minuter. Tillsätt hälften av dillen. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Kanske en extra dutt citron eller ingefära?
 3. Häll upp soppan, toppa med yoghurt, nötter och dill. Servera med rostat bröd. 

Tips! Om du råkar ha stjälkselleri hemma kan du hacka den och fräsa tillsammans med grönsakerna för extra smak. 

Solen var framme och snön gnistrade så jag serverade soppan ute.

Går den att förbereda?

Den här värmande rödbetssoppan går jättebra att förbereda dagen/dagarna innan.

När en bor i norr så får en sträcka på uteätarsäsongen.

Och visst smakar mat lite extra bra ute?

Färgen på soppan ser ut att variera med ljuset på bilderna, men det är samma soppa och beror på om jag fotar ute eller inne.

Om det blir rester då?

Den här soppan går jättebra att frysa om det mot förmodan skulle råka bli något över. Tina i kylen, koka upp och mixa den igen innan servering.

Testa den här rödbetssoppan. Den är god, prisvärd och speciellt gillar jag de lite mer ovanliga smakkombinationerna. Dill och rostade valnötter är väldigt, väldigt gott tillsammans, jag tror det blir en sån dipsås ihelgen för det fanns kvar tjockyoghurt i kylen. Kanske lite rivet citronskal också, vad säger ni?

Dela inlägget på:

9 reaktioner på ”Rödbetssoppa med ingefära, Rostade valnötter & Dill”

 1. Pingback: Välkommen Hem Alla Hjärtan! – Susannes Skafferi

 2. Vilken fin sida ❤️
  Jag blir alltid glad och inspirerad när jag ser dig i rutan. Hoppas på mycket glädje och inspiration framöver.
  Puss på dig från Malmö.

 3. Elisabeth Westerlund

  Oj så roligt att du startat en ny hemsida! Jag kommer att vara en trogen följare hälsar Elisabeth. Kram!

   1. Berit Zetterman

    Du är en stor inspirationskälla för många, tack för alla underbara recept.

    Varma kramar från Ystad

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top