Världens Godaste Lussebullar i långpanna

Men nu har jag något roligt att dela med er kompisar. Jag skulle nästan vilja säga att det här är next level i lussebullsvärlden.

Du kommer garanterat att bli årets julhjälte när du ställer fram den här på fikabordet.

Älskade läsare, låt mig presentera Sticky lussebullar i långpanna toppade med cheesecakeglasyr och kolasås. Fyllda med smakrik brun farin, smör och, om du vill (och det vill man!) mandelmassa samt vit choklad.

Vad är sticky buns?

Sticky buns är som de låter, glaserade vetebullar. Oftast kanelbullar. Med nötter och kola i botten, oftast. Tills nu. De är en amerikansk företeelse som jag känner dem, men som mycket annat är ursprunget oklart. Dom kan beskriva dem som söta brytbullar i långpanna. Som ett brytbröd, fast fikabröd. Glasyren gör att bullarna blir mycket saftiga och vars behövs det bättre än i lussebullar/saffransbröd? Saffran har en tendens att inte hjälpa till med saftighet, utan mer torka ut. Men hädanefter är torra lussebullar ett minne blott.

Saffran och Saffran

Ja, det är skillnad på saffran och saffran. Allra helst köper jag den på en kryddhandel eller delikatessbutik, men av praktiska skäl så är mataffären eller apoteket närmare tillhands när man int bor i storstan. Det funkar bra, men man får ta 3 kuvert till det här receptet för att få riktig saffranssmak. En av omgångarna hade jag nästan 4 paket för jag använde upp ett öppnat. Det blev ännu en dimension, så det är mitt tips till riktiga saffransfantaster.

Sötebröd

Ja, det här är ett go’fika. Men alla bestämmer hur stor bit en tar, det går att minska på sockret i degen, som vanligt. Men jag har valt att göra det här till ett go’fika för speciella tillfällen.

Topping

Ni som känner mig vet att jag gillar färskost i glasyrer. Det påminner om cheesecake, det bästa av cheesecake, om du frågar mig. Det här är en enkel glasyr, bara att vispa ihop. Sedan hade jag en skvätt salt karamell/kolasås från en provlagning, jag ringlade den ovanpå och rev över apelsinskal. Sedan avslutade jag med ett snöfall av riven kokos. De blev så fina att jag nästan grämdes lite att det var kväll så jag hade svårt att fota dom, men det hindrade inte att jag gav det ett försök.

Men korinterna och russinen då?

De kan du lägga i såklart, inga problem. Jag gillar att blötlägga dem innan i glögg eller julmust så att de är återfuktade och inte drar åt sig av saftighet från bullarna.

Tips innan du startar

Läs igenom receptet helt. Jag brukar ta lägga fram smöret kvällen innan och låta det bli rumsvarmt, det tar några timmar om man inte micrar det.

Susanne’s Sticky Lussebullar i långpanna, 12-16 stora bullar
50 g jäst
3 kuvert saffran, malen
3 dl mjölk, rumstemp
1 dl strösocker
2 ägg+1 till pensling
150 g smör, rumsvarmt
9 dl vetemjöl (cirka)
Fyllning
1 dl brun farin
150 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa, riven
100 g vit choklad, hackad 
Frosting
100 g smör, rumsvarmt
200 g naturell färskost, rumsvarm
2 dl florsocker
valfritt: rivet apelsinskal, 2 dl kokosflingor, 1 dl kolasås med en nypa salt, hjortron

Såhär gör jag

1. Lös upp jästen i mjölk tillsammans med saffran och socker i en degbunke. 
2. Tillsätt ägg, nästan allt mjöl och klicka i smör.
3. Bearbeta degen några minuter i maskin.
4. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, det tar cirka 40 minuter. Tryck ner ett finger försiktigt och när degen puffar upp sig själv är den färdigjäst.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord.
6. Knåda ihop degen och platta till, låt vila 5 minuter. 
7. Kavla ut den till 40×35 cm, bred på fyllning och rulla ihop som kanelbullar.
8. Skär i 12 lika stora bitar, lägg dem i en smord eller bakpappersklädd långpanna 30×40 cm. I min långpanna blir det 2 extra lussebullar på sidan om också. Låt jäsa 20-30 minuter, känn när de är färdigjästa.
9. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
10. Grädda på nedersta falsen i ugnen tills bullarna är genombakade. Det tar cirka 25 minuter, men passa tiden mot slutet. 
11. Vispa ihop samtliga ingredienser till fluffig glasyr med elvisp. Bred den ovanpå den varma kakan.
12. Strö på kokos och rivet apelsinskal, ringla på kolasås. Servera som de är eller tillsammans med hjortron som en bakelse.

