Havrekakor med russin & valnötter

Det doftar nybakat i köket. Kanel, rostade havregryn, vanilj och smör.

Snabbakat

Det här är enkla havrekakor som du snabbt rör ihop, klickar ut på plåt och bakar av.

Tips från kocken

Ta ut kakorna från ugnen när de fortfarande är lite mjuka inuti så blir de sådär härligt halvsega inuti och knaprigt rostade utanpå.

Allergier & utbytesråvaror

Jag har inte bakat dessa glutenfria, men det går förmodligen bra att bara byta ut vetemjölet rakt av mot glutenfri mix eller havremjöl. Valnötterna går bra att byta ut mot andra nötter, mandel eller fröer. Du kan även utesluta dem rakt av. Om du inte gillar russin kan du ta torkade tranbär eller blåbär istället.

Så har du alltid nybakat hemma- Mitt Tips!

Styckfrys in kakorna innan gräddning, ta fram och baka av när gästerna kommer.

Havrekakor med russin & valnötter, ca 25 st

200 g smör, mjukt

2 dl farinsocker

0,5 dl strösocker

1 ägg

2 msk grädde eller mjölk

7 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

2 tsk kanel

2 tsk vaniljsocker

2 dl russin

2 dl valnötter

Såhär gör jag

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme eller 180 grader varmluft.
  2. Vispa ihop smör och socker. Tillsätt ägg, grädde och havregryn.
  3. Blanda mjöl, bikarbonat och kanel, rör ner tillsammans med resterande ingredienser.
  4. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt.
  5. Grädda mitt i ugnen tills kakorna är gyllene och fortfarande lite mjuksega inuti. Det tar cirka 10 minuter.

Förvara i frysen i lufttät burk.

Önskar er alla en jättefin helg!

Vad ska ni hitta på? Jag funderar på att packa kakorna, torrkött och kaffepannan i ryggan, hoppa på skidorna och fixa mysfika ute i en snögrop 🙂

Dela inlägget på:

7 reaktioner på ”Havrekakor med russin & valnötter”

  1. Dom här kakorna är min sambos favoriter-så när jag bakar dom så får jag gömma dom annars blir dom uppätna på en gång.
    Ha en fortsatt fin fredag alla mina vänner här🤗

      1. Jag har gömt en burk nu i matkällaren i en större burk som han inte brukar titta i-så jag hoppas att den får vara kvar.
        Ha en bra kväll..

  2. Mums, så goda dom ser ut. Måste testas framöver. Tack! Mysfika i en snögrop låter otroligt mysigt. Inte så lätt i våra trakter men jag ser fram mot mysfika i en solig plats vid någon av alla våra ca 365 sjöar i vår kommun.
    Idag har det bakats släta kardemummabullar och dajmsnittar här. Bullarna ligger redan i frysen och blir ev fler semlor eller annars perfekta utflyktsbullar. Om vi äter dom hemma duttar jag på vatten eller smält smör och doppar sen i ströocker. Men nu har jag stått vid spisen en stor del av dagen så nu blir det en hundpromenad i mörkret.

  3. Pingback: Sol, kaffe & havrekakor - Susannes Skafferi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top