Julstök i Claras kök

Tack för idag allihopa! Helt underbart att få träffa er igen. Och SÅ roligt att många var med oss i dagens direktsändning! Om du missade den kan du kolla på den här 🙂

Två glada julpysslare har just slagit sig ner för att sammanfatta dagen i Claras kök. Det första som slår mig är vilken underbar tradition att ses i adventstid och inleda högtiden tillsammans. Det andra är att tekniken höll hela sändningen. Vi har ljussatt efter bästa förmåga så at det skulle bli så trevligt som möjligt att titta på, med de medel vi har. Jag har lärt mig ny programvara, kopplat sladdar och omkodare och mikrofon och var rätt pirrigt, men det gick bra. En sak som inte var bra var att jag blandade ihop två ord, kurkumin (gurkmeja) och kumarin (finns i kanel). Nåväl, nu vet ni att det var en tungvrickning och det händer ibland när det är många bollar i luften. Jag vet skillnaden, jag lovar.

Recepten hittar du nedan. Kommer fylla på eftersom med tipsen också.

Tusen Tack till er alla som var med och alla som tittar i efterhand. Det är en välsignelse att få jobba med så goda människor som er och Clara.

Var du med oss idag? Har du några synpunkter eller önskemål inför framtiden? Berätta gärna nedan så vi får veta.

Kram!

Susanne

Uppdatering: Här kommer dagens recept.

Här hittar du receptet på Lussebullarna

Och här kommer de lite nyttigare julgodisarna.

Chokladbräck, cirka 30 bitar

200 gram mörk choklad

5 dl puffat ris

1 dl kokos, riven

1 dl torkade jordgubbar

1 dl nötter, valfri sort tex pistaschkärnor, valnötter eller cashewnötter.

1 näve äppelchips

Smält chokladen i micro eller vattenbad. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, men spara lite på sidan om till garnering. Häll chokladen över och rör om tills allt är täckt i choklad. Fyll i formar eller tryck ut på ett bakpapper och ställ svalt innan du skär i bitar. Om du önskar så garnera med kokos, jordgubbar och nötter.

Grönkålspizza 

Libabröd (stora, platta orientaliska bröd)

Sambal eller krossade tomater

Salami eller stekt svamp

Riven ost (välj sort efter din smak, vi hade lagrad hårdost och grönmögelost)

Grönkål, i bitar

Granatäpplekärnor

Nötter eller mandel (valfritt)

Dressing eller balsamicosirap

Sätt ugnen på 225 grader. Bred sambal på brödet, toppa med resterande ingredienser. Grädda tills osten har smält, det tar cirka 5 minuter. Ringla dressing över, strö på granatäpplekärnor och julnötter.

Svalkande kaffedrink med apelsinrosor, 1 port

1 dl kaffe

1 krm kanel

1-2 krm vaniljsocker, eller vaniljstång/pulver

1 msk muscavaro- eller farinsocker

Is

Apelsinrosor (apelsinskivor i isbitar)

Blanda ljummet/varmt kaffe, kanel och socker tills det har lösts upp. Skaka tillsammans med is i en shaker och häll över apelsinrosorna.

Tomtelatte

Kondenserad mjölk

Kaffe (kokat med kanel eller pepparkakskrydda i filtret)

Vispad grädde

Kanel

Häll kondenserad mjölk i ett värmetåligt glas, fyll på med kaffe och toppa med vispad grädde och riven kanel.

Glöggen vet vi inte ännu hur den blev, det tar 3 veckor. Men här hittar du receptet vi utgick från. Uteslöt potatis och lade till vanilj, rostad svartpeppar och svarta vinbär. På ett ungefär.

Dunderglögg 2.0 (Ursprungligen recept från GP, modifierat)

5 liter svagdricka
500 g russin
2,5 kg socker
50 g färsk jäst

1 bit ingefära, ca 5 cm, skivad
15 g hela nejlikor
15 g hel svartpeppar, rostad
15 g gröna kardemummakapslar

1 vaniljstång, urskrapad
3 Kanelstänger

5 skivor torkade citrusfrukter tex mandarin eller apelsin

1 dl svarta vinbär, frysta

Blanda allt i ett stort kärl, låt stå i 3-4 veckor. Rör om några gånger om dagen första veckan. Du kan lägga en tunn handduk över hinken – eller ett kaffefilter över öppningen för att förhindra att det skvätter under jäsningen. Efter det har stått klart – sila i silduk. Undvik att få med bottensatsen. Värm, drick och njut!

Dela inlägget på:

20 reaktioner på ”Julstök i Claras kök”

  1. Lena Varg Reimann

    Tusen och åter tusen tack plus kramar i drivor för allt det fina, vänliga och rofyllda ni ger oss! Det kändes som om jag satt med er i Claras kök. Vilken otroligt fin produktion ni har skapat tillsammans, som blivit en tradition redan. All kärlek till er båda ❤️!

  2. Alltid lika härligt att se er i Claras kök!
    Tyckte dock att det kunde vara lite mer pyssel o mindre bak. Men fint program! Kram o God Jul

  3. Hej Susanne 👋! Det var sååå fantastiskt trevligt att vara tillsammans med er igår, tusen TACK 🙏♥️ och så snygga ni var i era röda klänningar 🤩! Som jag skrev igår – ni är världens bästa duo 👍♥️! Allt fungerade perfekt också, både ljus och ljud! Det är så mysigt när ni sänder era program, jag njöt till 100 %! Det bästa av allt är ju att ni kan sända via youtube eller instagram, då har vi som tittar hopp om att få många flera program och dessutom får vi ju möjlighet att titta på programmen i repris, hur underbart är inte det 🙏♥️!
    ”Hemma på vår gata i stan” har vi -19 nu och så vackert med snö i träden, riktigt julkortsvackert 😍!
    Varma hälsningar till dig och alla andra här på bloggen och jag önskar en fin fortsättning på veckan 🤗♥️ Stor kram från
    ”Nanne”

    1. Hej Marianne!
      Tusen tack det värmer verkligen att höra. Jätteroligt att du var med oss!
      Kan tänka mig att det är vackert hos er nu, vi har fått massor av snö och det är väldigt vackert ute.
      Stor kram till dig Nanne och alla som läser det här 😀

  4. Tusen tack för allt ni bjöd oss på och allt ni fortsätter bjuda oss på 💕. Blev tyvärr inte som jag planerat att vi kunde vara med er i direktsändning men det gick ju bra senare på kvällen med. Timmar fyllda av adventsmys, värme och kärlek. Ser gärna mer av den här sortens program. Tror det behövs i vår oroliga tid. Sen fick jag ju höra Clara sjunga några toner med 🎶😉.

  5. S h a l o m !

    Jättetrevligt program på min födelsedag dessutom‼️

    Men vart tog Glöggreceptet vägen❓

    / Anneli
    🥀

    1. Hejsan Anneli! Tack! Jag har lagt in det i inlägget nu, både länk till Claras recept och det vi gjorde på ett ungefär. Det är inte klart förrän om 3 veckor, då får vi se hur det funkade 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top