Förvaring och förberedelser

Om du vill kan du kalljäsa degen över natten i kylskåpet. Bullarna går bra att frysa.

Vad säger ni kompisar? Har ni börjat längta efter julfikat? Hoppas att ni har en fin helg allihopa.

Kram!

Dela inlägget på:

13 reaktioner på ”Världens Godaste Lussebullar i långpanna”

 1. Saffran börjar jag längta efter så här i november. Sen de franska skurna pepparkakorna. Snart så.

  Men vilka extra-allt-saffransbullar du bakat. Wow!

  Måste bara berätta att vi använde ditt recept på armenisk linssoppa idag till våra gäster. Tog fram 10-litersgrytan och gjorde en tredubbel sats. Serverade med valnötter, grekisk yoghurt och citronklyftor. Allt försvann ☺️.

  1. Hej Ami!
   Men åh så kul att höra, bra jobbat!! Den är verkligen jättegod.
   Ja, det är extra allt i bullarna, men det går bra att ta bort om man tycker att det är för mycket. Jag var tveksam innan jag postade det, men det var så gott, så det blev ett ”extra allt”-recept. För speciella tillfällen.
   Tack för att du berättar för mig och alla som läser kommentarerna, de är väldigt uppskattade bland läsarna 🙂

 2. Wow, dethär receptet var verkligen med ”extra allt”, det är säkert gudomligt gott, man blir sååå sugen när man läser receptet, det måste smaka magiskt 😋👍!
  Jag längtar absolut efter julfikat, har redan börjat komma i julstämning! Har köpt Claras bok och den är helt underbar, man får verkligen julstämning när man bläddrar i den 🤩!
  Ha det bäst!
  Kram 🤗♥️

 3. Alla recept på saffransbröd mottages tacksamt. Lever med en man som älskar saffransbröd i alla dess former. Nu när saffransbullar kommit ut i handeln och han kom hem med en påse som inte smakade någonting och dyr som stryk. Då var det dags att ställa sig och baka. Jag gör snäckor fyller dem med smör, russin och mandelmassa 😋 Må så gott och nu är det Novent.

  1. Ja novent är tydligen det nya. Kände mig lite ”noventig” när jag i går drog upp en minitall på 15 cm från en dikesren och satte i en glasvas som fick sin plats på köksbordet bredvid stumpastaken.

 4. Oj det måste helt klart provas 👌🙋‍♀️ och ska även kolla upp detta med sticky buns; det låter helt otroligt gott. Har du månne nåt bra recept på sticky buns? Eller nån bra tanke hur man skulle kunna göra?
  Tack för fina recept genom åren 🙏😍

 5. Pingback: Julstök i Claras kök - Susannes Skafferi

 6. Tack så mycket för ett fantastiskt adventsprogram Susanne och Clara! Jag tittade i efterhand, och det går på repeat här hemma under tiden jag julstökar. Ett trevligt, mysigt och lärorikt sällskap i vintermörkret.

  Har en fråga till dig gällande att kalljäsa degen över natten, hur brukar du göra då? Använder du samma mängd jäst? Brukar du låta degen ligga i rumstemperatur ett tag efter att den kalljäst över natten?
  Är det något annat man bör tänka på gällande kalljästa degar överlag? Har länge velat testa men inte varit säker på tillvägagångssättet.

  1. Hej Annika!
   SÅ kul att du var med oss och berättar det så vi får veta.
   Jag brukar låta den vara framme ett tag, knådar den och låter den vila lite innan jag kavlar.
   Man kan minska jästmängden, jag gör ofta nattjäst när jag bakar på surdeg och då har jag bara hälften av jästmängden.
   Egentligen ska en inte behöva jäst när man bakar på surdeg, men jag gör oftast en hybrid-deg eftersom jag mest bakar bullar och vill ha mer lite mer fluff i dem än jag klarar av att få med surdeg när jag bakar hemma. Men jag är inte en hängiven surdegsbagare, har en klick i frysen att baka på när andan faller på. Brukar få en klutt i bageriet jag handlar mjöl från. Öre gårdsbageri, Sara där har en egen kvarn och säljer massa bra mjöl. Kanske någon fler här som har tips?
   Börja testa! Gör degen, lägg i plastbunke eller täck med plast så att den inte torkar. Ställ i kyl över natten och baka ut, låt jäsa igen. Berätta gärna hur det går 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top