Glutenfritt Grytbröd-Enkelt & Gott

Det kom flera önskemål om en glutenfri variant, så nu kommer receptet! Ni som har varit med mig längst vet att jag brukar försöka göra en glutenfri variant av mina recept, men det är inte alltid jag har möjlighet. Jag förstår att det kan vara knepigt med glutenintolerans och jag är inte expert på att baka glutenfritt, men jag har lärt mig endel genom åren. Vill gärna att alla recepten ska passa alla, jag försökte för några år sedan, men det blev tyvärr ohållbart eftersom det finns så många varianter av allergier och intoleranser. Sedan har vi sjukdomar och preferenser också som behöver anpassad kost. Med det sagt så hoppas jag att det här receptet ska vara uppskattat, jag tyckte det blev jättegott och utseendet fick mig att höja på ögonbrynen när jag lyfte på locket. Det är inte så vanligt att se glutenfritt bröd som ser ut som ”lyxbageribröd”. Nåväl, nästan iallafall. Och det är gott nog för mig 🙂

Vilket mjöl?

Jag hade Lailas blå mjölmix, men det bör gå att använda andra också. Jag gjorde ett långt inlägg som tyvärr försvann i gamla bloggen om ett experiment jag gjorde med egen mjölmix. Några av er kanske minns? Den bästa mixen var inte färdigköpt utan en blandning jag gjorde själv med olika glutenfria mjöl. Om jag inte minns fel var det mjöl av havre, teff, majs och ris. Det finns säkert något bra recept på nätet eller om någon av er läsare har tips så dela gärna det i kommentarerna så får vi alla lära oss.

Går det att frysa in?

Brödet är godast färskt och jag rekommenderar att skiva det och frysa in om det blir över något över dagen efter bakning.

Tips!

Rosta brödet när det inte är dagsfärskt så blir det ännu godare.

Knådfritt Glutenfritt Lantbröd, 1 bröd

5 dl kallt vatten 

450 g glutenfri mjölmix

2 tsk torrjäst

1 tsk salt

Såhär gör jag:

 1. Rör ihop samtliga torra ingredienser.
 2. Rör ner vatten. 
 3. Täck över bunken och låt jäsa 12-18 timmar i rumstemperatur.
 4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Vik ihop till ett bröd med hjälp av degskrapa och mjöl. Skåra på toppen om du vill. Strö på lite mjölmix eller majsmjöl (lite grövre typ polenta).
 5. Lägg i en gryta med bakpapper. Lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn, i nedre delen.
 6. Ställ in ugnen på 225 grader vanlig värme och ställ timer på 45 minuter. Ta av locket och grädda 30 minuter till.

Om du önskar mjukare skorpa låter du det svalna under bakduk.

I sann produktutvecklaranda så ville jag testa brödet (till höger) och jämföra med det jag vanligtvis bakar som innehåller gluten (till vänster).

Hur smakade det då?

Det här är utan konkurrens det godaste glutenfria matbrödet jag har smakat. Måste dock säga att det var utseendet som fick mig att häpna. Det blev SÅ fint!

Brukar du baka glutenfritt? Har du några tips du vill dela med dig av? Berätta gärna nedan. Det är många som läser och inspireras av kommentarerna 🙂

Dela inlägget på:

7 reaktioner på ”Glutenfritt Grytbröd-Enkelt & Gott”

 1. Tack för receptet, ska testas!

  Jag bakar uteslutande glutenfritt pga celiaki och har i princip övergått till att bara baka kalljästa frallor. Tycker att jäsningen funkar mycket bättre om den får ta redigt med tid. 🙂

  Hittills har jag testat göra kalljästa frallor med Lailas blå, Sempers grova, Finax röda, Finax grova och Finax havre. Godast hittills är nog Finax havre + en dutt (mkt vetenskapligt mått, kanske en fjärdedel) Finax röda.

  1. Hej Anna!
   Så kul att höra!
   Blir jätteglad när vi kan tipsa varann här, kanske en kan få lära sig hitta rätt utan att behöva testa varenda produkt i butiken.
   Ska definitivt testa ditt tips, tack!

 2. Pingback: No-Knead Bread- Grytbröd för 7 kr - Susannes Skafferi

  1. Hej Ida! Jag hade Semper tror jag, men annars brukar jag ha Lajlas blå. Jag ska naturligtvis skriva ut märket på det glutenfria mjölet, glömmer varumärken ibland i bara farten av gammal vana från när jag inte kunde skriva ut märken på bloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top